Rechtstreeks meubels kopen van de fabrikant

Natuurlijk kun je op een woonboulevard of in een meubelwinkel je nieuwe bank kopen, maar er zijn ook andere manieren om aan een fraai interieur te komen. Namelijk door je af te vragen waar de meubels vandaan komen, en door rechtstreeks van de fabrikant te kopen. Een overzicht van de meubelbranche met geheimtips voor de slimme consument. Als je een mooi interieur wil, dan kun je via de woonbladen, folders en via tv-programma’s goed geïnformeerd worden. Maar waar komen die meubelen vandaan? En kan de consument ook rechtstreeks van de fabrikant kopen? Dat kan, en vaak gebeurt dit ook al. Interessant is het om te bekijken hoe de detaillist aan zijn meubels komt.

Geheimtip Nederlandse vakbeurzen

Als consument kun je tegenwoordig via twee Nederlandse vakbeurzen kopen, en wel op het Home Trade Center in Nieuwegein en op het ETC-Expo in Culemborg. Detaillisten, maar ook binnenhuisarchitecten en stylisten doen hier inkopen bij fabrikanten en buitenlandse agenten. Zij mogen op maandag per keer twee geïnteresseerde klanten meenemen. In januari en september houden deze vakbeurzen hun voorjaars- en herfstbeurzen inclusief een of enkele publieksdagen. Met name bij het HTC kan men er dan terecht, zonder begeleiding. Als consumenten in het HTC of ETC iets willen kopen, dan worden de meubelen geleverd door een detaillist bij hen in de buurt. Deze stuurt ook de nota.

Geheimtip Home Trade Center voor midden segment

Het Home Trade Centre (HTC) in Nieuwegein begeeft zich vooral in het zogenaamde midden en hogere segment. Zowel klassiek, als modern treft men aan. Naast meubelen kan men hier ook bedden, lampen, decoratie en schilderijen kopen. Het centrum heeft het uiterlijk van een woonboulevard, met in het midden een licht atrium waar men kan lunchen. In het centrum is ook het kantoor van Crisp gevestigd. Dit is de organisatie van interieur-stylisten. Naast het kantoor van de stylisten is het zogenaamde stalen-lab. Daar vindt men allerlei stalen op het gebied van zachte en harde vloerbedekking, gordijnen en zonwering. In het midden een grote tafel waar de vakman en/of vakvrouw het gesprek met de klant kan voeren. Het HTC organiseert ook regelmatig workshops interieurstyling voor consumenten. Op de website, www.hometradecenter.nl, vindt men informatie over de merken en fabrikanten die op het centrum gevestigd zijn.

Geheimtip ETC-Expo voor hoog segment

Het ETC-Expo in Culemborg is kleiner dan het HTC maar heeft wel een schitterende collectie meubelen, bedden, karpetten, gordijnen, verlichting, decoratie, behang in het hoge segment. Er is zowel hoog segment klassiek als hoog segment modern. Ook dit centrum heeft een klein restaurant. Op de website www.etcexpo.nl kan men de exposanten, merken, fabrikanten en agenten vinden.

Toonkamer voor hoog modern segment

De Toonkamer (Center for Interior Design) in Utrecht is een platform waar ruim 20 Nederlandse en internationale interieurmerken hun nieuwe collecties presenteren. De stijl is hier vooral modern. De Toonkamer is zes dagen per week geopend voor consumenten, (interieur) architecten, stylisten en interieur zaken. Ook de Toonkamer is geen winkel; de collecties zijn gepresenteerd om te bekijken, voelen en beleven. Medewerkers kunnen wel uitgebreid informeren en advies geven, maar ook hier gaat koop via een detaillist uit de eigen regio. www.toonkamer.nl

Baan Waddinxveen

Net als bij de Toonkamer in Utrecht is bij Baan in Waddinxveen (Zuidkade 110) een aantal fabrikanten bijeen. Naast meubelen van Baan kan men daar zien karpetten van fabrikant Carpet Creations, lampen van fabrikant Lumiere, kasten en tafels van Dekoninck Collections en bureaus van Jeroen Bos Design. Ook hier gaat verkoop uiteindelijk via de detaillist.

Hier mag de consument niet komen

Winkeliers hebben nog meer beurzen en plaatsen waar ze inkopen, maar daar mogen ze geen klanten mee naartoe nemen; bijvoorbeeld het Meubelhart Beusichem. Dit centrum richt zich op middenniveau en heeft alleen meubelen. www.meubelhartbeusichem.nl.

Buitenlandse vakbeurzen: voor de Nederlandse markt zijn de belangrijkste internationale vakbeurzen:
  1. Keulen, altijd in januari, www.imm-cologne.com.
  2. Brussel, altijd in november www.meubelbeurs.be.
  3. Milaan, Salone Internazionale del Mobile, altijd in april. Dit is de belangrijkste beurs ter wereld waar men name de nieuwste modellen worden geshowd. www.cosmit.it

Er zijn ook detaillisten die zich hebben verenigd met andere vakgenoten, om vervolgens goedkoper gezamenlijk in te kopen. Zo’n inkooporganisatie is bijvoorbeeld Euretco. Deze inkooporganisaties hebben weer verschillende formules zoals bijvoorbeeld Trendhopper, Decorette en de Lampenier. Meubelfabrikanten krijgen van deze organisaties specifieke opdrachten om meubels te maken voor een bepaalde formule.
Met name kleinmeubelen koopt de vakhandel ook in bij de groothandel. Bekende groothandelscentra zijn Tica in Aalsmeer en Trend&Trade in Venlo.

Tot slot

Als men koopt van een groot concern zoals bijvoorbeeld Ikea, Kwantum of Leen Bakker, dan koopt men ook rechtstreeks van de fabrikant. Deze grootwinkelbedrijven ontwerpen hun eigen meubelen en laten die in lagelonen landen, zoals Thailand, Indonesië, China en Vietnam laten maken. Wel betekent dit dat er kosten voor vervoer en invoerrechten bijkomen. Deze concerns opereren meestal in het laag en midden niveau. Er zijn ook meubeldetaillisten die oude (of antieke) meubels opknappen voor verkoop. Deze zijn veelvuldig op internet te vinden met name onder de term ‘brocante’. En o ja. Er ook nog steeds (en steeds meer) echte meubelmakers waar de klant niet alleen zijn eigen ontwerp helemaal kan laten realiseren. Dit zijn kleine zelfstandigen vindt men met name via internet.
© 2012 - 2024 Ria-peerdeman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steigerhouten meubels voor binnen en buitenAlles over steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Steigerhouten meubelen zijn al even een trend, en omdat ze in el…
Tuinmeubels: meubels voor in de tuinTuinmeubels: meubels voor in de tuinAls de lente komt zullen weer veel mensen hun tuinmeubels buiten gaan zetten zodat ze lekker in de tuin kunnen gaan zitt…
Populariteit rotanPopulariteit rotanRotanmeubels en accessoires zijn niet meer weg te denken in ons interieur. Waarom overstijgt het de trends?
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…

InterieurtrendsInterieurtrendsInterieurtrends voor je op een rij! Wil je mee doen met de trends of geef je er een eigen draai aan!? Wat is op dit mome…
Opslagruimte huren, waar kan ik dat het beste doen?Opslagruimte huren kan in veel gevallen erg handig zijn. Als u bijvoorbeeld tijdelijk geen woonruimte heeft dan is het h…
Ria-peerdeman (7 artikelen)
Laatste update: 08-10-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.