Vetvlekken verwijderen: oplossingen voor kleding en keuken

Vetvlekken verwijderen: oplossingen voor kleding en keuken Vetvlekken behoren tot de hardnekkigste vlekken. Vet trekt na verloop van tijd in het materiaal waarop het zich bevindt. De substantie heeft namelijk de eigenschap om binnen een korte tijd hard te worden. Er bestaan allerlei producten die geschikt zijn voor het verwijderen van vetvlekken. Dit kunnen onder andere huis-tuin-en-keukenmiddelen zijn die effectief zijn tegen vetvlekken. Welke producten en methodes kan ik gebruiken om vetvlekken effectief te verwijderen? Op welke materialen kan ik deze middelen toepassen?

Vetvlekken


De hardnekkigheid van vetvlekken

Vetvlekken zijn vaak zeer moeizaam te verwijderen. Hoe langer je wacht met het verwijderen van een vlek, hoe hardnekkiger hij wordt. Het is daarom aanbevolen om vet meteen te verwijderen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een vaatdoek gebruiken. Als het opgedroogd is kun je ervoor kiezen om een schuurspons te gebruiken. Het is echter belangrijk om eerst na te gaan of het materiaal niet beschadigd kan raken. Het wordt namelijk vaak afgeraden om een pan met een schuurspons schoon te maken vanwege de mogelijke beschadiging aan de baklaag die het kan veroorzaken.

Keuken

In de keuken wordt er veelal gebruik gemaakt van vet om allerlei gerechten te maken. De kans op spetters is het grootst wanneer er vlees zoals kip gebakken wordt. De spetters ontstaan vanwege de grote hoeveelheid vocht in het vlees. Het wokken en frituren van gerechten kan eveneens spetters opleveren. Het eenvoudige gebruik van keukenpapier kan ervoor zorgen dat je later minder last krijgt van vetvlekken. Je kunt bijvoorbeeld met keukenpapier delen van het aanrecht afdekken.

Tegels

Tegels kunnen met een vaatdoekje in combinatie met een schuursponsje schoongemaakt worden. Hiernaast kun je een oude tandenborstel gebruiken om beter bij de groeven te kunnen.

Afzuigkap

Een afzuigkap bevat na een lange periode meestal een hoop vuil. Je kunt een mix van vaatwasmachinepoeder en (vloeibaar) afwasmiddel gebruiken om het vet te verwijderen. De bijhorende filters kun je in de vaatwasser doen of met behulp van een afwasborstel schoonmaken.

Kleding

Vetvlekken zijn zeer lastig uit kleding te verwijderen. De desbetreffende plekken hebben (afhankelijk van de stof) meestal een andere kleur gekregen dan de gebieden hieromheen. Dit valt op omdat het grensgebied duidelijk zichtbaar is. Vetvlekken vallen het meest op bij witte kleding. Je kunt onder andere afwasmiddel, wasbenzine, azijn of citroen gebruiken om de vetvlekken te verwijderen.

Afwasmiddel

Je kunt vetvlekken verwijderen door een doek met afwasmiddel te gebruiken en het op het kledingstuk te deppen. Gebruik hierbij heet water.

Wasbenzine

Zorg ervoor dat je het aangetaste gedeelte in de wasbenzine dept. Nadat de vloeistof in de kleding is ingetrokken kun je het kledingstuk vervolgens in de wasmachine doen.

Azijn

Azijn is vooral effectief op een stof zoals suède. Je kunt door middel van een tandenborstel en azijn vetvlekken verwijderen.

Citroen

Je kunt de binnenkant van een citroen gebruiken om vetvlekken te verwijderen. Dit doe je door een schijfje citroen te snijden. Vervolgens strijk je het schijfje over het getroffen gebied. Deze methode is het meest effectief voor het verwijderen van kleine vetvlekken.

Producten

Er bestaan allerlei schoonmaakmiddelen die specifiek gericht zijn op het verwijderen van vetvlekken. In het algemeen is het aangeraden om handschoenen en eventueel een mondkapje te gebruiken wanneer je gebruikmaakt van chemische middelen. Hieronder vind je een aantal bekende merken.

Cif

Cif is een zeer effectief schoonmaakmiddel tegen vetvlekken. Het product komt meestal in de vorm van een fles met een dop. Om het product te gebruiken dien je in de fles te knijpen. Onder andere tegels en kitranden kunnen hiermee behandeld worden. Het gebruik van Cif in combinatie met een schuursponsje zorgt ervoor dat de hevige vetvlekken verwijderd kunnen worden.

HG

HG is een bekend merk met een gevarieerd aantal schoonmaakmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld 'HG vlekken en plekken voorbehandeling textiel' gebruiken voor het verwijderen van vetvlekken die op allerlei textielsoorten ontstaan zijn. Het is ook effectief tegen vlekken die ontstaan zijn door onder andere gras, jus, rode wijn en vruchtensap.

Cillit Bang

'Cillit Bang vet & blink spray' is een ontvetter die op diverse oppervlakten gebruikt kan worden. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor gootstenen, auto's, fietsen en in de keuken. Dankzij een sprayflacon is het product zeer makkelijk te gebruiken.
© 2017 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…
Goedkoop je huis schoonmaken met afwasmiddelGoedkoop je huis schoonmaken met afwasmiddelGoedkope en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maak je zelf. Om je huis goed schoon te maken heb je niet meer nodig d…
Keuken schoonmaken  Tips en trucjes voor een schone keukenKeuken schoonmaken Tips en trucjes voor een schone keukenEen keuken dient altijd hygiënisch schoon en netjes te zijn omdat we daar al onze maaltijden bereiden. Maar dat is makke…
Goedkoop schoonmakenIs het voor jou ook zo herkenbaar? De kast met schoonmaakmiddelen puilt uit met middelen van allerlei dure merken die ee…

Strijkplanken: een strijkplank gebruiken en de juiste kiezenStrijkplanken: een strijkplank gebruiken en de juiste kiezenDe naam strijkplank duidt op twee elementen namelijk op strijken en op een plank. Bij het strijken gaat het over het gla…
Huishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntHuishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntOm ruimte te winnen worden in keukens ook op hoge plekken kastjes gebouwd. Maar ook al komen de laatste decennia lange m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mizianitka, Pixabay
  • http://slimhuishouden.nl/tegels-schoonmaken/
  • https://omaweetraad.nl/vlekken/vet
  • http://www.tipsenweetjes.nl/schoonmaken/neee-vetvlekken-kleding-geen-nood-tip-er-zo-weer-wisten-we-eerder/2/
  • http://www.wasmachine.nl/nieuws/how-to-vet-vlekken-verwijderen-uit-kleding/2245
  • https://www.huishoudplaza.nl/Tips/art/19/afzuigkap-en-filters-schoonmaken
  • https://www.123schoon.nl/Cillit-Bang-Cillit-Bang-vet-blink-spray-750-ml-i761.html
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.