Aangebrande pan schoonmaken

Aangebrande pan schoonmaken Even weggelopen bij het koken en voor je het weet brandt de pan aan. Nu is het echter de vraag hoe je een aangebrande pan schoonmaken moet. Een aangebrande pan schoonmaken kan op veel verschillende manieren, dus wees niet bang dat je jouw aangebrande pan weg moet gooien. Pas als geen enkele tip die wordt gegeven helpt kun je eventueel overwegen een nieuwe aan te schaffen. Maar in veel gevallen is het mogelijk om de aangebakken pan te reinigen en weer zo goed als nieuw te laten blinken.

Artikelindeling


Hoe je te werk gaat

Om een aangebrande pan schoon te maken zijn er verschillende mogelijkheden. Het is even uitvinden welke methode het beste helpt. Soms moet je zelfs meerdere mogelijkheden uitproberen om een aangebakken pan schoon te maken. Uiteraard begin je met de pan leeg te maken en met behoorlijk heet water de eerste grove restanten te verwijderen. Een schuursponsje kan helpen, maar kijk goed of je pan hiermee schoongemaakt mag worden. Zonde als de aangebrande pan gereinigd is, maar vol met krassen zit. Na het grove werk volgt het uitproberen van de verschillende tips om een aangebakken pan te reinigen. De tips staan in willekeurige volgorde. Kijk wat je in huis hebt, voordat je naar de winkel gaat en onnodig veel geld uitgeeft. Succes met het reinigen van de aangebrande pan!

Gebruik zes handige tips

Hieronder vind je zes tips die stuk voor stuk zeer effectief zijn voor het zorgvuldig schoonmaken van aangebrande, aangebakken en aangekoekte pannen.

Soda

Doe een handje soda in de pan, giet er water bij tot net boven het aangebakken gedeelte, breng de inhoud aan de kook en laat het zeker tien minuten zachtjes doorkoken. Je ziet de aangebrande resten loslaten van de bodem.

Cola

Vul de pan met een flinke scheut cola tot net boven de aangekoekte rand en laat de pan een tijd staan. Vervolgens leeggooien en op gebruikelijke wijze de pan afwassen.

Selderijzout

Doe een handje selderijzout, ook wel selderiezout of selderzout genoemd in de pan en vul de pan vervolgens met water tot net boven het aangebrande gedeelte. Laat de pan een paar uurtjes weken. Giet het mengsel weg en maak de pan schoon met een mild afwasmiddel. Je zou het ook kunnen proberen met gewoon huis-tuin-en-keuken zout.

Citroensap

Citroensap is voor huishoudelijke karweitjes te gebruiken. Je verwacht het meteen als oplosmiddel om een aangebakken pan schoon te maken. Hoe het werkt? Heel simpel. Flinke scheut citroensap, eventueel aangelengd met heet water in de aangebrande pan doen tot het aangekoekte gedeelte onder de vloeistof verdwijnt en vervolgens een tijdje laten weken. Tenslotte kun je de pan afgieten en verder schoonmaken. Na het toepassen van deze methode is je pan meestal weer zo goed als nieuw.

Vaatwastablet

Een aangebrande pan reinigen in de vaatwasser is meestal niet afdoende. Je kunt ook proberen eerst een half vaatwastabletje in de pan gevuld met heet water op te laten lossen. Laat de substantie vervolgens een paar uurtjes weken en spoel de pan daarna goed uit. Tenslotte kun je de pan nog even in de vaatwasser meenemen om deze na te spoelen.

Waar moet je op letten?

Met al deze tips moet het haast wel lukken om een aangebrande pan te reinigen. Er zijn echter een aantal belangrijke zaken die je niet over het hoofd mag zien bij het schoonmaken van aangebrande, aangebakken en aangekoekte pannen. Ten eerste is het van belang dat je nooit verschillende schoonmaakproducten zoals, soda, bleek, allesreiniger, azijn etc. met elkaar vermengd. De onderlinge chemische bestanddelen kunnen ongewenste reacties geven, tot ontploffing aan toe. Verder kunnen er bij het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen giftige dampen vrijkomen die je beter niet kunt inademen. Bovendien kunnen de chemische reacties, die ontstaan als gevolg van het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen, leiden tot beschadiging van de pan. Ten tweede is het aan te raden om bij de aanschaf van een pannenset te letten op de aanwezigheid van een anti-aanbaklaag. De anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat je pannen minder snel aanbranden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mitchxl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…
Schoonmaken van schilderijenSchoonmaken van schilderijenHet schoonmaken van een schilderij dient zeer zorgvuldig te gebeuren. Een schilderij is namelijk erg kwetsbaar en kan ma…
Hoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmakenHoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmakenBarbecueën is een geliefde manier van koken van vele koks en hobbykoks. Met name op een zonnige dag worden er vele barbe…
10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huisHet overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk d…

De zon als vlekverwijderaarDe zon als vlekverwijderaar‘Schone’ witte was komt regelmatig toch nog gelig, grauw of met vlekken uit de wasmachine, soms zelfs ondanks het gebrui…
De Konmari methode van Marie Kondo: een opgeruimd huisDe Konmari methode van opruimexpert Marie Kondo is een wereldwijd populaire methode om je huis op een makkelijke en snel…
Mitchxl (47 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.