Microvezeldoeken: veelgebruikt voor talrijk schoonmaakwerk

Microvezeldoeken: veelgebruikt voor talrijk schoonmaakwerk Microvezeldoeken worden veelgebruikt voor huishoudelijke werkzaamheden bijvoorbeeld als vaatdoek of schoonmaakdoek voor allerlei schoonmaakkarweitjes. Als de doek voorzien is van een coating kan hij dienen als stofdoek. Er zijn ook microvezeldoeken die als handdoek, baddoek of strandlaken zijn uitgevoerd. De eerste microvezeldoeken werden gemaakt in de negentiger jaren van de twintigste eeuw. Daarna duurde het enige tijd voordat de doeken populair werden maar anno 2018 zijn ze niet meer weg te denken in de keuken en op andere plaatsen.

Samenstelling van microvezeldoeken

Het materiaal waar microvezeldoeken van gemaakt zijn bestaat uit samengestelde vezels.
 • Stoffen: Die samenstelling betreft polyester en polyamide (nylon).
 • Dikte: De dikte van de vezels is op zijn hoogst 1/100 millimeter.
 • Weefsel: De vezels zijn tot een extreem fijn weefsel gesponnen waarbij de fijnheid zelfs onder een vergrootglas niet goed te zien is. Alleen door een microscoop zijn de scherpe polyesterdeeltjes en kwastachtige nylondraden waar te nemen.
 • Absorberend vermogen: Door de manier waarop de vezels tot een doek zijn geweven hebben de vezels een groot vocht- en vuilabsorberendvermogen.
 • Vet vasthouden: Microvezeldraden bestaan uit een kern van nylon dat graag vetten vasthoudt. Om die nylondraden zitten scherpe, raspende polyestervezels. Tijdens het schoonmaken wordt door de polyestervezels het vet losgeraspt en vastgehouden.

Voordelen ten opzichte van andere doeken

Microvezeldoeken hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere schoonmaakdoeken zoals:
 • De doeken kunnen vier keer het eigen gewicht aan vocht opnemen.
 • Gecoate doeken zijn ook droog te gebruiken voor het afnemen van stof.
 • Geen (of minder) schoonmaakmiddelen nodig.
 • Microvezeldoeken maken schoon zonder strepen na te laten.
 • Milieuvriendelijk en duurzaam in gebruik.
 • Minder kracht nodig bij het reinigen omdat ook met lage wrijfdruk goed gereinigd kan worden.
 • Ze zijn goed in de machine wasbaar maar kunnen niet goed tegen wasverzachter.

Omgaan met microvezeldoeken

Licht verontreinigde oppervlakken zijn met een droge doek goed schoon te maken. Waar meer vuil moet worden verwijderd kan de doek beter vochtig maar niet te nat worden gemaakt. De doek daarna uitspoelen heeft weinig zin omdat het vuil toch wordt vastgehouden. De doeken mogen in de wasmachine worden gewassen maar niet te warm. Door de doek te wassen op zestig graden wordt deze weer schoon.

Bijzonderheden van microvezeldoeken

Microvezeldoeken worden vooral gebruikt vanwege een aantal bijzondere eigenschappen zoals:
 • Elektrisch geladen: Een droge microvezeldoek wordt door het wrijven elektrisch geladen die daardoor alle stofdeeltjes spontaan naar zich toetrekt.
 • Geen strepen achterlaten: Het niet achterlaten van strepen komt voor een deel doordat de vochtdruppels die na het schoonmaken overblijven zo klein zijn dat ze snel opdrogen.
 • Kleuren: De doeken zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Makkelijk om per ruimte een bepaalde kleur aan te houden.
 • Schone doek: Het poetsen van voorwerpen met een speciale coating zoals het scherm van een tv moet met een schone doek gebeuren. In een half vuile doek is immers vuil opgeslagen en dat vuil zou krassen kunnen opleveren op een gecoate oppervlak.

Producten met microvezel

Microvezeldoeken zijn in verschillende formaten verkrijgbaar om voor diverse karweitjes te gebruiken zoals:

Microvezeldoek standaard

Deze doek is de kleinste in de serie microvezeldoeken en is onder meer verkrijgbaar in de maten 40 x 40 cm en in de kleuren blauw en rood. De doek is bruikbaar voor het schoonmaken van talrijke voorwerpen waar geen grotere doek voor nodig is. De microvezels nemen het vuil prima op en houden dat vast.

Microvezel droogdoek/glasdoek

Deze doek is onder meer verkrijgbaar in de maten 61x46 cm en heeft dikwijls een wafelstructuur. Met de doek kunnen door het grote formaat onder meer chroom, glanzende oppervlakken, glas, kunststof, spiegels, stof, tegels en vingertasten worden schoongemaakt.

