Wanneer welk vlekkenmiddel, l tot en met z

Wanneer welk vlekkenmiddel, l tot en met z Het vlekken abc, kies uw vlekkenmiddel voor vervelende hardnekkige vlekken. Verwijder ze eenvoudig. Iedereen kent dat wel. Loopt u buiten op het strand en krijgt u teer aan uw schoen, of u morst met wat schoensmeer. Zo zijn er vele soorten vlekken. In dit artikel behandel ik vlekkenmakers l tot en met z. Hoe verwijder ik een vlek. Lees het hier.

Een ongelukje

Een ongelukje is zo gebeurd. Voordat u het weet wordt er wat gemorst. Wat u het beste kunt gebruiken om de vlek te reinigen is veelal afhankelijk van de soort vlek.

Bekende vlekkenmakers

Er zijn vele bekende vlekkenmakers. Er zijn vele middeltjes in omloop. Toch is het altijd maar de vraag of u een vlek adequaat kunt verwijderen. Gulden regel daarbij is dat u er tijdig bij bent en het goede middel gebruikt. Onderstaand een aantal adviezen daartoe. Weest u wel voorzichtig met bijtende en brandbare stoffen.

Hoe verwijder ik deze vlek

Hoe u allerlei vlekken eenvoudig kunt verwijderen, leest u hier in alfabetische volgorde:

1. Limonade

Limonade gemorst. Limonadevlekken verwijdert u, net zoals likeurvlekken, met wat lauw water. Als er nog wat kleurstof achterblijft, gebruikt u wat alcohol of verdund bleekwater.

2. Lippenstift

Deze vlekken op stoffen kunt u voorzichtig deppen met wat wasbenzine. Schuif achter de vlek een schone droge doek die de kleurstoffen kan opnemen.

3. Lijm

Er zijn vele soorten lijm. Eenmaal opgedroogd helpt vaak alleen nog een langdurig weken in heet water. Verse lijm verdwijnt nog wel eens met water en zeep, of wat wasbenzine.

4. Mayonaise

Mayonaisevlekken kunt u behandelen met wat wasbenzine. Eenmaal droog, behandelt u het na met wat lauw water.

5. Melkvlekken

Melkvlekken moet u zo snel mogelijk uitspoelen in lauw water. Daarna voldoet een klein sopje.

6. Meubelwas

Deze vlekken lossen op met een beetje terpentine.

7. Modder

Laat de vlek bij wijze van uitzondering eerst opdrogen. Borstel het weg, en was het nog even na.

8. Mosterd

Dep de vlek met water en zeep of water met een beetje ammonia.

9. Nagellak

Nagellak vlekken lost u meestal op met aceton. Meestal, want gebruik het nooit bij acetaatzijde, want dat levert zeker schade op. Gebruik dan een beetje wasbenzine.

10. Nicotine

Nicotinevlekken gaan weg in een mengsel van zeepsop en spiritus.

11. Olie

Die kunt u behandelen met wasbenzine. Leg er weer een schone doek tussen.

12. Plakkaatverf

Laat het opdrogen en borstel het weg. Even na wassen voldoet dan meestal.

13. Roest

Roestvlekken gaan weg met een beetje citroenzuur. Er zijn ook speciale roestvlek middelen op de markt. Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed.

14. Roet

Roet kunt u vaak eenvoudig weg kloppen.

15. Schoensmeer

Gebruik hiervoor terpentine en spoel het geheel na met wat warm water.

16. Stopverf

Deze vlekken gaan weg met wat terpentine of wasbenzine.

17. Tandpasta

Probeer het een beetje weg te krabben en spoel het na met water.

18. Teer

Gebruik hiertegen wasbenzine. Soms is licht nableken nodig.

19. Thee

Spoel deze vlekken direct uit met lauw water. Aanslag in de kopjes verdwijnt met een zoutpapje of wat chloor. Vaak helpt ook een hetere wasbeurt in de afwasmachine.

20. Transpiratie

Eenmaal uitgebeten is er weinig meer aan te doen. De minder erge varianten kunt u wat wegnemen met lauw water met daarin ammonia.

21. Urine

Deze vlekken gaan er doorgaans goed uit in de was.

22. Vaseline

Deze vlekken behandelt u met wasbenzine.

23. Verf

Er zijn vele soorten verf. De watergedragen verven lost u op met wat water. De andere met wat terpentine of wasbenzine. Opgedroogde vlekken smeert u in met groene zeep. U laat het intrekken, en borstelt het weg.

