Tips om je vloerbedekking te onderhouden

Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met “het letten op de kleintjes”. Maar toch zijn de mogelijkheden om te bezuinigen vaak dichterbij dan verwacht! Dit artikel geeft je een aantal tips om je tapijt goed te onderhouden. Hierdoor kun je zowel de kwaliteit van je leven in je woning verbeteren als besparen op mogelijke kosten. Wanneer je de volgende tips hanteert zul je de duurzaamheid van je vloerbedekking verbeteren en ervoor zorgen dat het er mooi en verzorgd blijft uitzien.

Doe je schoenen uit bij binnenkomst

Het klinkt simpel, maar maakt een wereld van verschil. Zorg er daarom ook voor dat zowel je gezin als gasten tijdig de schoenen uittrekken voordat men binnenstapt. Dit scheelt bij de inloop van zand en modder.

Zorg er voor dat er deurmatten bij alle toegangen liggen van het huis

Een groot deel van het vuil dat wordt verzameld in de vloerbedekking is vuil dat wordt binnengelopen van buitenaf. Door het plaatsen van deurmatten, zowel binnen als buiten het huis, zorg je er voor dat er minder vuil wordt binnengelopen. Het is echter wel zaak om deze matten met regelmaat schoon te kloppen om te voorkomen dat vuil van de mat uiteindelijk als nog in het huis belandt.

Gebruik karpetten in huis op de plaatsen waar het meest wordt gelopen

Dit heeft naast het feit dat het er mooi uit ziet ook als voordeel dat de vloerbedekking op die plaatsen minder snel slijt. Zorg er wel voor dat je regelmatig de karpetten zelf goed reinigt samen met de vloerbedekking onder het karpet.

Gebruik waar mogelijk jaloezieën en andere middelen om de lichtinval te beperken

Vloerbedekking dat gedurende een lange periode is blootgesteld aan een hoge dosis licht zal uiteindelijk gaan verkleuren. Daarnaast kan de structuur beschadigd raken.

Wellicht de belangrijkste tip van allemaal is, stofzuigen!

Het is belangrijk dat je minstens 1 maal per week uitgebreid stofzuigt met een goede stofzuiger. Een goede stofzuigbeurt zorgt er namelijk voor dat je de meeste stofdeeltjes zoals zand, eventuele haren van huisdieren en overige schadelijke stofjes voor zo ver mogelijk worden verwijderd. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vloerbedekking er verzorgd blijft uit zien, maar zorgt er ook voor dat je nog lang van de vloerbedekking kunt blijven genieten. Zorg er overigens wel voor dat je het stofzuigen grondig uit voert. Zo dien je eerst te stofzuigen in een noord/zuid oriëntatie en vervolgens in een oost/west oriëntatie. Dit om er voor te zorgen dat de vloerbedekking er pluizig en helder blijft uitzien.

Reorganiseer regelmatig de omgeving

Gewichtige meubels kunnen namelijk op termijn gaan zorgen voor permanente deuken of zelfs scheuren in de vloerbedekking. Wanneer je regelmatig de meubels verzet kun je dit soort problemen voorkomen.

Laat de vloerbedekking minstens een keer per jaar stomen

Je kunt er voor kiezen om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf of ervoor kiezen om het zelf te doen met een goede stoomreiniger. Reinigen met stoom zorgt er voor dat vuil en stof dat zich diep in de vloerbedekking verbergt verwijderd kan worden. Dit is stof en vuil waar een gewone stofzuiger meestal niet bij kan komen. Wanneer je dit minstens een keer per jaar doet zorg je er voor dat de vloerbedekking fris blijft en geen ongewenste geurtjes gaat produceren. Daarnaast zal de vloerbedekking een helder en schoon blijven.

Door de bovenstaande tips zal het mogelijk zijn om langer van de vloerbedekking te genieten en daarnaast de levenskwaliteit in de woning verbeteren. Daarnaast zal het op termijn zeker geld gaan opleveren doordat de kwaliteit van de vloerbedekking gewaarborgd blijft.
© 2012 - 2024 Pascalb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De efficiente huisvrouw / -man: vloerbedekkingDe duurste onderdelen van je inrichting zijn meestal de tapijten en kleden. Zorg er dus goed voor. Volg altijd de fabrie…
Vloerbedekking: eigenschappen van tapijtVloerbedekking: eigenschappen van tapijtWanneer je nieuwe vloerbedekking wilt kopen, dan heb je de keuze uit vele soorten. Soms wordt in het spraakgebruik met v…
Anti-allergisch tapijt: fabeltje of echt?Verkopers bieden steeds vaker zogeheten anti-allergisch tapijt aan voor mensen met astma of bepaalde allergieën. Deze vl…

Afvalscheiding voor een beter milieuAfvalscheiding voor een beter milieuIedere dag produceren we grote hoeveelheden afval en dat stoppen we meestal zonder erbij na te denken in de kliko of afv…
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…
Pascalb (8 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.