Inrichten woning: lampen in huis

Sinds de mensheid is gezegend met elektrische verlichting beschouwen wij kunstlicht als vanzelfsprekend. Dat verandert echter wanneer we een huis of appartement gaan inrichten. Dan blijkt dat er behoorlijk wat lampen nodig zijn om al dat licht mogelijk te maken. Lampen zijn dan ook typisch zo'n woonaccessoire waar nieuwe bewoners beduidend meer tijd en geld aan kwijt zijn dan ze hadden voorzien. Voor iedereen die dergelijke verrassingen hoopt te voorkomen volgt hieronder een overzicht van de lampen of soorten verlichting die er in de verschillende ruimtes zoal gebruikelijk zijn. Artikelindeling

De woonkamer

De woonkamerverlichting is de belangrijkste, omdat je deze waarschijnlijk het meest gebruikt. Denk daarom goed na welke en hoeveel lampen je in de huiskamer wilt hebben. Persoonlijke voorkeuren spelen hierbij een belangrijke rol. Vooral op het gebied van muurlampjes, sfeerverlichting, schemer- of booglampen en richtspotjes is de vraag eerder wat je wilt hebben dan wat je echt nodig hebt. Voor plafondlampen ben je wel afhankelijk van de lichtplaatjes die er aanwezig zijn. De onderstaande lampen horen doorgaans tot de basisinrichting van een woonkamer.

Lamp boven de eettafel

Boven de eettafel komt een hanglamp die liefst in het midden van de tafel hangt. Aan een eettafel worden veel verschillende activiteiten gebezigd en die vragen niet allemaal om dezelfde hoeveelheid licht. Daarom is het bij met name deze lamp handig als je de lichtsterkte kun aanpassen van tamelijk fel tot zeer zacht. Dat kan het beste geregeld worden als er dimmer op de lamp of de schakelaar zit.

Heb je een grote, rechthoekige eettafel dan is een systeem dat bestaat uit meerdere kleinere lampen een goede optie. Het licht wordt dan gelijkmatiger over de tafel verdeeld.

Lampen in de zitkamer

De meeste mensen hebben meerdere lampen in de zitkamer. Vooral hier komt het bij de keuze veelal aan op wat je prettig vindt. Houd echter rekening met de volgende zaken:
  • Zorg dat er sfeerlicht mogelijk is.
  • Zorg dat er minstens één plek is waar je goed licht hebt om bij te lezen of te handwerken. Ook hier is een lampje dat meerdere lichtsterkstes heeft trouwens een goed idee.
  • Zorg dat het mogelijk is om groot licht aan te doen in de zitkamer, bijvoorbeeld met behulp van een sterke plafondlamp. Ook al zul je dit niet vaak gebruiken, op tal van momenten blijkt het toch nuttig.

Lampen bij een werk -, speelplek of computer

Als je een computerkast hebt, is het goed mogelijk dat hier al verlichting inzit. Heb je echter een open werkplek of een speelplek voor de kinderen in de woonkamer, dan zul je hier zelf voor licht moeten zorgen. Bureaulampen, spotjes of wandlampen werken meestal het beste.

Richtspotjes

Mogelijk is er iets in je woonkamer, zoals een vitrinekast, een schilderij of een ander kunstvoorwerp, waarop je 's avonds een licht wil laten schijnen. Daarvoor zijn richtspotjes beschikbaar. Veel vitrinekasten hebben overigens ingebouwde verlichting, dus koop geen spotjes voor je zeker weet of je ze nodig hebt.

De keuken

Het werk dat er in een keuken gedaan wordt vraagt om veel en goed licht. Het hangt echter van de inrichting van een keuken af hoe je dat het beste vorm kunt geven.

Verlichting boven het aanrecht...

In de afzuigkap of schouw zitten haast altijd lampjes die zorgen voor een goede verlichting van het fornuis of de kookplaat eronder. Daar hoef je waarschijnlijk dus niets aan te doen.

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken kun je boven de rest van het werkblad eventueel spotjes of ledlampen laten inbouwen. Je hebt dan geen groot licht nodig om altijd goed te kunnen werken aan het aanrecht. Aan het plafond kun je verder toe met een plafondlamp.

