Stoomcabines, wellness in de badkamer

Als je overweegt je badkamer te veranderen of een nieuwe badkamer aan te leggen zijn er tal van keuzemogelijkheden. Mogelijkheden die ook steeds luxer worden en financieel gezien steeds meer binnen handbereik komen. Een stoomcabine is een stukje wellness in uw eigen woning, wat is het en wat zijn de voordelen ervan.

Stoomcabines of turkse stoombaden

Een stoomcabine is zeker geen sauna alhoewel je de cabines wel vaak kunt vinden bij de sauna. De stoomcabine is altijd een afgesloten ruimte (met uiteraard een luchtafvoer). In deze gesloten ruimte wordt door het stoomapparaat dat bij de cabine hoort stoom verspreid. Alhoewel deze stoom behoorlijk warm aanvoelt is de temperatuur veel minder hoog dan in een reguliere sauna met droge lucht, de temperatuur in de stoomcabine is circa 48 graden. De hoge luchtvochtigheidzorgt ervoor dat het lichaam veel minder snel kan afkoelen dan in de sauna. Na een kwartier in de stoomcabine is de lichaamstemperatuur ongeveer even hoog als na een kwartier in een echte sauna. Bovendien kunt u er in de stoomcabine voor kiezen een luchtje te laten toevoegen aan het stoom, aromatherapie. Doorgaans zal er worden gekozen voor een menthol- of eucalyptuslucht, maar ook een lavendelgeur of citroenlucht kan erg verkwikkend werken.

Enkele effecten van de stoomcabine op het lichaam

Al in de oudheid, bijvoorbeeld bij de Romeinen, wist de mens al dat warmte
 • Versnellen van de hartslag en openzetten van haarbloedvaten waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd
 • Door de warmte gaat u zweten hetgeen ervoor zorgt dat afvalstoffen beter uit uw lichaam kunnen worden afgevoerd
 • Door de warmte worden vele hormonen aangemaakt waardoor je minder pijn voelt en alerter wordt. Zeker wanneer de opwarming van het lichaam ook nog eens wordt gevolgd door een afkoeling worden er nog meer lichaamseigen pijnstillers aangemaakt
 • De hitte heeft een positief op verkrampte spieren die zich beter kunnen ontspannen
 • Het werkt eetlustopwekkend
 • Helpt tegen somberheid en milde depressies
 • Voorkomt verkoudheden
 • Lucht op bij verkoudheid maar ook bij astmatische aandoeningen en bronchitis, het maakt de luchtwegen vrij
 • De huid wordt tot diep in de poriën gereinigd en voelt na het stomen zachter aan

Voordelen van een stoomcabine in de badkamer

Naast het feit dat de stoomcabine heerlijk ontspannend en gezond is heeft deze ook nog een aantal andere voordelen. De stoomcabine heeft in tegenstelling tot de sauna meerdere functies. Zo is elke stoomcabine ook als douche te gebruiken. U hoeft dus geen aparte doucheruimte meer te creeren waardoor u ruimte bespaard of meerdere mogelijkheden heeft op een kleiner oppervlakte. Indien gewenst kan de stoomcabine tegenwoordig ook gecombineerd worden met een bad of zelfs een bubbelbad.

Daarbij zijn de meeste stoomcabines volledig waterdicht, hierdoor is het mogelijk deze direct op een houten vloer te plaatsen. Dit is niet mogelijk met gebruikelijke badkamers. Indien u op een houten vloer een conventionele badkamer wenst te bouwen zult u eerst veel geld moeten uitgeven om de vloer aan te passen. Deze kosten kunnen met de stoomcabine worden bespaard waardoor het een aantrekkelijk alternatief wordt, een stukje luxe waarvoor u niet perse meer geld hoeft uit te geven dan een reguliere badkamer op een houten vloer. Uiteraard is de uiteindelijke prijs wel afhankelijk van de keuzes die u maakt in stoomcabines.

Een stoomcabine op maat

Stoomcabines kunt u in allerlei mogelijke vormen en maten krijgen, met een of meerdere zitplaatsen, een die volledig ingebouwd wordt in een muur of een die als een douchecabine in uw badkamer staat. Voordeel van de vele stoomcabines is echter dat u deze volledig kunt aanpassen op uw wensen.