Microvezeldoekenset

Microvezeldoeken zijn in sommige merken ook als set verkrijgbaar en bevatten dan bijvoorbeeld een microvezeldoek blauw 40 x 40 cm, een microvezeldoek rood 40 x 40 cm en een microvezeldoek groen 61 x 46 cm. Met deze doeken kan het hele huis worden schoongemaakt.

Microvezelmop/-dweil

Dit product is onder meer verkrijgbaar in een veelgebruikte lengte van 45 cm en is voorzien van klittenband voor de bevestiging aan een systeem. De mop/dweil is geschikt voor het schoonmaken van harde vloeren behalve houten vloeren die met olie zijn bewerkt.

Microvezel haarhanddoek

Een speciaal soort handdoek is de microvezel haarhanddoek die voorzien is van een knoopje en een touwtje om stevig op het hoofd vast te kunnen maken. Door de microvezels droogt het haar zeer snel.

Microvezel reishanddoek

Deze handdoek hoeft maar kort te drogen en kan daarna als een klein pakketje in een ademend tasje worden opgevouwen en makkelijk op reis worden meegenomen. De reishanddoek is zeer geschikt voor backpackers.

Microvezel badtextiel

Ook badtextiel kan van microvezel worden gemaakt. Zo zijn washandjes, handdoeken en badlakens of strandlakens verkrijgbaar. Microvezel badtextiel is bacteriewerend, hypoallergeen, zeer zacht en heeft een zeer hoog absorptievermogen.

Microvezeldoeken voor autoreiniging

Voor het reinigen van een auto zijn speciale microvezeldoeken verkrijgbaar die geen krassen achterlaten op de lak. Ook zijn microvezelsponzen verkrijgbaar.

Drogen van microvezeldoeken

Na het wassen in de wasmachine kunnen microvezeldoeken het best op natuurlijke wijze worden gedroogd voor behoud van een lange levensduur. Als drogen in een machinale droger toch de voorkeur heeft dan moet op het label worden nagegaan tot welke temperatuur dat mag. Het gebruik van een condensdroger wordt afgeraden omdat die plaatselijk te warm kan worden waardoor microvezels kunnen smelten.

Veelgebruikt voor reinigen van vloeren

Hoewel microvezeldoeken voor talrijke schoonmaakkarweitjes geschikt zijn worden ze vooral gebruikt voor het reinigen van vloeren. Het vermogen om makkelijk vuil op te nemen en vast te houden en de hoge absorptiegraad zijn daarvoor uitstekende eigenschappen. Vooral in situaties waar hoge eisen gesteld worden aan de hygiëne zijn dweilen en moppen van microvezel de aangewezen middelen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De microvezeldoek, voor de moderne manier van schoonmakenDe microvezeldoek, voor de moderne manier van schoonmakenDe meeste mensen vinden schoonmaken in huis een noodzakelijk kwaad, dat het liefst niet te veel tijd moet kosten. Voor e…
Zo kies je de beste robotstofzuigerZo kies je de beste robotstofzuigerWe kampen steeds meer met tijdgebrek. In onze zoektocht naar meer quality time zijn we voortdurend op zoek naar alle mog…
Besparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproductenBesparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproductenSchoonmaakproducten zijn er voor elk doel en alle klussen. Ze zijn vaak duur en door slimme marketing is de verleiding g…
Auto wassen zonder krassenAuto wassen zonder krassenHet is natuurlijk makkelijk om uw auto door een wasstraat te rijden, maar dit is niet altijd krasvrij. Ook is het niet e…

Hoe kun je het beste je barbecue schoonmakenHoe kun je het beste je barbecue schoonmakenBarbecueën is lekker, gezellig en leuk. Maar een barbecue moet naderhand ook schoongemaakt worden. Niet alleen het roost…
Vaatwasser of afwassen, wat kost het meeste energie?Vaatwasser of afwassen, wat kost het meeste energie?Ruim vijftig procent van de Nederlandse huishoudens gebruikt een vaatwasser om de vuile vaat mee schoon te maken. De hed…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Annca, Pixabay
 • https://www.cleandeal.nl/schoonmaakartikelen/schoonmaakdoekjes-sponzen/microvezeldoekjes/nl/page/649/#/?CPI=2
 • https://www.neweco.nl/
 • https://www.thuisschoonmaken.nl/nl/blogs/blog/professionele-microvezeldoekjes-hoe-werkt-het/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Microvezeldoek
 • https://www.wonderdoeken.nl/wat-is-microvezel-i-4/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.