...of groot licht aan het plafond

Mis je echter direct op het fornuis en/of aanrecht gerichte vormen van verlichting, ben je in de keuken toch het beste af met groot en ruim licht, bijvoorbeeld door middel van een tl-buis. Dat klinkt killer dan het hoeft te zijn. Er zijn speciale keukenlampen in de handel die werken met softtone tl-verlichting. Die zien er best mooi uit en geven niet al te fel licht.

In opmars is ook de keuken met ingebouwde spotjes in het plafond. Vooral bij moderne designkeukens staat dat mooi. Het is dan wel verstandig om een deskundige te laten bepalen hoeveel spotjes er precies waar moeten komen voor een correcte verdeling van het licht.

Een bijkeuken

Ook voor een bijkeuken is een softtone tl-lamp geschikt, met name als je er vrij veel gebruik van maakt en werkzaamheden in verricht. Gebruik je de bijkeuken voornamelijk voor opslag, is een plafondlamp waarschijnlijk afdoende.

Slaapkamers en andere kleinere ruimten

In slaapkamers is het van belang de sfeer goed in de gaten te houden. In iedere slaapkamer is gedempte sfeerverlichting vroeg of laat gewenst. Vaak wordt er in slaapkamers ook gelezen, tv gekeken, gespeeld of gewerkt. Misschien heb je ook kamers waarin deze zaken uitsluitend gebeuren, zoals een werkkamer of een speelkamer voor de kinderen.

De plafondlamp

In de meeste kleinere kamers zit één aansluitplaatje voor een lamp in het midden van het plafond. Daardoor valt de lamp die hier komt te hangen nogal op. Daarmee is het raadzaam een leuke of mooie hanglamp te kiezen die goed aansluit op het interieur van de rest van de kamer. Deze lamp hoeft echter niet al te groot te zijn of erg ruim licht geven. Let er wel op dat hij ook niet te weinig licht geeft, want dan heb je er niet veel aan. Een lamp met een gemiddeld wattage is het meest geschikt.

Bedverlichting

Sommige bedden hebben ingebouwde verlichting. In dat geval kun je het daar best bij laten, want schemerlampjes staan snel in de weg. Heb je echter geen andere verlichting bij het bed, is een nachtlampje onontbeerlijk. Zo’n lampje moet je ten alle tijden gemakkelijk kunnen aandoen in het donker en met een slaperig hoofd. Tevens moet je er goed bij kunnen lezen. Ook hier vallen lampjes waarvan de lichtsterkte kan worden aangepast aan te raden. Het bedlicht kan dan eveneens dienen als sfeerlicht.

Een lichtwekker kan een interessante variant zijn op een nachtlampje. Zeker aangezien je bij het licht van zo’n wekker vaak prettig kunt lezen. Een probleem is echter dat je deze lampen niet zo gemakkelijk aandoet in het donker. Wellicht is het dus toch raadzaam om naast een lichtwekker een soort van noodverlichting beschikbaar te houden.

Een bureaulamp

In principe kan men goed aan een bureau werken bij het licht van de plafondlamp. Toch is een bureaulamp een betere oplossing, want dat is minder vermoeiend aan de ogen.

De badkamer

Voor badkamerverlichting komen steeds meer mogelijkheden beschikbaar. Dat heeft te maken met het feit dat er gemakkelijker verlichting kan worden ingebouwd. Dat kan het beste worden geregeld bij de aanschaf van een nieuwe badkamer. Moet je zelf voor licht zorgen komen de volgende lampen in aanmerking:

  • Een plafondlamp die goed, maar niet al te fel licht geeft in de hele badkamer. Deze lamp moet wel bestand zijn tegen vochtige ruimtes. Daarvoor kun je speciale badkamerlampen krijgen.
  • Een goede lamp of spotjes voor boven de spiegel en wasbak. Het menselijke gezicht vraagt regelmatig om zorg op de vierkante millimeter. Om alles goed te kunnen zien zijn grote hoeveelheden licht zeer behulpzaam. Ook hiervoor zijn speciale lampen beschikbaar. Heb je een badkamerkastje boven de wasbak is er vermoedelijk ingebouwd licht.
  • Steeds vaker kiezen mensen ook voor sfeerverlichting in de badkamer, zeker als er een bad is waar ze lekker in willen ontspannen. In dit kader kun je denken aan speciale halogeenspotjes. Een interessante, vrije nieuwe optie is de ledstrip met daarop kleine ledlampjes. Deze kan probleemloos op vloeren en wanden worden bevestigd.

