Kleding strijken voor beginners

Kleding strijken voor beginners Kleding strijken lijkt voor veel mensen een hele klus, en sommigen draaien hun hand er niet voor om. Hieronder een aantal tips om je kleding netjes en kreukvrij te krijgen

Een goede start

Een goede start bij het strijken begint al wanneer je was klaar is. Laat de was niet in de machine liggen, maar hang deze meteen op nadat het wasprogramma klaar is.
Bij het ophangen van de was sla je de kledingstukken goed uit en trek ze na het ophangen nog even extra recht.

Benodigdheden

 • Goede, stabiele strijplank
 • Strijkijzer met stoommogelijkheid
 • Gekookt water

Strijksymbolen

Om te weten op welke temperatuur je moet strijken is het belangrijk de strijksymbolen te kennen. Ieder kledingstuk heeft een label met daarin was- en strijksymbolen. De afbeelding van een strijkijzer met één stip correspondeert met de stip op de warmteaanduiding van het strijkijzer. Dit betekent niet heet strijken (110° C). De afbeelding van een strijkijzer met twee stippen correspondeert vervolgens met de twee stippen op het strijkijzer, dit betekent gemiddeld warm strijken (150° C). Kleding met een symbool met drie stippen kunt u op de heetste stand strijken (180° C). Als er op het label een strijkijzer met een kruis erdoor staat vermeld, dan mag u deze kleding niet strijken! Bij de symbolen met twee of drie stippen kunt u gebruik maken van de stoomfunctie, waardoor de kreukels gemakkelijker uit de kleding gestreken worden.

Te heet strijken

Wanneer u het kledingstuk toch te heet strijkt, dan loopt u het risico dat het kledingstuk bruine brandvlekken of zelfs gaten krijgt. Het is dan niet meer draagbaar en rijp voor de prullenbak.

Hoe strijken

 • T-shirts: leg de mouw dubbel op de strijkplank, trek de mouw glad en strijk de mouw. Keer om en strijk de mouw aan de andere kant. Vervolgens strijkt u de andere mouw op dezelfde manier. Trek hierna het t-shirt over de punt van de plank, zodat de bovenkant op de plank ligt en de onderkant eronder hangt. Strijk steeds een vlak van het t-shirt, door het steeds over de plank te verschuiven, totdat je helemaal rond bent.
 • Overhemden en blouses: overhemden zijn de lastigste kledingstukken om te strijken. Begin met het strijken van het boord, eerst aan de binnenkant, daarna de buitenkant. Voor de mouwen kun je eventueel een mouwplankje gebruiken. Je trekt dan de mouw van het overhemd over het mouwplankje heen en strijkt de gehele mouw door deze steeds over het plankje te verschuiven. Zonder mouwplankje leg je de mouw dubbel over de strijkplank. Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan.
 • Broeken: spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven. Vooral géén vouw strijken. Vervolgens strijk je de voorkant, draait de broek om en strijkt de achterkant.
 • Pantalons: pantalons leg je dubbel op de zijkant, zodat je er een vouw in kunt strijken. Deze broeken kun je het beste strijken onder een licht vochtige theedoek. De stof blijft dan mooi en gaat niet glimmen. Strijk elke kant van de twee pijpen. Voor het bovenstuk trek je de pantalon met de bovenkant over de punt van de strijkplank. Op die manier kun je de plooien goed strijken.
 • Rokken: trek rokken over de strijkplank heen, nadat je een vlak hebt gestreken draai je rond voor het volgende stuk, totdat de hele rok gestreken is.
 • Jurken: strijk eerst de bovenkant, daarna de rok op dezelfde wijze als beschreven bij de rokken.

Veiligheid

 • Het snoer van een strijkijzer is na verloop van tijd aan vervanging toe, controleer het regelmatig op slijtplekken of breuken e.d.
 • Leer jezelf aan het strijkijzer altijd meteen uit te zetten wanneer je klaar bent, d.w.z. door de stekker uit het stopcontact te trekken.
 • Zet het strijkijzer wanneer je het neerzet altijd op zijn kant, zodat er geen brandplekken in de stof van het overtrek of in de kleding ontstaan.
 • Laat een heet strijkijzer nooit onbeheerd staan, wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt. In een onbewaakt ogenblik kunnen zij het strijkijzer van de plank aftrekken en het op zich krijgen. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken.

Tips

 • Strijk je een valse vouw besproei dan het stuk met een beetje water en strijk er weer overheen.
 • Strijk kwetsbare stoffen, kleding met opdruk, of t-shirtjes binnenstebuiten. Je voorkomt hiermee dat er strepen op of in de stof ontstaan.
 • Gebruik een strijkspray voor een nog gladder resultaat en een lekker geurtje aan je kleding. Een goedkoop alternatief voor strijkspray is om het waterreservoir van je strijkijzer te vullen met gekookt water met een klein scheutje wasverzachter.
 • Heb je vaak grote hoeveelheden strijkgoed, dan is een strijkijzer met een groot los stoomreservoir een optie, zodat vaak water bijvullen niet nodig is.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Strijken is een klusje waar nog best veel werk in gaat zitten. Want willen we niet allemaal kreukvrije rokken en overhem…
Strijken doe je zo!Strijken doe je zo!Strijken is een huishoudelijke taak waarmee kreukels uit textiel worden gehaald. Een hulpmiddel hierbij is het strijkijz…
Wasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenWasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenOoit duurde het wassen en drogen van kleding een eeuwigheid, vooraleer je kleding gedroogd, gestreken en opgeborgen was…
Was-, strijk- en droogsymbolenVraagt u zich soms ook wel eens af wat de symbolen op uw kledingetiket betekenen? Dan kan deze lijst een handige hulp zi…

Zuiniger leven in 10 stappenMeer geld overhouden op het einde van de maand willen we allemaal. In dit artikel 10 tips om je op weg te helpen.
De oprit, noodzakelijk kwaad of onderdeel van wonenDe oprit bij het huis naar de garage of carport is een must. De auto moet ergens staan of naar toe gereden kunnen worden…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.