24. Viltstift

Deze vlekken zijn zeer hardnekkig. Soms helpt spiritus. In lichtkleurige stoffen gebruikt u de de blanke spiritus. Op harde voorwerpen helpt een goed sopje nog wel eens, of een schuurspons.

Slot

Dit waren niet alle vlekken die vaak voorkomen. Als uw vlek er niet bijstond, kunt u onderstaand ook kijken naar de verwijzingen in de rubriek Lees verder.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?
Hoe breng je lippenstift aan?Misschien herken je het wel: de la vol met lippenstift die nooit gebruikt wordt. Vaak omdat de kleur toch niet zo mooi u…
Witte tanden en vlekvrije rokershandenWitte tanden en vlekvrije rokershandenDe nadelen van roken kennen we inmiddels allemaal: het is niet goed voor de gezondheid en de portemonnee. Maar wat het m…
Milieuvriendelijk wassen met de ecowasbalMilieuvriendelijk wassen met de ecowasbalDe ecowasbal kan samen met de vuile was in de wasmachine. De bal is gemaakt van recyclebaar materiaal, met een vulling v…

Orde in huis: de keukenHoe richt je je keuken efficiënt in? Waar moet je op letten bij de inrichting? En wat hoort er allemaal in de keuken? In…
Wanneer welk vlekkenmiddel, c tot en met kWanneer welk vlekkenmiddel, c tot en met kVaak zult u zich afvragen hoe u bepaalde hardnekkige vlekken kunt wegwerken en verwijderen. U vindt een antwoord voor de…
Reacties

Corrie, 15-01-2019
Kunt U me zeggen hoe ik een kring veroorzaakt door lekkende Deet uit mijn leren tas kan krijgen? Reactie infoteur, 18-07-2020
Beste Corrie,
Deet kan het leer aantasten en daarom zijn deze kringen niet goed te verwijderen, maar misschien wel nog te camoufleren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vereecke Erik, 25-11-2016
Ik heb wasbenzine gemorst op het aanrecht. Nu is er een witte vlek. Hoe krijg ik dit weer goed? Reactie infoteur, 18-07-2020
Beste Vereecke Erik,
Als de wasbenzine opdroogt, kunt u kringen krijgen. Vaak kunt u die met een schone vochtige doek weer verwijderen. Probeer dit voorzichtig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Remco, 15-08-2015
We zijn op een "krukje" van hout (afgezaagde dikke boomstam) gaan zitten dat nat was van de regen. (Diever Shakespeare theater). Nu zitten er vlekken in de broeken van hennep. Wellicht bloedsap van de boom? Hoe krijgen we die eruit? Met WASPA is het niet gelukt. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Remco,
Als het harsvlekken zijn, kunt u die verwijderen met een beetje wasbenzine,
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kj, 04-03-2015
Beste zeemeeuw,

het gaat hier over schoenen. Het liefst gooi ik ze niet in de wasmachine of raadt u dat toch aan? Ik hoorde dat de beste manier deppen is met alcohol / glycerine. Kunt u dat bevestigen of raadt u alsnog vanish aan en wat is de beste manier om het product op de vlek aan te brengen?