Een kleine opsomming van opties:
 • hemel of stortdouche eventueel in combinatie met zijdouches
 • digitaal bedieningsdisplay met verlichting
 • Verlichting en eventueel ook lichttherapie
 • Kranen naar wens, u kunt de verschillende douches ook apart bedienen met verschillende kranen
 • nek- en rugmassage
 • bilmassage en voetmassage
 • temperatuur- en tijd instelbare stoomgenerator
 • sfeerverlichting en lichttherapie
 • Geurdispenser (voor aromatherapie)
 • Geluidsboxen waarop u een radio of stereo kunt aansluiten

Het onderhoud van een stoomcabine

Natuurlijk vergt alles onderhoud. Het onderhoud van een stoomcabine is echter niet zoveel meer dan het schoonmaakwerk dat u aan een gewone douche zou hebben. Het schoonmaken is minder werk dan een normale douche, doordat de delen doorgaans van glas of acryl zijn gemaakt hecht hieraan minder vuil en is dit sneller schoon te maken. Voegen schrobben en tegels vol kalkaanslag treft u niet aan in een stoomcabine.

Wat extra werk is het

ontkalken

van de stoomunit. Deze moet, net als een koffiezetapparaat regelmatig worden ontkalkt. Doorgaans geeft de stoomunit zelf aan wanneer dit nodig is maar het is ook te horen aan een borrelend geluid. In dit geval zult u de stoomunit moeten loskoppelen en moeten vullen met een speciaal ontkalkingmiddel of azijn. Na dit een tijd te hebben laten inweken moet er vervolgens veelvuldig worden gespoeld. Op zich is het ontkalken niet te veel werk. Het is hierbij wel handig als er een extra kraan is aangesloten tussen de koudwaterleiding en de stoomunit zodat niet het gehele huis zonder water komt te zitten tijdens deze klus.

Bovendien bevat een stoomcabine iets meer kitnaden dan een doorsnee badkamer. Deze kitnaden verkleuren in de loop der tijd en hebben geen onbeperkte levensduur. U zult deze dan ook na verloop van tijd (houdt rekening met een jaar of 7-8) moeten vervangen. Hiervoor moeten de bestaande kitnaden worden verwijderd en nieuwe worden aangebracht. Dit is een behoorlijke klus. Bovendien kunt u hierna 24 uur geen gebruik maken van de stoomcabine, inclusief douche, daar de kit zal moeten drogen.

Een stoomcabine kopen

Er is een enorm aanbod van stoomcabines met stuk voor stuk hun eigen voor- en nadelen. Het is dan ook handig voordat u overgaat tot de aanschaf van een stoomcabine u goed te laten informeren door een speciaalzaak. Ook het rondkijken op internet bij de verschillende aanbieders levert u vele keuzemogelijkheden in diverse prijsklassen op. Als u op zoek bent naar een goedkopere stoomcabine kunt u zich natuurlijk laten verleiden tot een goedkoper model uit de bouwmarkt. Hier kleven echter meestal een aantal nadelen aan, vraag hiernaar bij de bouwmarkt. Indien u op zoek bent naar een goedkopere stoomcabine loont het zich zeker de moeite de aanbiedingen en de uitverkoop in de gaten te houden, de kortingen zijn soms enorm, u heeft alleen een minder keuzemogelijkheid.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…
Sauna in je eigen huis is relaxen en ontspannenSauna in je eigen huis is relaxen en ontspannenVoor veel mensen is een bezoek aan de sauna een heerlijke ontspanning. Men wil er lekker relaxen. Maar het is ook mogeli…

Het huishouden, een taak voor het hele gezinHet huishouden, een taak voor het hele gezinGeen gezin is perfect, al kan dat van de buitenkant nog zo lijken. Vrouwen hebben niet per se een huishoudknobbel, manne…
Orde in huis: de keukenHoe richt je je keuken efficiënt in? Waar moet je op letten bij de inrichting? En wat hoort er allemaal in de keuken? In…
Bronnen en referenties
 • http://www.cleopatra.nl/ http://www.klusidee.nl/badkamer/stoomcabine.php Artikel Hittehut, pagina 54 Quest december 2008 http://www.tempoline.nl/stoomcabines.php http://www.wellgems.eu/product.html http://www.stoomdouche-stoomcabine.nl/inbouw-stoomcabine http://www.kluskring.nl/v105-een-stoomcabine-in-de-badkamer.html http://www.hanolux.be/web/stoom/id_82 http://www.artikelen.org/gezondheid-en-fitness/kooptips-stoomcabine.htm
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.