Een oven kopen; de aandachtspunten

Een oven kopen; de aandachtspunten Voor sommige mensen heeft een oven een wat stoffig imago dat geassocieerd wordt met kneuterigheid. Een oven is echter een veelzijdig keukenapparaat, dat niet alleen handig is om bijvoorbeeld appeltaarten in te bakken, maar ook om er gerechten in te verwarmen en zelfs geheel te bereiden. Wanneer je een oven wilt kopen, dan is natuurlijk de functionaliteit van belang, maar ook het uiterlijk kan een belangrijke rol bij je keuze spelen.

Diverse functies van de oven

Een oven kan dus over heel wat functies beschikken, zoals gerechten ontdooien, verwarmen, bakken, braden en grillen. Het verschil tussen bakken en grillen is overigens dat bij het bakken de warme lucht in de oven blijft circuleren en dat er bij het grillen lucht van buitenaf in de oven kan komen. Daarnaast kan er bij het grillen nog gebruik worden gemaakt van accessoires zoals een draaispit. Ook combinaties van de genoemde functies zijn bij de meeste ovens mogelijk, en de geavanceerdere ovens beschikken zelfs over voorgeprogrammeerde functies waarmee je zonder zelf naar de juiste instellingen te zoeken, je favoriete recepten kunt bereiden.

Soorten ovens

Ovens kunnen in categorieën worden onderverdeeld, waarbij de meest voorkomende indeling de indeling in conventionele en multifunctionele ovens is. Een conventionele oven kan vergeleken worden met de traditionele gasoven die men kent als onderdeel van het fornuis. Deze oven is vooral geschikt om mee te braden en bakken en werkt op basis van verwarming van de onderwand en/of bovenwand. De multifunctionele oven heeft meer mogelijkheden.

Kenmerken van de multifunctionele oven

Multifunctionele ovens beschikken ook over bovenverwarming en onderverwarming, maar bieden daarnaast ook nog de volgende mogelijkheden:
 • Grillfunctie; een speciaal grillelement zorgt ervoor dat gerechten worden geroosterd en van een krokant korstje worden voorzien. In combinatie met een eventuele crispfunctie lukt dit nog beter.
 • Heteluchtfunctie; hierbij heerst er een gelijkmatige temperatuur in de oven, omdat er hete lucht doorheen wordt geblazen.
 • Stoomfunctie; door gebruik te maken van stoom (vocht) wordt ervoor gezorgd dat de structuur, maar ook de smaak en voedingsstoffen van een gerecht blijven behouden.
 • Magnetronfunctie; sommige ovens hebben ook een speciale magnetronfunctie waarmee je dus snel voedsel of drank kunt verwarmen.

Additionele opties waarover een oven kan beschikken

De ene oven is eenvoudig qua functies en bediening, terwijl de andere oven veel meer mogelijkheden op dit gebied heeft. Additionele opties waarover een oven kan beschikken zijn onder meer:
 • Verlichting in de oven, waardoor men door het glas van het deurtje beter ziet hoe de status van de bereiding van een gerecht is.
 • Zelfreinigende oven, waardoor men zelf heel snel en efficiënt de oven kan schoonmaken en schoon houden.
 • Een extra koel front door een optimale isolatie van het front.
 • Kinderbeveiliging, zodat kinderen geen kans hebben de oven in werking te stellen of te openen tijdens het bakken of braden.
 • Inwendige koeling na gebruik, zodat ook hierdoor de buitenkant sneller is afgekoeld.
 • Extra snelle voorverwarming, waardoor je sneller met de bereiding van start kunt gaan.
 • Voorgeprogrammeerde functies voor de bereiding van bepaalde gerechten plus de mogelijkheid om zelf de bereiding van je favoriete recepten voor te programmeren.
 • Uitschuifbare geleiders waarover een rooster heel gemakkelijk naar buiten kan schuiven.

Keuze voor een vrijstaande oven of inbouwoven

Er zijn zowel vrijstaande als inbouwovens verkrijgbaar. Inbouwovens zijn duurder, maar worden wel fraaier geïntegreerd in de keuken. Wanneer je de plaats van een oven bepaalt, moet je er altijd rekening mee houden dat een oven warmte afgeeft. Daarnaast is het aan te raden de oven vanwege het hoge energiegebruik aan te sluiten op een eigen elektriciteitsgroep.

Design van een oven

Zoals voor andere keukenapparatuur geldt, geldt ook voor een oven dat deze in vele uitvoeringen verkrijgbaar is. Bij de ene variant is overduidelijk meer aandacht aan het design besteed dan bij de andere. Een goed gemeend advies is echter het volgende: hoe belangrijk dit design ook voor je is, laat het gebruiksgemak en bedieningsgemak prevaleren boven het design. Wanneer je kiest voor een oven met een RVS front of bedieningspaneel, geef dan de voorkeur aan RVS dat zodanig bewerkt is dat er nagenoeg geen vlekken van bijvoorbeeld vette vingers op achterblijven. Zo blijft de oven namelijk een luxe uitstraling behouden!
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een fornuis kopenEen fornuis kopenEen fornuis is een apparaat waarbij de kookplaat en oven gecombineerd zijn. Bij een inbouwkeuken kun je een aparte geïnt…
Mini-bakoven als extra apparatuur in de keukenMini-bakoven als extra apparatuur in de keukenVeel keukenopstellingen hebben een grote bakoven maar soms is er nog ergens een mini-bakoven toegevoegd al dan niet in c…
Simpele gerechten: kip uit de ovenSimpele gerechten: kip uit de ovenVeel mensen braden vlees gewoon in een pan met wat boter. Vaak strooit men er wat kruiden op en blust men het vlees af m…
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesCalorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesNatuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken…

Met een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenMet een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenDe afzuigkap is onmisbaar in de keuken omdat hiermee de keukenluchtjes die vrijkomen bij het koken, worden afgevoerd. Na…
De mogelijkheden van een magnetronDe mogelijkheden van een magnetronIn Nederland heeft de magnetron, ook wel microwave of microgolfoven genoemd, vanaf de jaren tachtig van de twintigste ee…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.