Steigerhouten meubels voor binnen en buiten

Alles over steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Steigerhouten meubelen zijn al even een trend, en omdat ze in elk interieur passen zal deze trend zeker blijven. Waar komt steigerhout vandaan, en wat kan er allemaal van gemaakt kan worden.

Wat is steigerhout?

Het hout is afkomstig van de Fijnspar. Dit is een snelgroeiende naaldboom die vurenhout produceert. Doordat deze boom binnen enkele jaren hout produceert, en er weer nieuwe bomen worden gepland, is het kappen van deze bomen niet milieu belastend. In de bouw gebruiken ze steigerplanken van vurenhout, hiermee bouwen ze steigers. Zo is ook de naam steigerhout ontstaan. Door regen, wind en cement krijgt het hout zijn mooie grijze oude uitstraling. Het hout wordt een jaar of vijf in de bouw gebruikt. De planken worden eerst goed glad geschuurd of geborsteld, en dan worden er steigerhouten meubels van gemaakt.

Mogelijkheden met steigerhout

Omdat steigerhout makkelijk te bewerken is kunnen er veel soorten meubels van worden gemaakt. Een steigerhouten tafel in diverse modellen. Een steigerhouten bank, steigerhouten stoel, steigerhouten tv-meubel of een steigerhouten bed. Bijna alles is mogelijk. Ook maatwerk is geen probleem.

Er zijn diverse kleuren mogelijk, ook een kleurloze coating, dan blijft de uitstraling van oud steigerhout behouden en er veranderd niets aan de kleur. Verder kun je kiezen uit de kleuren whitewash, greywash, blackwash of antraciet. Met deze kleuren behoud je de oude uitstraling van steigerhout. Toch zijn de meubels dan goed beschermd tegen vlekken en vloeistoffen.

De maten van een steigerplank zijn ongeveer 19 tot 20 cm breed en 3 cm dik. Er worden ook meubels gemaakt van nieuwe steigerplanken, deze worden dan vaak geverfd in diverse kleuren, deze nieuwe planken hebben minder beschadigingen dan oud hout. Steigerhouten meubels zijn voor binnen en buiten te gebruiken.

Onderhoud van steigerhouten meubels

Steigerhouten meubels hebben altijd onderhoud nodig. Steigerhouten meubelen kun je in de winter het beste op latjes zetten.
Zo kan het vocht niet van onderen in de meubels trekken, en de wind kan onder de meubels doorwaaien. Dan voorkom je dat het hout gaat rotten. Zet een steigerhouten tuinset daarom ook niet op een gazon, maar het liefst op een terras. Verder kun je de meubels gewoon afwassen met wat water en groene zeep. Behandelen met beits, blanke lak of verf is aan te raden, zodat er geen vocht en vuil in het hout kan trekken.. Zo heb je echt jarenlang plezier van je meubels.

Voordelen en nadelen van steigerhout

De voordelen zijn dat ze een mooie oude uitstraling hebben, bijna onderhoudsvrij zijn en dat ze zowel buiten als binnen in huis passen. Ook kunnen deze meubels tegen een stootje, en is een kras of deukje niet erg. In dit steigerhout zitten al krassen en deuken. En na enkele jaren kun je het meubel goed schoonmaken, eventueel een latje vervangen, opnieuw schuren en weer behandelen, het meubel is dan weer als nieuw.

Bij een steigerhouten tafel voor binnen passen bijvoorbeeld ook lederen en rotan stoelen. Het nadeel is dat steigerhouten stoelen best zwaar zijn.

Kies je voor steigerhout meubels dan kies je voor uitstraling, meubels die tegen een stootje kunnen, en na een opknapbeurt na al jaren de meubels te hebben gebruikt, ze een 2e leven bied. Nu weet u precies of een steigerhouten meubel bij u past.
© 2010 - 2024 Thiesen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steigerhouten meubelen voor binnen en buitenSteigerhouten meubelen voor binnen en buitenSteigerhout verovert in een rap tempo onze tuin en ons huis. Steeds meer tuinen bevatten wel één of meer producten van s…
(Tuin)meubelen van steigerhout(Tuin)meubelen van steigerhoutIn of uit de mode, feit is dat we de grof steigerhouten meubelen nog in grote getallen in de verschillende winkels, tuin…
Hoe maak je een kerstboom van steigerhout?Hoe maak je een kerstboom van steigerhout?Een kerstboom van steigerhout geeft een stoere look in huis tijdens de kerst. Je hebt ze in verschillende soorten: plank…
Meubels van steigerhout - waar moet je op letten?Bedrijfjes die meubels maken van steigerhout of sloophout schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. Door hun…

Robotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonRobotgrasmaaiers voor een altijd groen en strak gazonVoor veel tuineigenaren is gras een onmisbaar element in de tuin. Maar je haalt je daarmee wel veel extra werk op de hal…
Een bestaande tuin veranderen of een nieuw ontwerpEen bestaande tuin veranderen of een nieuw ontwerpIs je tuin aan verandering toe? Dan kun je een nieuwe tuin ontwerpen, of de bestaande tuin veranderen. Bij het ontwerpen…
Bronnen en referenties
  • http://www.steigerhout-teakhout-meubels.nl/blog
  • http://www.steigerhout-teakhout-meubels.nl/productinfo
Thiesen (3 artikelen)
Laatste update: 17-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.