Ruimtes met eenvoudige plafonnières

Niet overal hoeft een designlamp of ander fraai kunststukje te komen. In een aantal ruimtes kun je klaar zijn met een tamelijk eenvoudige plafondlamp, de plafonnière. In het kader van een beetje eenvormigheid kun je hier overal dezelfde lamp nemen. Voordat je een woning gaat inrichten kun je beter een keer rondlopen en de plekken waarop zo’n doorsnee plafondlamp moet komen tellen. Als je een bestaande woning betrekt, heb je kans dat de vorige bewoners deze lampen hebben laten hangen.
Het kan hierbij om de volgende ruimtes gaan:
  • Toilet
  • Hal
  • Trappenhuis en/of overloop
  • Schuurtje
  • Zolder
  • Bijkeuken
  • Kelder
  • Inloopkasten
  • Berging

Natuurlijk kun je in al deze ruimtes ook een andere, meer interessante lamp hangen. Het is echter verstandig dat alleen te doen als je de betreffende ruimte een defintieve inrichting geeft. Je kunt de lamp dan aanpassen op de rest van het interieur.

De garage

Een garage vraagt om groot licht. Tenslotte is dit een ruimte die zelden tot nooit ramen heeft. Niettemin worden er wel vaak klusjes in gedaan, soms zelfs heel precieze. Omdat de garage niet direct de gezelligste ruimte in huis hoeft te zijn, kun je hier onbekommerd kiezen voor een tl-buis. Daar heb je een bijzonder duurzame lamp aan, die alle licht geeft dat je nodig hebt.

Het zorgvuldig kiezen van goede verlichting

Het hebben van goede verlichting in huis is belangrijker dan wij vaak denken. Bij een verhuizing staat de aanschaf van nieuwe lampen niet bovenaan de prioriteitenlijst. Het gevaar is dan dat dit uiteindelijk wordt afgeraffeld, waar je dan later spijt van krijgt. De ervaring leert dat een lamp die eenmaal hangt, niet zomaar weer wordt vervangen, zeker niet in tijden van crisis. Daarom is het zaak op voorhand al goed rond te kijken naar nieuwe lampen en welke voorkeuren je daarin hebt.
Wil je graag eenvormigheid kun je ervoor kiezen om alle lampen in een bepaalde kamer in dezelfde stijl te kopen. Verkopers bieden ook series lampen aan van verschillende grote en functie, maar met dezelfde armaturen.

Lampen kun je zowel in lampenwinkels kopen, waar je de meest lampen ook kunt zien branden, als op het internet, waar aanbieders over grote catalogi beschikken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenEen goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenHet inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen…
Verlichtingsplan maken voor je interieurontwerpVerlichting in je interieur is ontzettend belangrijk, het kan de sfeer in je huis maken en breken. Om te voorkomen dat h…
Dure LED-lampen besparen minder dan wordt voorgespiegeldmijn kijk opDure LED-lampen besparen minder dan wordt voorgespiegeldDe energiebesparing van LED-lampen, en ook andere type spaarlampen, wordt meestal te rooskleurig voorgesteld. Er wordt i…
Wat doet een interieurarchitect?Wat doet een interieurarchitect?Een huis inrichten is voor iemand met creatieve en inspirerende ideeën een genot. Voor anderen ligt dat anders, en lever…

Wonen: De donkere dagen voor kerstWonen: De donkere dagen voor kerstWe noemen het ‘de donkere dagen voor kerst’ en dan maken we het licht met leuke lampjes en kaarsen. Hoe dichter we naar…
Kersttrends: kerstboom in vintage, Delfts blauw of fantasy!Kersttrends: kerstboom in vintage, Delfts blauw of fantasy!'Hoe moet ik dit jaar de kerstboom versieren?' Een nijpende vraag in heel wat huishoudens. Gelukkig is het aantal kerstt…
Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 16-02-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.