Strijken doe je zo!

Strijken doe je zo! Strijken is een huishoudelijke taak waarmee kreukels uit textiel worden gehaald. Een hulpmiddel hierbij is het strijkijzer en de strijkplank. Strijken kan soms erg lang duren, vooral wanneer het een overhemd betreft. Hoe strijk je een overhemd, wat is een stoomstrijkijzer en hoe maak je een strijkijzer schoon?

Wat is strijken?

Strijken is het kreukel-vrij maken van kleding en andere textielen. Na het wassen blijven er altijd kreukels in het wasgoed achter. Wasgoed kreukt omdat er tijdens het wassen vouwen in het textiel ontstaan. Doordat het wasgoed nat is en na het wassen opdroogt, drogen de kreuken mee. De afdruk, de vouwrand dus, blijft zo in het wasgoed staan.

Wasgoed dat lang in de wasmachine blijft zitten, gaat langzaam drogen, waardoor kreukels meedrogen. Ook wasgoed dat niet goed is opgehangen of niet voldoende heeft uitgewaaid, kreukt eerder. Met een strijkijzer halen we deze kreukels er weer uit.

Wat is een strijkijzer?

Een strijkijzer is een apparaat met een zool die warm wordt, waardoor kreukels uit textiel wordt gehaald. Daarnaast zorgt de warmte van het strijkijzer er ook voor dat bacteriën in textiel gedood wordt.

De eerste strijkijzers waren van een zwaar ijzer gemaakt. Op een kachel werden deze warm gemaakt, waarna men het textiel glad kon strijken. Strijken was in die tijd zwaar werk en erg tijdrovend. Tegenwoordig zijn er alleen nog elektrische strijkijzers, die door middel van een gloeidraad de zool verwarmt. Doordat de zool door middel van elektriciteit verwarmt wordt, is het materiaal veel lichter. De meeste strijkijzers werken tevens met stoom, waardoor kreukels sneller uit het textiel verdwijnen. Ook draadloze strijkijzers zijn verkrijgbaar: deze worden opgeladen misddels een accu.

Overhemd strijken

Veel mensen hebben er een hekel aan: overhemden strijken. Dit komt omdat het veel tijd vergt en ook enige handigheid. Toch is een overhemd vrij snel gestreken na enkele keren oefenen.

  • Maak alle knoopjes van het overhemd open en schuif één mouw over het uiteinde van de strijkplank, zodat het schouderpand recht op de strijkplank ligt.
  • Strijk het gedeelte dat recht ligt, en herhaal dit aan de andere kant ook door het overhemd om te draaien. Neem gelijktijdig de kraag mee.
  • Draai nu het overhemd zo, dat deze met de kraag naar het uiteinde toe ligt. Duw nu het uiteinde van de strijkplank in één schouderpand.
  • Strijk op deze manier de voorkant van het overhemd, verschuif het overhemd iets zodat ook de rugzijde gestreken kan worden, en verschuif vervolgens weer iets zodat de andere voorkant gestreken kan worden.
  • De mouwen: leg één mouw plat op de strijkplank en trek hem vanaf de naad mooi recht. Strijk nu beiden zijden van de mouw. Draai het overhemd om en strijk op dezelfde manier de andere mouw. Vergeet de manchetten niet

Een overhemd strijken is een klus die over het algemeen langer duurt dan het strijken van andere kleding. Wie er echt een hekel aan heeft of er niet goed in is, doet er goed aan om zo min mogelijk overhemden te dragen in zijn of haar vrije tijd. Door een overhemd na het strijken goed op te hangen, wordt voorkomen dat er nieuwe kreukels ontstaan. Een stoomstrijkijzer vergemakkelijkt het strijken van een overhemd.

Strijken zonder strijkijzer

Strijken zonder gebruik te maken van een strijkijzer gaat goed wanneer er gebruik wordt gemaakt van een wasdroger. Haal, nadat de wasdroger klaar is, al het was direct uit de droger en strijk of klop het met de handen glad. Vouw het op en berg het in de kast. Dit werkt alleen wanneer de was direct uit de droger gehaald wordt.

Een strijkmachine haalt het textiel door een rol, waar het geperst wordt onder hoge temperatuur. op deze manier verdwijnen kreukels. Een strijkmachine is echter niet goedkoop: tussen de 1.200 en 1.5000 euro moet zoiets kosten.

Een andere niet-strijken-truc is om lakens e.d. op te vouwen en onder de kussens van de bank te leggen, en dit vervolgens een aantal dagen te laten liggen. Echt hygiënisch is dit echter niet: er zit een hoop vuil, vocht en bacteriën onder de kussen van een bank.

Strijkijzer schoonmaken

De zool van een strijkijzer moet minimaal eenmaal per week worden schoongemaakt door er een vochtige doek overheen te halen. Een stoomstrijkijzer heeft vaak last van verstopte gaatjes: dit komt door kalkafzetting. Vul het reservoir van het strijkijzer met witte azijn. Strijk vervolgens op de stoomstrijkstand een oude doek, net zolang totdat het reservoir leeg is. Wanneer er nog steeds kalk zichtbaar is, moet deze handeling herhaald worden. De strijkzool kan daarna worden schoongemaakt met water en witte azijn. Dompel een elektrisch strijkijzer nooit onder water!

Controleer regelmatig het snoer op breuk. Zet een heet strijkijzer nooit op het snoer: deze brandt dan door. Zet een stoomstrijkijzer ook nooit plat neer wanneer er nog water inzit: het water loopt er dan via de strijkgaatjes uit. Een stoomstrijkijzer dient rechtop of diagonaal neergezet te worden: strijkplanken beiden deze mogelijkheid ook.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Strijken is een klusje waar nog best veel werk in gaat zitten. Want willen we niet allemaal kreukvrije rokken en overhem…
Kleding strijken voor beginnersKleding strijken voor beginnersKleding strijken lijkt voor veel mensen een hele klus, en sommigen draaien hun hand er niet voor om. Hieronder een aanta…
Strijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgeneratorStrijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgeneratorDe uitspraak: “Strijken is geen mannenwerk”, is voor veel mannen even onzinnig als de uitspraak: “Vrouwen horen in de ke…
Was-, strijk- en droogsymbolenVraagt u zich soms ook wel eens af wat de symbolen op uw kledingetiket betekenen? Dan kan deze lijst een handige hulp zi…

De keus van een goed wasmiddelDe keus van een goed wasmiddelVeel mensen hebben tegenwoordig last van een allergie, eczeem of astma. Dit gaat vaak samen met overgevoeligheid voor be…
Wat hoort in België nu eigenlijk in de PMD-zak en wat niet?Recycleren is met de jaren steeds belangrijker geworden. Het is belangrijk voor het milieu en daar heeft iedereen baat b…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.