Strijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgenerator

Strijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgenerator De uitspraak: “Strijken is geen mannenwerk”, is voor veel mannen even onzinnig als de uitspraak: “Vrouwen horen in de keuken thuis”, voor vrouwen. Menige man zou met een gekreukeld hemd rondlopen als strijken alleen maar voorbestemd zou zijn voor vrouwen. Het hanteren van een strijkijzer is niet afhankelijk van sekse en het resultaat van het strijkwerk ook niet. Zowel bij vrouwen als bij mannen komen valse plooitjes voor die soms ook wel erg makkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. Soms is het ook een kwestie van het juiste strijkijzer gebruiken om mooi resultaat te verkrijgen, want die apparaten zijn er in alle soorten.

Geschiedenis strijkijzers in notendop

Textiel dat recht uit de wasmachine komt zal in veel gevallen niet direct worden aangetrokken. Veel stoffen raken gekreukeld tijdens het wassen. Lang geleden werd daar een ijzeren apparaat voor uitgevonden met een dikke bodem en daarboven een reservoir waar gloeiende kooltjes in werden gedaan. Later werd de ijzeren bodem verwarmd door vuur of door op een hete kachel te zetten. Daarna werd in het begin van de twintigste eeuw het elektrische strijkijzer ontwikkeld met een thermostaat die de warmte gelijkmatig houdt. Weer een stap verder werden stoomstrijkijzers ontwikkeld die het strijken van bepaalde stoffen nog makkelijker maakten.

Strijken ook hygiënische doel

Overigens heeft het strijken niet alleen de functie van gladmaken maar kan ook de hygiëne bevorderen omdat het met hoge temperatuur plaatsvindt. Met name worden daardoor baddoeken, handdoeken, theedoeken en zakdoeken van alle bacteriën ontdaan terwijl de was dat niet honderd procent voor elkaar krijgt. Het idee dat tamelijk kreukvrije baddoeken en handdoeken nooit gestreken hoeven te worden komt daardoor in een ander daglicht te staan.

Vocht en stoom en strijken

Stoffen die moeilijk te strijken zijn worden soms al gestreken terwijl ze nog niet geheel droog zijn na het wassen. Een alternatief is om met een plantenspuit de stof enigszins te bevochtigen. Maar veel strijkijzers beschikken over de mogelijkheid om water om te zetten in stoom en die op de stof te spuiten door kleine gaatjes in de bodem. Het water dat gebruikt wordt om het reservoir te vullen en dat als basis voor de stoom dient kan het best gedestilleerd water zijn om verkalking tegen te gaan. Het bijvullen van water mag bij oudere strijkijzers pas gebeuren nadat het apparaat is afgekoeld. Er bestaan ook systemen waarbij vanuit een los waterreservoir stoom kan worden geproduceerd.

Voordelen stoomgenerator

Een stoomstrijkijzer waarbij stoom wordt geproduceerd vanuit een los onderdeel wordt kortweg stoomgenerator genoemd. De stoomgenerator is slechts een onderdeel waarop het strijkijzer wordt geplaatst. Stoomgenerator-strijkijzers (zou eigenlijk volledige naam zijn) zijn duurder dan gewone stoomstrijkijzers maar hebben diverse voordelen. De aanbevelingen voor stoomgeneratoren in reclame-uitingen zijn onder meer:
  1. Comfortabel strijken is mogelijk dankzij het lichtgewicht van de stoomgenerator.
  2. De stoomgenerator vereist geen instellingen.
  3. De zoolplaat glijdt soepel over alle kleding waardoor snel gewerkt kan worden.
  4. Door de combinatie van stoom en temperatuur kunnen stoffen achter elkaar door worden gestreken zonder ook maar een draaiknop aan te raken.
  5. Een stoomgenerator heeft een effectief antikalksysteem.
  6. Een stoomgenerator produceert 120 gram stoom per minuut.
  7. Geen last meer van vuil lekkend water omdat bijna 100 procent mineralen uit het water worden gefilterd.
  8. Voor hardnekkige kreuken kan een krachtige stoomstoot worden ingeschakeld.
  9. Zelfs mensen die nog nooit gestreken hebben krijgen met een stoomgenerator de kleding moeiteloos kreukvrij.

Temperatuur en veiligheid

Natuurlijk is het heel belangrijk om de juiste temperatuur van het strijkijzer in te stellen om verbranding of soms zelfs smelten van bepaalde stoffen te voorkomen. Uitgangspunt hiervoor is:

stofsoortaantal graden
Acetaat143
Acryl135
Katoen204
Linnen230
Lycra135
Nylon135
Polyester148
Triacetaat200
Viscose190
Wol148
Zijde148

Maar ook als de juiste temperatuur is ingesteld kan het mis gaan. Het heet niet voor niets “strijken” dus niet “stilstaan”. Bij te lang stilstaan op dezelfde plek kan de stof verbranden. Het strijkijzer even wegzetten moet ook op het speciale plateautje gebeuren omdat ook het overtrek van de strijkplank de hitte niet lang aankan. Het komt helaas ook regelmatig voor dat strijkijzers brandwonden bij mensen veroorzaken en vooral kinderen moeten buiten het bereik worden gehouden.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een strijkijzer kopenEen strijkijzer kopenStrijkijzers kun je kopen in vele modellen en uitvoeringen. Wanneer je graag een strijkijzer wilt kopen, dan kun je lett…
Snel strijken met de Tefal GV8931 Express Control PlusSnel strijken met de Tefal GV8931 Express Control PlusMet behulp van de Tefal GV8931 Express Control Plus - Stoomgenerator kunt u in de helft van de tijd uw was strijken. Dit…
Strijken doe je zo!Strijken doe je zo!Strijken is een huishoudelijke taak waarmee kreukels uit textiel worden gehaald. Een hulpmiddel hierbij is het strijkijz…
Strijkplanken: een strijkplank gebruiken en de juiste kiezenStrijkplanken: een strijkplank gebruiken en de juiste kiezenDe naam strijkplank duidt op twee elementen namelijk op strijken en op een plank. Bij het strijken gaat het over het gla…

Heteluchtfriteuse: gezonder dan de frituurpan & even lekker?Sinds enige jaren zijn heteluchtfriteuses als de Airfryer en de Actifry op de markt verschenen als alternatief voor de v…
Nagellak, maar dan niet op je nagelsNagellak, maar dan niet op je nagelsNagellak staat prachtig op je nagels. Alleen zijn er nog veel meer mogelijkheden met nagellak te verzinnen. Nagellak is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TonyZhu, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Strijkijzer
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoomgenerator
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.