De microvezeldoek, voor de moderne manier van schoonmaken

De microvezeldoek, voor de moderne manier van schoonmaken De meeste mensen vinden schoonmaken in huis een noodzakelijk kwaad, dat het liefst niet te veel tijd moet kosten. Voor effectief schoonmaken in minder tijd is de microvezeldoek een uitkomst. Het bespaart daarbij ook reinigingsmiddelen want die zijn niet nodig bij het gebruik van deze wonderdoekjes. Over de werking, de voordelen en het schoonmaken van microvezeldoeken.


Microvezel: de synthetische supervezel

Sinds enkele tientallen jaren is er microvezel op de markt: dit is de algemene benaming voor een zeer fijne synthetische vezel. De doorsnede ervan is kleiner dan 0,012 millimeter, dat is tien keer dunner dan een mensenhaar. Tien kilometer microvezel heeft een gewicht van minder dan 1 gram. Deze synthetische vezel bestaat uit polymeren, dit zijn lange ketens moleculen die aan elkaar geschakeld zijn, een beetje zoals een kralenketting. Microvezel bestaat voor 70% uit polyester en voor 30% uit polyamide (nylon).

Toepassing van microvezel

Microvezel bestaat uit polyester en polyamide. Het kan in de vorm van geweven of gebreid textiel worden gemaakt, maar ook non-woven zijn (een vlies). Textiel van microvezel is onder andere sterk, krimpvrij, vormvast, goed te reinigen en het droogt snel. Het vindt ook zijn toepassing in functionele kleding, bijvoorbeeld sportkleding. Maar een enorme verbetering is het gebruik van microvezel voor huishoudtextiel zoals vaatdoeken, dweilen en stofdoeken, waarbij deze eigenschappen zeer goed van pas komen. Micovezeldoeken die zijn gebreid zijn rekbaar en daarom zijn ze makkelijker uit te wringen, maar ze zijn ook wat duurder.

Nadat de polyester en polyamide samen tot een synthetische vezel zijn gemaakt is er nog geen sprake van microvezel. Hiervoor is het nodig dat de verbinding tussen de twee stoffen wordt verbroken. Om dit te bereiken worden de polymeren verder bewerkt. Dit kan mechanisch of chemisch zijn waardoor uit de oorspronkelijk ronde vezel een soort stervormige vezel ontstaat. Hierin bestaat de stervormige kern uit polyamide, met daartussen de polyesterdelen, die de eigenlijke microvezel vormen. De polyamide heeft als functie het hechten aan olie en vet (vuil); dat lukt bij een doek van bijvoorbeeld katoen alleen maar met zeep.

Schoonmaken met de microvezeldoek

Reinigingsdoekjes van microvezel hebben dus grote voordelen ten opzichte van de ouderwetse van katoen. Door het speciale productieproces hebben microvezeldoeken een aantal eigenschappen die gewone schoonmaakdoeken niet hebben. De voordelen van schoonmaken met microvezeldoeken:
 • Microvezeldoeken hebben een veel groter oppervlak dan ze op het oog lijken te hebben; daardoor kunnen ze veel meer vocht opnemen. Schoonmaken gaat hierdoor veel sneller.
 • De microvezels hebben ook scherpe hoeken, waardoor ze het vuil veel beter kunnen 'oppakken' en daarbij trekt de polyamide olie en vet aan. Daarom is er geen reinigingsmiddel nodig.
 • Door de openingen tussen de microvezels wordt het water als vanzelf - met vuil en al - opgetrokken (capillaire werking). De capillaire werking is vooral zo sterk omdat de vezels zo dicht op elkaar zitten, waardoor ertussen kleinere poriën zijn ontstaan.
 • Door dezelfde kleine poriën zijn de waterdruppeltjes die achterblijven op het schoongemaakte oppervlak veel kleiner waardoor ze sneller verdampen. Dit betekent dat er een geen strepen ontstaan bij het schoonmaken.
 • En een droge microvezeldoek trekt stofdeeltjes aan doordat de doek met de wrijvende beweging statisch geladen wordt.

In het kort komt het erop neer dat:
 • er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn
 • nadrogen niet nodig is
 • schoonmaken minder tijd kost
 • er geen schadelijke effecten zijn voor de gezondheid (geen contact met schoonmaakmiddelen)

TNO heeft onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat vlekken vaak sneller verdwijnen met een microvezeldoekje met warm water dan met sop en een gewone doek.

Hoe kun je microvezeldoeken het beste gebruiken?

