Orde in huis: de keuken

Hoe richt je je keuken efficiënt in? Waar moet je op letten bij de inrichting? En wat hoort er allemaal in de keuken? In dit artikel praktische tips om orde te creëeren (en te behouden) in de keuken.

Wat hoort in de keuken?

De keuken is in de eerste plaats de kamer (of hoek) waar gekookt wordt. Het is dan ook vanzelfsprekend dat alles dat nodig is om te koken in de keuken staat. Etenswaren kunnen eventueel in een andere kamer opgeslagen worden aangepast aan de temperatuur van de producten (bijvoorbeeld groenten in een frisse kelder). Ook spullen die je nodig hebt om af te wassen horen in de keuken (afwasmiddel, afwasborstel of afwasspons, handdoeken en eventueel soda en schuurmiddel).

Daarnaast is de keuken ook vaak een plaats waar gegeten wordt en hoort eetgerief (servies, bestek en glazen) ook in de keuken. De keuken evolueert ook steeds meer (terug) naar een plaats waar je gezellig kan samenzitten. Afhankelijk van de grootte van je keuken kan je een gezellige hoek inrichten.

Hoe inrichten?

Praktisch

De keuken moet in de eerste plaats praktisch ingericht worden: tijdens het koken moet je alles snel kunnen terugvinden en na het afwassen moet je alles snel kunnen wegleggen.

Enkele tips:
  • De inrichting moet aangepast zijn aan de persoon die er de meeste tijd doorbrengt. De meest gebruikte spullen moeten opgeborgen worden op de heuphoogte van de keukenprins(es) en de spullen die minder vaak gebruikt worden op de hogere of lagere plaatsen afhankelijk van het gewicht van de spullen en de fysieke beperkingen van de persoon (lichte spullen hoog, zware spullen laag).
  • Maak geen te grote stapels in kasten: meerder lage stapels naasteen is praktischer. Zorg dat je alles snel uit de kast kunt pakken. Als je moet zoeken achter iets is de kans groter dat je rommel maakt.
  • Kookgerief zoals bijvoorbeeld potten en pannen en pollepels en houten lepels moeten in de buurt van het kookvuur liggen. Zo heb je ze snel bij de hand tijdens het koken.
  • Een werkblad dicht bij het vuur is handig. Als je meer dan 2 stappen moet zetten om van het werkblad naar het vuur te lopen, verspil je veel energie en wordt koken te inspannend.
  • Kruiden bewaar je ook best dicht bij het vuur.
  • Borden en glazen leg je best niet te ver van de wasbak. Deze heb je dagelijks nodig. Als ze dichtbij de wasbak staan, moet je niet veel rondlopen om alles snel weg te leggen.

Hygiënisch

Om ziekte en allergische reacties te voorkomen, moet een keuken proper zijn.

Enkele tips:
  • Als je groenten open bewaart (bijvoorbeeld in een trolley) bewaar je ze best niet te dicht bij het vuur. Groenten kan je best koel bewaren in de koelkast of kelder.
  • Gebruik geen open vuilnisbak omdat dit ongedierte kan aantrekken. Neem ook geen te grote vuilnisbak omdat je dan de neiging hebt te wachten tot de bak vol is en zo de kans loopt op schimmels of ongedierte in de keuken.
  • Berg spullen die je minder snel nodig hebt op in kasten. Zo blijven ze langer proper. De oppervlakten van de keukenkasten worden ook snel vet. Een gladde oppervlakte met weinig rommel op is makkelijk te kuisen.
  • De juiste vloerbedekking is ook belangrijk. Omdat er in de keuken eten wordt bereid (en gegeten) zijn er vaak etensresten op de grond. Een makkelijk te reinigen oppervlakte zoals bijvoorbeeld tegels is aan te raden.
  • Zorg dat je de keuken kan verluchten om muffe geurtjes te voorkomen.

Aangenaam en gezellig

Een keuken moet een aangename plaats zijn om te werken. Dan wordt koken en afwassen minder snel een sleur. Als de keuken als eetkamer dient, is dit ook belangrijk.

Enkele tips:
  • Een overvolle kamer is geen aangename plaats. Zorg dat alles wat niet in de keuken hoort ook niet in de keuken staat en dat alles wat in de keuken hoort op zijn plaats staat. Berg spullen die je minder snel nodig hebt op. Doe ook overbodige keukenspullen weg: spullen die je lang niet hebt gebruikt, zal je waarschijnlijk niet meer gebruiken. Als je ze toch wilt houden, kan je ze in de kelder of op zolder leggen.
  • Zorg dat je voldoende bewegingsruimte hebt tijdens het koken.
  • Als je de keuken als eetkamer gebruikt, kan je best de grootte van de tafel en de stoelen aanpassen aan de grootte van de kamer en ervoor zorgen dat iedereen voldoende plaats heeft.

Opbergmeubels

  • Keukenkasten op maat zijn handig en plaatsefficiënt.
  • Kasten tot aan het plafond zijn makkelijker te onderhouden. Zo verzamelt zich geen vet of stof op de kasten.
  • Een eiland is een handige werkplaats en een gezellige eetplaats. Je kan er eventueel wieltjes onder bevestigen zodat je het kan verplaatsen als je meer plaats nodig hebt.
  • Een keukentrolley is zeer handig om groenten of keukengerief in op te bergen.
  • Een open rek is handig voor voedingsmiddelen zoals conserven, maar is niet praktisch omdat het vet en stof verzamelt. Een gesloten kast of een afzonderlijke proviandkamer is aan te raden.
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het renoveren van een keuken?U kunt de levensduur van uw keuken verlengen door hem te laten renoveren. Een keukenrenovatie bespaart u duizenden euro’…
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…
Interieur ontwerpen met 3D roomplannerInterieur ontwerpen met 3D roomplannerWie handig is met de computer kan tegenwoordig zelf zijn keuken, badkamer of huiskamer vanachter de PC ontwerpen. Met be…
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…

Stoomcabines, wellness in de badkamerAls je overweegt je badkamer te veranderen of een nieuwe badkamer aan te leggen zijn er tal van keuzemogelijkheden. Moge…
Wanneer welk vlekkenmiddel, l tot en met zWanneer welk vlekkenmiddel, l tot en met zHet vlekken abc, kies uw vlekkenmiddel voor vervelende hardnekkige vlekken. Verwijder ze eenvoudig. Iedereen kent dat we…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.