Rolluiken schoonmaken

Waarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van schone en goed onderhouden rolluiken.

Waarom rolluiken schoonmaken?

Het is belangrijk dat u uw rolluiken goed schoon houdt. Goed onderhoud is van belang voor een langere levensduur. Rolluiken worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Er komt groene aanslag op of u ziet zwarte lekstrepen. Schone rolluiken geven uw huis een mooiere uitstraling dan wanneer ze erg vuil zijn. De binnenkant van een rolluik wordt ook snel vuil, dit kan een doorn in het oog zijn als u hier tegenaan kijkt. Voor een optimale werking is het noodzakelijk om uw rolluiken schoon te houden, ook is het belangrijk om bewegende delen te onderhouden.

Het schoonmaken van de rolluiken kunt u laten uitbesteden. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van de rolluiken. Omdat het een lastige klus kan zijn, kunt u veel tijd besparen. Wilt u liever geld besparen dan kunt u ook zelf uw rolluiken schoonmaken.

Schoonmaken van de rolluiken

Zorg ervoor dat u bij een elektrische rolluik de spanning eraf haalt voordat u begint met het schoonmaken. Het schoonmaken van de buitenkant is een eenvoudige klus. U kunt met een zachte doek/spons en een sopje het vuil verwijderen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, hierdoor krijgt u vlekken en oneffenheden op het rolluik.

In de binnenkant van de rolluiken zit vaak veel vuil. Als u dit niet schoonmaakt, zal het vuil zich steeds sneller uitbreiden. Het schoonmaken van de binnenkant is een lastige klus. Om bij de binnenkant van het rolluik te kunnen dient u de kap van het rolluik te verwijderen. Vervolgens kunt u het rolluik steeds een klein stukje laten zakken, en de lamellen schoonmaken.

Naast het schoonmaken is het een aanrader om de rolluiken jaarlijks te waxen. Door het waxen trekt het rolluik minder snel vuil aan. Ook laat de wax de lak mooi glanzen.

Bewegende delen smeren

U wilt natuurlijk niet alleen schone rolluiken maar ook rolluiken die optimaal werken. Daarom is het belangrijk dat u de bewegende delen goed smeert. Dit kunt u het beste doen met teflonspray, gebruik geen vet smeermiddel dit trekt meer vuil aan. De rubbers van de geleider moet u eerst schoonmaken en vervolgens insmeren met een zuurvrije vaseline. Het smeren van de geleiders voorkomt het vastvriezen van de lamellen.

Is het schoonmaken en onderhouden verplicht?

Voor particulieren is rolluiken schoonmaken en onderhouden niet verplicht. Het schoonmaken zal wel de levensduur van de rolluiken verlengen. Voor bedrijven is het wettelijk verplicht om de rolluiken te laten onderhouden. Hoe vaak dit onderhoud gedaan moet worden hangt af van de gebruiksfrequentie. Voor dit onderhoud kunt u het beste een onderhoudscontract afsluiten bij uw leverancier of gespecialiseerd bedrijf. In het contract staan alle afspraken omtrent het schoonmaken en onderhouden van uw rolluiken.
© 2014 - 2024 Julianb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kosten rolluiken?Een goede manier om energie te besparen en om het comfort van uw huis te verhogen, is het plaatsen van rolluiken. Wat ga…
Hoe houd ik mijn huis koel?In het voorjaar en in de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Het gaat met het opwarmen van het klimaat steeds be…
Rolluiken: afsluiten van deuren, ramen en andere openingenRolluiken: afsluiten van deuren, ramen en andere openingenAls je op reis gaat zie je in steden en dorpen, naarmate je zuidelijker komt, steeds meer blinderingen voor de ramen. Di…
Wat je altijd al wilde weten over rolluikenWat je altijd al wilde weten over rolluikenVooral in dicht bebouwde woonwijken is het een voordeel als je eenvoudig de luiken kunt laten zakken om nieuwsgierige bl…

Schoonmaken met azijnSchoonmaken met azijnAzijn is erg handig schoonmaakmiddel. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van bestaande schoonmaakmiddelen. Z…
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…
Bronnen en referenties
  • http://www.rolluiken-weetjes.nl/
  • http://www.rolluiken-weetjes.nl/rolluiken/rolluiken-schoonmaken.html
Julianb (2 artikelen)
Laatste update: 14-03-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.