Een schoendoos vol oude biljetten en munten

Heeft u thuis ook zon lade vol met oude bankbriefjes en muntstukken, wisselgeld van lang vervlogen vakanties? Ja zegt u? Leuk, maar zijn die oude vakantiemunten nog iets waard?

Uit circulatie genomen

Sinds de komst van de euro zijn de meeste van deze munten en biljetten niet langer een geldig betaalmiddel. En mochten er nog biljetten en munten van landen buiten de eurozone bijzitten: de kans is reëel dat deze bankbriefjes en muntstukken ondertussen ook niet langer geldig zijn. De meeste landen voeren immers regelmatig nieuwe reeksen biljetten en munten in, waarbij de oude reeksen uit circulatie genomen worden en hun geldigheid verliezen.

Omwisselen

Toch is het vaak nog een tijd lang mogelijk om uit omloop gehaalde munten en biljetten in te wisselen. Er zijn talloze voorbeelden: Duitse Marken, Spaanse Pesetas, Belgische Franken, Nederlandse Guldens, Zwitserse Franken, Oostenrijkse Schillings, Britse Ponden, Franse Francs, Portugese Escudos, de nationale banken van het land van uitgifte bieden vaak nog steeds de mogelijkheid om deze om te wisselen.

Nationale banken: regels en procedures

Het probleem daarbij is dat elk land zijn eigen manier heeft om de oude biljetten en munten in te wisselen. De regels, procedures en deadlines verschillen van land tot land. Daarbij komt dat veel nationale banken eisen dat u de munten of biljetten aangetekend verstuurd, wat al snel meer dan 5 euro kost. Bepaalde banken rekenen een kost aan en andere banken eisen dat u formulieren invult die enkel beschikbaar zijn in de vreemde taal van het land, niet zon eenvoudige opgave.

Eenvoudigere manieren

Gelukkig bestaan er eenvoudigere manieren om je biljetten en munten in cash om te zetten, allemaal in één keer. Een eerste manier is om je oude briefjes en muntgeld te verkopen op het Internet, bijvoorbeeld via www.eBay.nl of gratis advertentiesites als www.marktplaats.nl of www.kapaza.be. Daarnaast bestaat er een site waar u al uw oude munten en biljetten in één keer kunt omwisselen: www.oudevalutas.com

Uw oud geld verkopen op Ebay

Als u handig bent met de computer, kunt u gratis een account openen bij www.ebay.nl, om er uw oude munten en biljetten te verkopen aan de hoogste bieder. Houd er rekening mee dat u op veilingsites als eBay verplicht bent om het bod van de hoogste bieder te aanvaarden. Het is dus mogelijk dat u minder voor uw munten en biljetten krijgt dan u gehoopt had. U kunt dit vermijden door een minimumbod te bepalen. Dit verhoogt dan weer de plaatsingskost van uw aanbieding. Op eBay verkopen is niet gratis: u betaalt plaatsingskosten en een commissie op de verkoopprijs. Fraude op eBay komt maar zelden voor, dat is vooral te danken aan een goed functionerend feedback systeem.

Uw oud geld verkopen op advertentiesites

Een zoekertje plaatsen op advertentiesites als www.marktplaats.nl of Kapaza is meestal gratis. Indien u wenst kan u betalen om uw zoekertje meer in de kijker te plaatsen. Hoed u voor kandidaat-kopers met minder goede intenties: stuur uw koopwaar nooit op alvorens u het geld van de koper ontvangen heeft. Plaats ook niet zomaar uw e-mailadres of telefoonnummer op dit soort sites: iedereen kan uw contactgegevens zien, ook mensen met minder goede bedoelingen.

Uw oud geld omwisselen op oudevalutas.com

De internetsite www.oudevalutas.com wisselt uw oude valuta in één keer in: Franse Franken, Griekse Drachmes, Spaanse Pesetas,... u kunt ze allemaal samen omwisselen en dat aan degelijke voorwaarden. Het principe is eenvoudig: u bezoekt de site www.oudevalutas.com, u downloadt een inwisselformulier dat u vervolgens afdrukt en invult. Het ingevulde inwisselformulier verstuurt u, samen met de in te wisselen biljetten en muntstukken naar oudevalutas.com. Na aankomst van uw zending schrijven ze de wisselwaarde over naar uw bankrekening. Kijk op de site in het gedeelte inwiselbare valuta's voor een overzicht per land van de munten en biljetten die u kunt omwisselen voor euro's. Net als eBay kunt u op oudevalutas.com feedback achterlaten na elke transactie. Op de site kunt u de feedback van andere gebruikers nalezen.
© 2010 - 2020 Mariorc, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld wisselen voor vakantie of reisGeld wisselen voor vakantie of reisAls je op reis gaat is het prettig dat je overal zonder problemen kunt betalen. Het hotel, het restaurant, maar ook souv…
Egyptische Pond: geld, informatie, koersAls je een bezoek brengt aan het historische Egypte, zul je de lokale valuta moeten hebben. Dit is de Egyptische Pond. I…
Vreemde valuta rekening openenVreemde valuta rekening openenBij de meeste banken is het mogelijk om een vreemde valuta rekening te openen. Er zijn veel Nederlanders die daar behoef…

Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Koelkasten en vriezers draaien in de zomer op volle toeren. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het energieverbruik va…
De microvezeldoek, voor de moderne manier van schoonmakenDe microvezeldoek, voor de moderne manier van schoonmakenDe meeste mensen vinden schoonmaken in huis een noodzakelijk kwaad, dat het liefst niet te veel tijd moet kosten. Voor e…

Reageer op het artikel "Een schoendoos vol oude biljetten en munten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Van Kimmenaede, 10-11-2016 13:25 #1
Ik heb inderdaad een schoenendoos vol oude munten en biljetten uit allerlei landen. Ik wil het alleen maar kwijt en niet in de vuilnisbak gooien. Hoe kan ik dat het beste doen.

Infoteur: Mariorc
Gepubliceerd: 30-06-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Reacties: 1
Schrijf mee!