Mvg,
Kj Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Kj,
U kunt het beter niet in de wasmachine doen, maar afspoelen en deppen onder een kraan water. Bij een vlek met cola is er onder andere sprake van de verkleuring en die moet met warm water (met wat zeep) weg te halen zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kj, 04-03-2015
Ik was laatst op een feestje en toen heeft iemand baco (bacardi & cola) per ongeluk op mijn schoen gemorst en nu zie ik een donkere vlek op mijn schoen, de schoenen zijn lichtgrijs en zijn van textiel. Wat is de beste manier om de vlek eruit te krijgen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Kj,
Een cola vlek kan in de meeste gevallen met wat warm water worden verwijderd (eventueel met een beetje wasmiddel erbij, vanish of iets dergelijks). Het lastige is wel dat er altijd kringen kunnen ontstaan. Het beste verwijdert u zo'n vlek zo snel mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ali, 21-01-2015
Ik heb sodavlekken op mijn stenen vloer in de keuken, ze zien eruit alsof de vloer op die plekken gebleekt is… Heb er al op geschuurd met Warm en ook al een mengeling van olie en water geprobeerd, niets lijkt te helpen… Kan ik nog iets doen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Ali,
Soda bijt inderdaad in als het daartoe de kans krijgt. Als de stenen vloer een glazuurlaag heeft, is een beetje deppen en wrijven met water voldoende, maar dat helpt bij een natuursteen bijvoorbeeld helaas niet. Bij een natuursteen zal de bovenste laag daarna ook gepolitoerd en hersteld moeten worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marie Louise, 09-05-2014
Ik heb een sodavlek in mijn nieuwe leren schoenen. Hoe kan ik dit het beste verwijderen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Marie Louise,
Soda op leer is lastig, het bijt. Probeer het zo snel mogelijk te verwijderen door met een licht vochtige doek de vlek te deppen (beetje wrijven). Maak de plek niet te nat, want dan bijt de soda door en het geeft kringen als het onbewerkt leer is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ramona, 06-05-2012
Mijn kinderen zijn ziek en gebruiken naast antibiotica ook nog zetpillen. Regelmatig vloeit er wat vet van de pillen terug en zitten de onderbroekjes en pyjama-/joggingbroekjes vol. De onderbroekjes zijn schoon uit de was gekomen maar zojuist heb ik de was van de lijn gehaald en zag dat er bij een enkel broekje een witte stinkende vlek is ontstaan. Alles is gewassen met Robijn en wat vlekkenzout. Heeft u een tip hoe ik de vlekken kan behandelen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Ramona,
In een zetpil zit vaak zinkoxide die een witte vlek geeft die moeilijk weg gaat. U krijgt dat ook met zinkzalf. De gebruikelijke manieren van verwijderen zijn ossegalzeep en groene zeep.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Waltbos, 02-03-2012
Ik ben gister in de weer geweest met spuitlijm en nu is het op de houten vloer terecht gekomen. Enig idee hoe dit verwijderd kan worden? Op de achterkant van de spuitlijmfles staat met wasbenzine of terpetine, maar kan dit ook op een houten vloer? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Waltbos,
Wasbenzine of terpentine kan wel bijten, daarom zou ik het heel voorzichtig proberen en niet te nat maken. De lijm kan ook de vloer hebben uitgebeten. Als de lijm hard is, kunt u het misschien eraf schuiven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tetteroo, 04-02-2012
Mijn moeder heeft een ongelukje gehad en nu heb ik ontlastingvlekken in mijn vloerbedekking. Heb het al met een sopje met vanice gedaan maar is er niet uit. Heeft iemand een goede tip? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Tetteroo,
Gebruik ossengalzeep of laat de vlek weken in Biotex.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 27-01-2012
Hoe krijg ik een vaseline vlek uit een houten vloer? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Linda,
1. Een vaseline vlek op een houten vloer kunt u het beste verwijderen door er een absorberende schone doek op te leggen en er vervolgens een warm strijkijzer overheen te strijken. Doe dit rustig aan en kijk uit dat u door het strijken de vlek niet vergroot. Als de vlek diep is ingetrokken, is het allemaal een stuk lastiger.
2. In kleren en dergelijke gaat dit het beste met wasbenzine, maar dat duf ik met een een houten vloer niet vanwege de mogelijke kringen.
Met vriendelijke groeten.
Zeemeeuw

Rosita, 03-01-2012
Hoe verwijder ik een sodavlek uit een parket vloer die in de was staat? Er heeft zich al een streep gevormd in een grijze kleur… Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Rosita,
Een sodavlek kan worden weggewerkt met een beetje water. Lastiger wordt het wanneer de houten vloer onbewerkt is, omdat de vlek dan indringt. Pas op voor kringvorming en dep voorzichtig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bijlholt, 02-09-2009
Met afwasmiddel kun je het eruit krijgen. Reactie infoteur, 01-07-2020
Dank je.

Dunnink, 31-03-2009
Mijn zoontje van 1 heeft de haren vol met vaseline gesmeerd, hoe krijg ik dit schoon? Heb al vier keer gewassen maar is er nog niet uit. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Dunnik,
Vaseline laat zich lastig met water reinigen doordat het waterafstotend is. Gezien de leeftijd van uw kind, durf ik u geen aggressiever middel aan te raden dan het haar goed uit wassen met water en zeep.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Beukeboom, 25-08-2008
Heeft u een idee om sodavlekken uit een houten vloer te verwijderen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Beukeboom,
Een sodavlek kan normaliter worden weggespoeld met een beetje water. Lastiger wordt het wanneer de houten vloer onbewerkt is, omdat de vlek dan indringt. Pas dan ook op voor kringvorming.
Zeemeeuw

Neeltje, 17-06-2008
Het werkt, ik heb het uigeprobeert. Bedankt :-) Reactie infoteur, 01-07-2020
Een uitstekend vlekkenmiddel dus.
:)

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.