10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis

10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis Het overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk dure schoonmaakmiddelen gebruiken maar lang niet iedereen heeft die standaard in huis. Simpele middelen als azijn, cola en soda zijn ware schoonmaakwonders voor het reinigen van pannen, magnetrons, wasmachines, frituurpannen en gasfornuizen.

Frituurpan schoonmaken

Het schoonmaken van een frituurpan blijft altijd een smerig klusje. Het is lastig om de pan zo goed mogelijk te ontvetten maar daar zijn wat simpele trucs voor!

Tip 1

Zorg dat je alle olie/vet uit de pan hebt gegoten. Vul de pan met water tot aan het maximum en voeg een vaatwastabletje toe. Doe de stekker in het stopcontact en zet de frituurpan aan. Draai het vermogen van de frituurpan wat zachter zodra het water kookt. Laat het 10 minuten zachtjes koken en zet de frituurpan uit. Laat het water afkoelen en giet deze vervolgens leeg.

Tip 2

Zorg dat je alle olie/vet uit de pan hebt gegoten. Vul de pan met water tot aan het maximum en voeg een paar scheppen soda toe. Doe de stekker in het stopcontact en zet de frituurpan aan. Draai het vermogen van de frituurpan wat zachter zodra het water kookt. Laat het 10 minuten zachtjes koken en zet de frituurpan uit. Laat het water afkoelen en giet deze vervolgens leeg.

Wasmachine schoonmaken

Een vieze wasmachine? Onverklaarbare (grijze) vlekken in de kleding? Een vieze geur in de wasmachine? Hier een aantal tips.

Tip 3

Komt er een nare geur uit je wasmachine? Neem dan een fles schoonmaakazijn en giet een flinke teug in de trommel. Laat de machine op het kookwasprogramma (90 graden) draaien. Nare geurtjes worden vaak veroorzaakt door zeepresten, huidvet en vuil. Door de schoonmaakazijn en het hete water komt dit vuil los. Draai na afloop van het programma de wasmachine nog een keer met een lege trommel. Eventueel weer schoonmaakazijn toevoegen.

Tip 4

Last van kalk in uw wasmachine? Doe een kopje soda in de trommel en draai de machine met lege trommel op 90 graden. Om te voorkomen dat losgekomen vuil in uw was terechtkomt, is het aan te raden om de machine nogmaals leeg te laten draaien.

Aangebrande pannen schoonmaken

Iets aan laten branden of is er iets aangekoekt? Er zijn wat trucs om te voorkomen dat je niet uren hoeft te boenen.

Tip 5

Doe een laagje water in de pan. Strooi er zout in, zet de pan op het fornuis en laat een paar minuten zachtjes koken. Laat het afkoelen en boen het vervolgens voorzichtig los met een schuursponsje.

Tip 6

Doe een flinke schep soda in de pan en wat water. Laat dit een nachtje staan en e andere dag boen je het er gemakkelijk af.

Magnetron schoonmaken

Hangt er een vieze geur in de (combi)magnetron of is deze vies van binnen? Je kunt hier eenvoudig iets aan doen.

Tip 7

Doe wat citroensap in een schaaltje en voeg er water aan toe. Zet de magnetron aan en laat de inhoud van het schaaltje drie minuten koken. Het vuil poets je er dan gemakkelijk af.

Tip 8

Zet een schaaltje met azijn in de magnetron en zet de magnetron aan. laat drie minuten koken. Nare geurtjes verdwijnen op deze manier en de magnetron is nu eenvoudig te reinigen.

Gasfornuis schoonmaken

Is het gasfornuis vies of is er iets overgekookt? Zijn de gaspitten smerig? Zo los je dat op.

Tip 9

Zijn de gaspitten vies? Leg ze minimaal een uur in de cola. Even afwassen en de pitten zijn weer schoon.

Tip 10

Om schoon te maken en tevens aankoeken te beperken kun je wat olijfolie op het gasfornuis druppelen. Veeg het af met wat keukenpapier.
© 2012 - 2024 Kim-89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Een wasmachine schoonmaken met soda is een gemakkelijke en doeltreffende manier om jouw wasmachine geheel te ontdoen van…
Oma's schoonmaaktipsSchoonmaken, dat doen we allemaal. Maar hoe krijg ik nou die vervelende kalkaanslag weg? Die groene aanslag in de tuin,…
De wasmachine schoonmakenDe wasmachine schoonmakenEen wasmachine is een van de meest gebruikte huishoudelijke voorwerpen. Het lijkt vanzelfsprekend dat hij er is, maar wa…
Poetsen met azijn en citroenPoetsen met azijn en citroenLeer milieuvriendelijk schoon te maken zonder gebruik te maken van chemische stoffen. Veel mensen poetsen met azijn; het…

Schoonmaken: de soorten vuil en schoonmaakmiddelenSchoonmaken: de soorten vuil en schoonmaakmiddelenSchoonmaken is vaak een dagelijkse bezigheid. De meeste mensen vinden het een vervelende klus, maar het is wel een belan…
Wasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenWasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenOoit duurde het wassen en drogen van kleding een eeuwigheid, vooraleer je kleding gedroogd, gestreken en opgeborgen was…
Kim-89 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.