Hoe moet ik afwassen of de vaat doen zonder vaatwasmachine?
De afwas of de vaat doen, het lijkt kinderspel voor de meeste mensen. Toch bestaan er ook mensen die keer op keer een strijd moeten leveren om het tot een goed einde te brengen. Eeuwig blijven schrobben op dat kleine beetje vuil of steeds verrimpelde handen na die vervelende vaat. Toch zijn er middeltjes om de meeste ongemakken tijdens de vaat te elimineren. Leuk zullen de meeste mensen het wellicht nooit vinden, we kunnen het enkel minder onaangenaam maken. Ontdek onze tips!
In dit artikel
Stap 1: Zorg voor een propere vaat na de maaltijd
Overtollige etensresten zijn erg onhygiënisch om ze in onze potten en borden te laten liggen wanneer we niet meteen tijd hebben om te afwassen. Daarnaast zullen deze resten zich hechten aan het oppervlak waardoor het nog moeilijker wordt om ze proper te krijgen. Het is daarom aan te raden dat overtollige etensresten na de maaltijd verwijderd worden met bijvoorbeeld een stukje keukenrol. Producten die makkelijk uitdrogen en daarna moeilijker af te wassen zijn onder andere: soep, sauzen en vet.
Behalve Dreft bestaan er nog talloze andere merken van afwasproducten.
Stap 2: Het juiste afwasproduct
Het juiste afwasproduct én de juiste verhoudingen van dat product zijn belangrijk om tot een goed resultaat te komen. Er bestaan diverse merken van dit product en de meesten zijn erg aan elkaar gewaagd. Afwasproducten bestaan er in verschillende prijzen én geuren. De geur van een product is er naar ieders voorkeur natuurlijk, toch dient het resultaat ervan voorop gesteld te worden. Het merk Dreft is het meest populaire afwasproduct. Het is een efficiënt product, maar niets staat niemand in de weg om wat anders te proberen.
Stap 3: De juiste toebehoren
Om af te wassen hebben we meer nodig dan alleen de vuile vaat en wat warm water. Het juiste afwasproduct hebben we al, nu is het tijd om voor extra toebehoren te zorgen om het afwassen nog makkelijker te maken. Zorg voor verschillende hulpmiddelen om te schrobben. Denk maar aan een schuurspons, staalwolspons, schuurborstel, afwashandschoenen en een afdroogdoek. Het is belangrijk om al deze dingen bij de hand te hebben om de afwas vlot te laten verlopen.
Stap 4: De afwasbak vullen met water
Wellicht is deze stap de makkelijkste van ze allemaal. Toch is het belangrijk dat hij juist verloopt om de harde arbeid niet onnodig te bemoeilijken. Het is van uiterst belang dat het water warm is, en zo mogelijk heet. Hoe warmer het water is hoe actiever men het vuil en de bacteriën kan bestrijden. Het is daarom handig om afwashandschoenen te gebruiken, deze beschermen de handen niet enkel tegen het afwasmiddel maar ook tegen het warme water. Doe een scheut afwasmiddel bij het warme water en vul bij voorkeur ook een tweede afwasbak met koud water zonder afwasmiddel.
Stap 5: De eigenlijke afwas
Dankzij onze goede voorbereidingen kunnen we nu met een gerust gemoed beginnen aan de afwas. Het is van belang om eerst de minst vuile dingen te wassen en pas later de vuile, aangekoekte, potten en pannen. Glazen gaan meestal eerst het dan nog propere water in omdat deze het meest last ondervinden van het vet dat van potten en pannen komt. Daarna kunnen we verdergaan met respectievelijk het bestek, tassen, borden, potten en pannen. Nadat het object proper geschuurd is in de afwasbak met afwasmiddel dient hij eerst even ondergedompeld te worden in het koude water om zo de zeepresten af te spoelen. Leg het propere object nadien naast de afwasbak en ga verder met de overige vaat.
Stap 6: Afdrogen met een afdroogdoek
Een afdroogdoek heeft in Nederland en België verschillende benamingen. Denk maar aan een theedoek, droogdoek of keukenhanddoek. Begin met afdrogen nadat alle vaat afgewassen is. Zodoende zijn de eerste afgewassen objecten reeds een beetje gedroogd wat het afdrogen vergemakkelijkt. Indien er poten of pannen zijn die te vuil zijn kunnen deze tijdens het afdrogen van andere dingen nog even te weken gelegd worden in het water. Gebruik steeds een propere en droge doek om af te drogen. In sommige landen laat men de vaat drogen door hem gewoon even te laten staan, maar dat gebruik is in Nederland en België niet alomtegenwoordig.