Voor goed schoonmaken kun je het beste meerdere doeken gebruiken; hierbij vervang je ze zodra ze verzadigd zijn met vuil. De doek kan het beste eerst vochtig gemaakt worden en worden uitgewrongen. Vouw een paar keer dubbel en wissel regelmatig van vlak zodra het vuil wat minder goed wordt opgenomen. Als alle vlakken gebruikt zijn een schone doek nemen.

microvezel neemt vuildeeltjes mee / Bron: Vassia Atanassova - Spiritia, Wikimedia Commons (Publiek domein)microvezel neemt vuildeeltjes mee / Bron: Vassia Atanassova - Spiritia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Schoonmaken van microvezeldoeken

Vuile doeken moeten in de wasmachine gewassen worden; met uitspoelen onder de kraan of in een emmer water lukt het niet om het opgenomen vuil uit te spoelen. De eigenschap waardoor ze het vuil zo goed verwijderen bij het schoonmaken werkt tegen op het moment dat ze met de hand uitgespoeld worden: het lukt nauwelijks. Daarvoor is de wasmachine nodig. Kijk op het etiket voor de wastemperatuur; meestal is dit 40 tot 60 graden. Gebruik in ieder geval geen chloorbleekmiddel en geen wasverzachter, hierdoor worden de vezels aangetast. Een microvezeldoek kan 400 tot 600 keer gewassen worden.

De kosten van microvezeldoeken

Voor de aanschaf van een voorraadje microvezeldoeken is natuurlijk wat geld nodig, maar dit wordt weer bespaard op schoonmaakmiddelen. Een doek gaat gemiddeld twee jaar mee.

Beter voor het milieu

De firma ÖkoConsult heeft aangetoond dat microvezeldoekjes beter voor het milieu zijn. Omdat voor het werken met microvezeldoekjes geen warm water nodig is en vooral omdat er geen reinigingsmiddelen nodig zijn. Dit scheelt aanzienlijk in de waterverontreiniging.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microvezeldoeken: veelgebruikt voor talrijk schoonmaakwerkMicrovezeldoeken: veelgebruikt voor talrijk schoonmaakwerkMicrovezeldoeken worden veelgebruikt voor huishoudelijke werkzaamheden bijvoorbeeld als vaatdoek of schoonmaakdoek voor…
Lederonderhoud: zo maken we ons lederen salon weer als nieuwLederonderhoud: zo maken we ons lederen salon weer als nieuwDe aankoop van een lederen salon is ongetwijfeld een belangrijke investering, waarbij we ons vooraf zo goed mogelijk moe…
Binnen één uur je hele huis aan kant hebbenHet opruimen en schoonmaken van je huis is iets wat iedere dag weer gedaan moet worden, en het lijkt alsof het nooit kla…
Jaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterJaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterLuxaflex of een ander merk jaloezieën schoonmaken, daar heeft niemand echt zin in. Gelukkig bestaat er een radicale meth…

Een schoendoos vol oude biljetten en muntenHeeft u thuis ook zon lade vol met oude bankbriefjes en muntstukken, wisselgeld van lang vervlogen vakanties? Ja zegt u…
Een blender kopenEen blender kopenMet een blender kun je de meest lekkere drankjes maken, zoals groentenshakes, je eigen smoothie, een milkshake, een ijsk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Annca, Pixabay
 • http://www.milieukoopwijzer.be
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Microfiber
 • http://microvezel.startkabel.nl/
 • Afbeelding bron 1: Vassia Atanassova - Spiritia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

F. Westerink, 21-06-2010
Microvezeldoek is grandioos voor aanrecht e.d. dus op bepaalde hoogtes. Nu deze vezel voor de vloer. Aan gezien ik erg veel moeite heb met bukken kan ik deze doeken niet gebruiken voor de vloer. Is er nu een oplossine om deze doeken aan een of andere stang te fabriceren zoals er al zoveel mogelijkheden zijn zoals de zwifferstang. Mr de echte microvezeldoeken kun je lekker wassen en de zwifferdoekjes niet. Wat nu? Graag zou ik antwoord op mijn vraag willen krijgen. Reactie infoteur, 22-06-2010
Hallo F. Westerink,

Ik begrijp wat u bedoelt. Ik heb gezien dat er systemen met stang voor het schoonmaken van de vloer in de handel zijn, die met doeken van microvezel werken. Deze doeken kunnen ook apart gekocht worden. Bij bijvoorbeeld Blokker of Marskramer zijn deze te koop, niet alleen met doeken maar ook met hoesjes of moppen van microvezel. Merken onder andere: Leifheit, Handy, Swiffer en Best Budget.
Ik hoop dat u hier wat aan heeft.

Met vriendelijke groeten, Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 04-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.