De Konmari methode van Marie Kondo: een opgeruimd huis

De Konmari methode van opruimexpert Marie Kondo is een wereldwijd populaire methode om je huis op een makkelijke en snelle manier opgeruimd te krijgen. Met de Konmari methode krijgen zelfs mensen met een hekel aan opruimen, binnen korte tijd een overzichtelijk en netjes huis. Hoe werkt de Konmari methode precies, waar kan je deze vinden en wie is Marie Kondo?

Wat is de Konmari methode?

De Konmari methode is een methode om je huis te organiseren en op te ruimen. Deze methode is ontwikkeld door opruimexpert Marie Kondo, die deze heeft beschreven in het boek ‘The life-changing magic of tidying up’ (in Nederland: 'Opgeruimd!'). Het boek is uitgebracht in 25 landen en is al 55 keer herdrukt. Het idee van het boek en de methode is dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Met de Konmari methode krijgen zelfs mensen met een hekel aan opruimen, binnen korte tijd een overzichtelijk en netjes huis.

Hoe werkt de Konmari methode?

Bij de Konmari methode gaat het er vooral om dat je van je teveel aan spullen af moet. Hoe minder spullen je hebt, hoe meer je deze zal kunnen waarderen. De Konmari methode heeft twee stappen: weggooien en opbergen. Het is de bedoeling dat je in één keer door al je spullen heen gaat en alles weggooit wat weg kan. Als het hele huis in één keer voor jou te veel van het goede is, kun je ook een kamer in één keer doen. Als je al je spullen langsgaat, moet je je bij alles afvragen of hetgeen wat je in je handen hebt, je een blij gevoel geeft. Als iets je geen blij gevoel geeft, moet je het weggooien of aan iemand anders geven. Bij deze eerste stap is het heel belangrijk dat je streng bent voor jezelf, als je dit niet doet zul je alsnog met veel te veel spullen overblijven.

De spullen die je wilt houden, moeten allemaal een vaste plek krijgen. Ook de kleine dingen die vaak worden vergeten zoals sleutels of een paraplu. Als alles een vaste plek heeft en je het daar ook altijd opbergt, wordt je huis georganiseerder en zul je veel minder vaak iets kwijt zijn.

Niet alleen in het zicht, maar ook in lades en achter deuren moeten de spullen netjes opgeborgen zijn. Om je lades overzichtelijk in te delen kun je het beste bakjes over speciale dividers kopen, om de spullen te verdelen. Als je al je spullen bent langsgegaan en alles overzichtelijk hebt opgeborgen, zou je alleen nog maar spullen moeten overhebben die je dierbaar zijn. Alles waar je later niet meer blij van wordt, moet je weg doen.

Het verschil met andere methodes, is dat de Konmari methode een stuk rigoureuzer is. Het is de bedoeling dat je in één keer langs al je spullen gaat en streng voor jezelf bent. Als je steeds kleine beetjes opruimt, krijgen dingen niet allemaal een vaste plek en is er tijd om nieuwe rommel te creëren. Ook 'the spark' waar Marie Kondo het over heeft is uniek: krijg je geen blij gevoel van een boek, kledingstuk of ander ding? Gooi het meteen weg!

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is een Japanse schrijfster en daarnaast opruimgoeroe en -specialist. Volgens Marie Kondo is de huidige maatschappij alleen maar gericht op het kopen en bewaren van spullen. Mensen hebben zoveel spullen dat ze niet meer weten wat en de spullen niet meer waarderen. Met een opgeruimd en georganiseerd huis kun je volgens Marie Kondo een opgeruimde geest krijgen en leren om de spullen die je over hebt écht te waarderen. In het dagelijks leven helpt Marie Kondo mensen die moeite hebben met weggooien, organiseren en opruimen en praat ze in talloze televisieprogramma's over haar boek en de Konmari methode.

Waar vind ik de Konmari methode?

De Konmari methode is te vinden is het boek van Marie Kondo: ‘The life-changing magic of tidying up’. Dit boek kun je in alle grote boekwinkels kopen en op talloze internetsites bestellen. Je kunt het boek onder andere bestellen op Bol.com. Het ISBN nummer van het boek is 9789400505629, het boek is uitgegeven door Ten Speed Press en heeft 224 pagina's.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatieMarie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatieHet fenomeen Marie Kondo is anno 2019 niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Haar KonMari-methode heeft in korte…
Papieren opruimen volgens de KonMari-methode van Marie KondoPapieren opruimen volgens de KonMari-methode van Marie KondoDe KonMari-methode is een opruimsysteem, dat door de Japanse schrijfster en opruimguru Marie Kondo is ontwikkeld. Kondo…
De Japanse Marie Kondo-methode: Wat doet opruimen met je?De Japanse Marie Kondo-methode: Wat doet opruimen met je?Opruimen en minimaliseren zijn in opkomst. Na een periode van materialisme en consumeren, gaan we naar een tijdperk van…

Aangebrande pan schoonmakenAangebrande pan schoonmakenEven weggelopen bij het koken en voor je het weet brandt de pan aan. Nu is het echter de vraag hoe je een aangebrande pa…
Stofzuiger: geen geliefd maar onmisbaar huishoudapparaatStofzuiger: geen geliefd maar onmisbaar huishoudapparaatStofzuigen is voor velen niet het meest geliefde karweitje in het huishouden. Weliswaar bestaan er prima apparaten die g…
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.