Jaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met water

Jaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met water Luxaflex of een ander merk jaloezieën schoonmaken, daar heeft niemand echt zin in. Gelukkig bestaat er een radicale methode om deze stofvangers eens per jaar grondig schoon te maken, het enige dat je nodig hebt is een badkamer met ruime vloer. Een ander alternatief voor het schoonmaken van vieze jaloezieën is door ze eens in de vier, vijf jaar te vervangen door nieuwe exemplaren, dat levert meteen de kans op om eens een keer een andere kleur aan te schaffen.

Luxaflex versus jaloezieën

Veel mensen noemen jaloezieën luxaflex, maar luxaflex is eigenlijk een merknaam die aan jaloezieën en andere raamdecoraties, gemaakt door de fabrikant Hunter Douglas NV, is gegeven. Het woord luxaflex wordt in de volksmond vaker gebruikt dan jaloezieën, door winkeliers en groothandels wordt echter altijd netjes het woord jaloezieën gebruikt. Echte Luxaflex jaloezieën zijn een wat duurder product, in de prijsklasse van honderd tot honderden euro's, met een hoge en stijlvolle kwaliteit dat lange tijd mee zal gaan. "Merkloze" jaloezieën zijn echter vaak goedkope vervaardigde zonweringen die maar een paar jaar meegaan en snel slijten, meestal kosten deze enkele tot ongeveer vijftien euro en zijn dan in zijn geheel van plastic gemaakt. Er zijn ook jaloezieën die wel degelijk een goede kwaliteit vertonen en lang meegaan, deze kosten dan iets meer, zo rond de twintig tot vijftig euro, afhankelijk van het formaat. De duurdere jaloezieën zijn vaak van aluminium of een hoogwaardiger kunststof gemaakt.

Schoonmaken van de jaloezieën

Meestal valt het niet op, maar eens in de zoveel jaar zie je dat jouw jaloezieën toch wel erg stoffig zijn geworden, tijd om ze schoon te maken. Helaas als je niet van schoonmaken houdt is dit niet echt het fijnste karwei. Hier volgt een goede tip om jaloezieën met water snel en grondig schoon te maken. Jaloezieën kunnen niet alleen van kunststof of aluminium zijn gemaakt, maar ook van hout, het verdient dan de aanbeveling om de jaloezieën niet met water schoon te maken en onderstaande tip niet te gebruiken.

Een snelle schoonmaakmethode: schoonmaken op de vloer van de badkamer

Het schoonmaken van jaloezieën is eigenlijk niet te doen, maar er is een manier die perfect is voor mensen met weinig tijd en voor mensen die een hekel hebben aan schoonmaken, en dat is de "badkamermethode". Beschik je over een ruime vloer in de badkamer dan kun je de jaloezieën losmaken van de houdertjes en de jaloezieën vervolgens op de badkamervloer leggen. Met een grote spons of dweil en veel water en wat zeep kan dan het stof van de afzonderlijke lamellen snel verwijderd worden. Je zult niet al het stof in een keer kunnen verwijderen, vooral niet omdat de lamellen door het water (en zeep) op elkaar gaan plakken, maar hoe beter je de jaloezieën van te voren uitspreidt, hoe minder lamellen op elkaar gaan plakken, en des te beter je ze kunt schoonmaken. Na het schoonmaken nog even naspoelen met de douchekop en je bent helemaal klaar! Tien minuten werk en de jaloezieën kunnen weer als nieuw worden bevestigd.

Een alternatief voor het schoonmaken: koop nieuwe jaloezieën

Je kan er ook voor kiezen om de schoonmaakbeurt over te slaan en naar de winkel te gaan (of naar de betreffende webshop op internet) om nieuwe jaloezieën te kopen. Dit is alleen aan te raden wanneer je in staat bent om exact dezelfde soort te kopen, want dan passen de jaloezieën makkelijk in dezelfde houdertjes die je al bij de oude jaloezieën in de raamkozijnen had gemonteerd, dit scheelt weer werk. Daarnaast is het kopen van nieuwe jaloezieën ook alleen aan te raden wanneer je de jaloezieën niet smaller hoeft te maken, want het smaller maken van jaloezieën is een klus die doorgaans veel meer tijd kost dan het schoonmaken van de oude jaloezieën. Het kopen van nieuwe jaloezieën is niet echt milieuvriendelijk, maar je bent dan wel weer verzekerd van een geheel schoon en nieuw exemplaar, én je kan eventueel kiezen voor een andere kleur. Dus gooi die grauwgrijze gevallen met stof weg, en hang er nieuwe blauwe voor in de plaats!

Wekelijks schoonmaken van de jaloezieën?

Voorkomen dat jaloezieën vies worden is makkelijker gezegd dan gedaan, bijna niemand heeft zin (of je moet echt veel vrije tijd hebben) om elke week jaloezieën af te nemen en het stof te verwijderen, er zijn belangrijkere dingen in het leven dan schoonmaken! Dus daarom is een jaarlijkse schoonmaakbeurt van de jaloezieën in de badkamer samen met het kopen van nieuwe jaloezieën het beste en meest efficiënte alternatief om jaloezieën schoon te maken! Wil je je toch met regelmaat "uitleven" en de jaloezieën wekelijks tot maandelijks zonder water schoonmaken dan kun je het proberen met een stofzuiger of microvezeldoek, toch zal dit niet het gewenste resultaat opleveren om de reden dat stof zich nu eenmaal snel vasthecht aan de lamellen.
© 2016 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezieën: uit de winkel of online tegen zon en inkijkJaloezieën: uit de winkel of online tegen zon en inkijkEen jaloezie heeft meestal ofwel de functie van zonwering ofwel afsluiting van het zicht vanwege de privacy. Als zonweri…
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…
Slaapkamer hygiënisch schoonmakenSlaapkamer hygiënisch schoonmakenEen schone slaapkamer zonder al te veel stof ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is bovendien ook beter voor d…

Huishoudtrucs: consuminderen met vijf superproductenHuishoudtrucs: consuminderen met vijf superproductenEr zijn een paar producten uit de goede oude tijd die interessant zijn om terug te brengen in ons dagelijks bestaan. Gew…
Meelmotten in je keukenkastjeMeelmotten kunnen een vervelende, onsmakelijke en lastig op te lossen ravage in de keukenkast aanrichten. Doordat ze zic…
Bronnen en referenties
Blauwevinvis (114 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.