Strijkplanken: een strijkplank gebruiken en de juiste kiezen

Strijkplanken: een strijkplank gebruiken en de juiste kiezen De naam strijkplank duidt op twee elementen namelijk op strijken en op een plank. Bij het strijken gaat het over het glad maken van een stof. Het element plank is eigenlijk achterhaald want weinig strijkplanken worden nog van hout gemaakt wat met de term hout toch wordt gesuggereerd. Een strijkplank mag in geen enkel huishouden ontbreken omdat talrijke stoffen gekreukt uit de wasmachine komen en velen niet graag met een gekreukt hemd of een niet glad gestreken blouse op hun werk willen verschijnen.

Werken met een strijkplank

Hoewel bij het strijken soms in haast een dikke doek als ondergrond wordt gebruikt zal in de meeste gevallen toch een strijkplank uit de kast worden gehaald en uitgezet. Het belangrijkste deel van een strijkplank is uiteraard het strijkvlak. Om het strijkvlak op de juiste hoogte te krijgen bevindt zich onder dat vlak een uitklapbaar systeem dat op verschillende hoogten kan worden ingesteld. Veelal wordt staande gewerkt en zal een van de hoogste standen noodzakelijk zijn maar een strijkplank kan ook ingesteld worden op zithoogte.

Reflecteren van warmte

Het werkgedeelte van de strijkplank bestaat uit twee onderdelen namelijk het strijkvlak en de houder voor het strijkijzer of de stoomgenerator. Het geheel meet bij de verschillende modellen ongeveer tussen ruim een meter en anderhalve meter. Op het strijkvlak wordt een doek (ook wel tijk genoemd of strijkplankhoes) bevestigd. Soms heeft die doek een soort metalen oppervlak waardoor de warmte van de strijkbout beter reflecteert naar de te strijken stof.

De juiste strijkplank kiezen

De keuze voor een bepaalde strijkplank hangt van enkele dingen af. Zo vergt een simpel strijkijzer een eenvoudige strijkplank maar een stoomstrijkijzer of stoomgenerator vereist een groter strijkvlak. Ook kan er bij de keuze rekening mee worden gehouden of regelmatig grote oppervlakten gestreken moeten worden. Bij het strijken van lakens bijvoorbeeld zal een groter strijkvlak makkelijker zijn omdat de stof dan minder vaak verlegd hoeft te worden. Ook is het instellen van een bepaalde hoogte van belang om aangepast te kunnen worden aan de voorkeur van degene die met de strijkplank werkt. Een goede instelling van de hoogte kan ook rugklachten voorkomen.

Met of zonder stoomgenerator

Strijken met het comfort van een stoomgenerator kan het best op een strijkplank die voorzien is van een speciale houder en met een groot strijkvlak van 124 bij 45 centimeter. Op de houder kunnen meestal alle gangbare stoomunits worden geplaatst. Wie minder vaak hoeft te strijken kan ook vooruit met een strijkvlak van 124 bij 38 centimeter en een houder die geschikt is voor strijkijzers met minder mogelijkheden.

Strijkplankhoezen

De aanschaf van een strijkplank alleen is echter nog niet voldoende om er mee te kunnen werken. Kleding kan niet zonder meer op het strijkvlak worden gelegd maar er moet eerst een hoes over worden bevestigd die overigens bij de aanschaf van een strijkplank meestal wordt meegeleverd. De keuze van een strijkplankhoes bij vervanging hangt in eerste instantie af van het formaat van het strijkvlak. De hoes kan beter precies passen om een strak vlak te verkrijgen. Een aantal strijkplankhoezen heeft een onderlaag maar soms moet die apart worden aangeschaft voor beter resultaat of in elk geval als gewerkt wordt met een stoomstrijkijzer. Soms zijn hoezen zodanig verstelbaar door het aantrekken van een koord dat de afmeting minder belangrijk is en alleen in de buurt van de maat van de strijkplank hoeft te komen.

Keuzebepaling en eigenschappen van strijkplanken

Ook de eigenschappen van de verschillende modellen spelen een rol bij de aanschaf van een nieuw strijkijzer. Niet alle strijkplanken hebben dezelfde eigenschappen. Een aantal daarvan komt in mindere of meerdere mate voor.
  • Beschermdoppen: Antislipdoppen onder de poten zorgen voor stabiliteit.
  • Breedte strijkvlak: De breedte van het strijkvlak varieert meestal tussen 30 en 49 cm.
  • Framevergrendeling: Zorgt ervoor dat de strijkplank ingeklapt blijft tijdens het vervoeren en het opbergen.
  • Hoogte: De hoogte is soms wel in zeven posities verstelbaar.
  • Inklapbaar: Alle strijkplanken zijn inklapbaar om makkelijk opgeborgen te kunnen worden.
  • Maten: Veel voorkomende maten exclusief strijkerhouder zijn 110x30 cm, 124x38 cm, 124x45 cm en 135x45 cm.
  • Materiaal: Meest voorkomend is metaal.
  • Safety-lock: Deze voorkomt het ongewenst inklappen van de strijkplank.
  • Strijkerhouder: Alle modellen hebben een strijkerhouder waar het strijkijzer op geplaatst kan worden.
  • Verstelbare hoogte: Deze gaat van ongeveer 70 cm tot 100 cm.

Mouwplankje als hulpmiddel

Voor het strijken van mouwen is een strijkplank niet zo handig. Die klus vergt een speciale aanpak waarvoor mouwplankjes in de handel zijn met een strijkvlakbreedte waar precies een mouw overheen past. Doordat de mouwplank maar aan een uiteinde bevestigd is kan de mouw over de hele lengte van de mouwplank worden aangeschoven. Het strijken van overhemden is daardoor veel makkelijker.

Merken van strijkplanken

De populairste merken van strijkplanken zijn: Brabantia, Leifheit, Philips en Bosch. Overige merken zijn: Braun, Calor, DeLonghi, Kärcher, Laurastar, Leifheit, Metaltex, Necchi, O'Daddy, Otto, Rowenta, Siemens, Tefal, Tomado, Vileda en Wpro.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding strijken voor beginnersKleding strijken voor beginnersKleding strijken lijkt voor veel mensen een hele klus, en sommigen draaien hun hand er niet voor om. Hieronder een aanta…
Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Strijken is een klusje waar nog best veel werk in gaat zitten. Want willen we niet allemaal kreukvrije rokken en overhem…
Strijken doe je zo!Strijken doe je zo!Strijken is een huishoudelijke taak waarmee kreukels uit textiel worden gehaald. Een hulpmiddel hierbij is het strijkijz…
De aansteker, een werelduitvinding!De aansteker, een werelduitvinding!Lucifers zijn erg gemakkelijk als je een vuurtje wil aanmaken. Toch werken lucifers niet altijd en onder alle omstandigh…

Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, je ziet ze steeds meer binnen huishoudens. Ze zijn vaak wendbaar, snoerloos en je pakt ze er even bij…
Vetvlekken verwijderen: oplossingen voor kleding en keukenVetvlekken verwijderen: oplossingen voor kleding en keukenVetvlekken behoren tot de hardnekkigste vlekken. Vet trekt na verloop van tijd in het materiaal waarop het zich bevindt.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • https://www.strijkijzerstore.nl/category/173931/strijkplanken.html
  • https://www.bol.com/nl/l/strijkplanken/N/12042/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Strijkijzer
  • https://www.kieskeurig.nl/strijkplank
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.