Hoe ramen wassen zonder strepen? Gebruik een stoomreiniger!

Hoe moet ik ramen wassen? Voor sommige mensen is het werkelijk een uitdaging om iedere keer weer de ramen van hun woonst te reinigen. Vaak staan ze vol strepen, is het vuil niet helemaal weg of is de hele vloer nat door het overtollige water. Nochtans kan het veel makkelijker dan dat en bestaat er een alternatief; de stoomreiniger. Hoewel een originele stoomreiniger eigenlijk dient om vloeren te poetsen kan hij ook gebruikt worden om ramen op een snelle manier te poetsen. En het resultaat hoeft niet onder te doen voor handgewassen ramen!

In dit artikel


Welke stoomreiniger kopen?

Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf beslissen welke stoomreiniger hij wil kopen. Toch zijn er enkele dingen waar men zeker op dient te letten. De meeste stoomreinigers hebben namelijk een watervat dat men omwille van de druk tijdens het gebruik niet mag openen. Dat geeft als nadeel dat het vat ook niet bijgevuld kan worden tijdens het gebruik. Wie dus veel ramen moet wassen kan dus beter gebruik maken van een stoomreiniger met een uitneembaar waterreservoir. Deze toestellen zijn echter aanzienlijk duurder dan de klassieke toestellen, maar soms is het dan ook gewoon nodig. Er bestaan ook kleine stoomreinigers om enkel ramen te wassen. Het nadeel van deze toestellen is dat men er dan ook enkel ramen meen kan wassen in tegenstelling tot een groter model dat ook kan poetsen en strijken.

Zorg voor de juiste benodigdheden

Wanneer we ramen met de hand wassen hebben we heel wat benodigdheden nodig, en eigenlijk is dat bij het gebruik van de stoomreiniger niet anders. Wat is het voordeel dan? Ramen wassen met een stoomreiniger geeft een properder resultaat, gaat veel sneller en elimineert het probleem van gemorst water. Voor het wassen van ramen met een stoomreiniger hebben we nodig:
  • Een stoomreiniger
  • Een klein hulpstuk met aangehechte doek
  • Een kleine raamtrekker of 'aftrekker'
  • Een vochtopnemend doekje

Aan de slag: reinig de ramen

We beginnen, hoe kan het ook anders, met het wassen van de ramen. De stoomreiniger heeft enkel en alleen kraantjeswater nodig om te functioneren. Zeep of andere detergenten zijn absoluut uit den boze. Wrijf met het hulpstuk met doek over het hele raam totdat het volledig proper is. Maak bewegingen van boven naar onder en van links naar rechts om het hele raam zorgvuldig te kunnen reinigen.

Overtollige water aftrekken

Het is dan wel een stoomreiniger, stoom wordt uiteindelijk toch omgezet in water. Doen we daar niets mee, blijft het water op de ramen zitten waardoor we niet echt een propere indruk nalaten. Neem een raamtrekker of 'aftrekker' om het overtollige water of stoom te verwijderen. Maak bewegingen van boven naar onder en droog de raamtrekker na iedere keer af met een doekje. Gebruik een raamtrekker van kwaliteit, stoomreinigers van Kärcher hebben meestal een raamtrekker bijgeleverd van zeer goede kwaliteit.

De hoekjes drogen

Onze ramen zijn nu helemaal proper en zelfs droog. Enkel de hoekjes en kantjes kunnen nog ietwat vochtig zijn. Neem een vochtopnemende doek en wrijf de volledige omtrek van het raam snel even na om de resterende druppels water te verwijderen. Probeer niet teveel van het grote oppervlak van het raam aan te raken om deze niet opnieuw nat te maken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeilijke vlekken verwijderen/schoonmaaktipsNiemand vind het leuk om het huishouden te doen. En sommige klusjes worden dan liever ook over geslagen. En dan heb je s…
De efficiente huisvrouw / -man: Ramen lappenEen huis ziet er snel verwaarloosd uit als de ramen niet bijgehouden worden. Het lappen van de ramen lijkt een enorme kl…
Alles schoon met een stoomreinigerAlles schoon met een stoomreinigerMet een stoomreiniger kun je de meeste moeilijke schoonmaakklussen in relatief korte tijd klaren, en dat zonder veel eig…
Hoe valt hardnekkig vuil op ruiten te verwijderen?Hardnekkig vuil verwijderen van allerlei ruiten, hoe doe je dit? In dit artikel komt alles aan het licht.

Het gebruik van effectieve micro-organismen (EM) in huisHet gebruik van effectieve micro-organismen (EM) in huisEffectieve micro-organismen kennen oneindig veel toepassingsmogelijkheden. In huis kunnen ze gebruikt worden om te kuise…
Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Milieuvriendelijk afwassen in plaats van het gebruiken van een afwasmachine, als deel van milieuvriendelijk je huishoude…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.