Lederonderhoud: zo maken we ons lederen salon weer als nieuw

Lederonderhoud: zo maken we ons lederen salon weer als nieuw De aankoop van een lederen salon is ongetwijfeld een belangrijke investering, waarbij we ons vooraf zo goed mogelijk moeten informeren en alle pro en contra's tegen mekaar afwegen alvorens de knoop definitief door te hakken. Minstens even belangrijk is het onderhoud van ons lederen salon. Hoe gaan we daarbij tewerk? Welk aangepast onderhoud vraagt leder, en met welke tips en raadgevingen houden we rekening om zo lang en zorgeloos mogelijk van ons lederen salon te kunnen genieten?

Tijdloos leder, om zo lang mogelijk te genieten

De aankoop van een lederen salon is inderdaad een belangrijke investering. Leder is immers een duurzaam natuurproduct , is tijdloos en straalt persoonlijkheid en warmte uit. Willen we zo lang mogelijk van ons lederen salon genieten, dan moeten we het leder regelmatig en aangepast onderhouden.

Regelmatig hydrateren is noodzakelijk

Om het leder van onze zitbank zo lang mogelijk in prima te conditie houden, moeten we het in de eerste plaats regelmatig en voldoende hydrateren. Wat is de beste manier om het leder van onze zitbank(en) voldoende te hydrateren? Over het hydrateren van leder bestaan inderdaad heel wat misverstanden. Hydrateren is van levensbelang voor de levensduur van ons lederen salon, en eigenlijk erg eenvoudig. We hydrateren het leder door ons bankstel regelmatig te reinigen met een speciale, vochtinbrengende zeep, en een aangepast onderhoudsproduct voor leder.

Leder en water geen beste vrienden

Om ons lederen salon in topconditie te houden, stoffen we het wekelijks af en geven we het geregeld een grondige reinigingsbeurt met onze stofzuiger. We gebruiken hierbij steeds het speciale hulpstuk, zodat we het leder niet kunnen beschadigen. Nat reinigen kan ook, maar we houden er wél rekening mee dat water en leder zeker niet de allerbeste vrienden zijn. Ons leder mag niet té nat worden. Gebruik voor deze reinigingsbeurt met water steeds een vochtige (geen natte) microvezeldoek. Met behulp van zadelzeep, glycerine of een andere hydraterende zeep geven we onze lederen zitbank een aangepast onderhoud, dat ons een lange levensduur garandeert. De eventuele knopen, biezen en andere versieringen, poetsen we bij vookeur met een zachte tandenborstel en een beetje zeep. Na iedere behandelingen maken we ons leder steeds grondig droog met een zachte microvezeldoek, die zéker niet pluist.

Leder moet soepel blijven

Leder is een puur natuurproduct en erg gevoelig aan licht en warmte. Wanneer ons lederen salon in het zonlicht staat, kan het leder uitdrogen en uiteindelijk barsten vertonen. Daar moeten we rekening mee houden. Willen we zo lang mogelijk van ons lederen salon genieten, dan plaatsen we het zo weinig mogelijk in het volle zonlicht. We mogen onze lederen zitbank(en) ook nooit in de onmiddellijke nabijheid van een warmtebron plaatsen. Dat doet het leder immers uitdrogen én verkleuren. Voor een lange levensduur, moeten we het leder zo soepel mogelijk houden. Dat doen we door het enkele keren per jaar te behandelen met een speciaal onderhoudsproduct, dat niet alleen hydraterend werkt, maar door zijn speciale samenstelling ons leder ook soepel houdt. We wrijven dit speciale onderhoudsproduct goed uit met een zachte microvezeldoek. Het moet immers zo diep mogelijk in het leder kunnen indringen. Na deze behandeling, laten we het product gedurende minimum twaalf uur zijn werk doen. Nadien wrijven we het onderhoudsproduct nogmaals grondig uit.

Azijn en lijnzaadolie perfecte lederreiniger

Er zijn in de handel heel wat aangepaste reinigings- en onderhoudsproducten voor leder verkrijgbaar. Maar we kunnen zo een onderhoudsproduct perfect zélf maken door één deel azijn te mengen met twee delen lijnzaadolie. Nadat we dit mengsel goed hebben gemengd, kunnen we er onmiddellijk mee aan de slag.

Extra onderhoudstips voor ons lederen salon

  • We gebruik voor het reinigen of voor de onderhoudsbeurt van ons lederen salon, bij voorkeur zo weinig mogelijk chemische schoonmaakmiddelen. Zij tasten immers de beschermende en decoratieve verflaag van het leder aan.
  • We houden de vochtigheidsgraad in onze woning zoveel mogelijk op peil. De ideale vochtigheidsgraad in onze woning bedraagt zo'n zestig procent.
  • We beschermen onze lederen zitbank tegen verkleuring door hem niet in het volle zonlicht te plaatsen en hem van iedere warmtebron weg te houden.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DIY: Pimp je eigen kledingkast heel gemakkelijk!Heb jij een mooie kledingkast, maar ben je toch niet helemaal tevreden met de uitstraling van de kast met betrekking tot…
Aankoop lederen salon: voor welke ledersoort kiezen we?Aankoop lederen salon: voor welke ledersoort kiezen we?De aanschaf van een lederen salon is ongetwijfeld een belangrijke investering, waarbij we zéker alle pro en contra's teg…
Rijlaarzen voor de paardensportRijlaarzen voor de paardensportIn de paardensport wordt vaak gereden met rijlaarzen. Deze laarzen zijn speciaal ontwikkeld om mee paard te rijden. Zo z…
Vegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijn: waarom kies je er voor en kan je hier gezond mee blijven leven? Er zijn verschillende vormen…

Woningrenovatie: Zo stoppen we opstijgend vochtWoningrenovatie: Zo stoppen we opstijgend vochtEen droge woning verhoogd ons woon- en leefcomfort. Vochtige woningen zijn niet alleen onaangenaam om te wonen, ze zijn…
Zo leggen we een perfect gazontapijt aanZo leggen we een perfect gazontapijt aanBij het noodzakelijke voorjaarsonderhoud en/of (her)aanleg van onze tuin, is de samenstelling én de kwaliteit van onze o…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.