Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!

Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu! Milieuvriendelijk afwassen in plaats van het gebruiken van een afwasmachine, als deel van milieuvriendelijk je huishouden doen, hoe pak je dat aan? Natuurlijk let je op het waterverbruik, het energieverbruik, het gebruik van milieuvriendelijk afwasmiddel en op duurzame middelen: de afwasborstel, de teil, het afdruiprek, de theedoek en vaatdoek van biologisch katoen. En zelfs je keukenschort kan van biologische katoen zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met een afwasmachine: is het gebruik van een vaatwasser nu wel of niet milieubewuster dan afwassen met de hand? Er zijn veel keuzes te maken, maar milieuvriendelijk afwassen is mogelijk!

Milieuvriendelijk afwassen

Als je zo milieuvriendelijk mogelijk iets wilt doen in je huishouden, moet je de hele keten met de benodigde voorwerpen van het begin tot het einde daarbij betrekken. Cradle to cradle heet dat.

Milieuvriendelijk afwassen begint met zuinig zijn

Milieuvriendelijk afwassen begint met zuinig zijn: zuinig met het water zijn en zuinig met het afwasmiddel. Nee, het begint eigenlijk nog eerder, het begint met het voorkomen van af te wassen servies en pannen.

Dan het afwassen zelf: van het minst vuile naar het meest vuile voorwerp. Want dat voorkomt dat het afwaswater onnodig snel vies wordt en je schoon water bij wilt tappen.

Afwassen met de hand of met de afwasmachine?

Maar hoe zit het met afwassen met de hand of afwassen met een vaatwasser? Afwassen met de hand is milieuvriendelijker, mits je niet onnodig veel afwas eerst afspoelt met heet water en dan nog weer na spoelt om het zeepsop er af te spoelen. Bovendien is met de hand afwassen financieel voordeliger omdat je minder energie verbruikt. Je kunt het, met details, nalezen op de site van Milieucentraal of op de site van Duurzaam thuis.


Toch een vaatwasser gebruiken?

En als u per se toch een vaatwasser wilt gebruiken, ga dan op zoek naar de meest milieuvriendelijke afwasmachine en gebruik hem alleen als uw vaatwasser vol vaat staat. En ga dan gelijk maar op zoek naar milieuvriendelijke zeep voor de machine.

De afwasteil: van gerecycled plastic ?

Natuurlijk kun je in de gootsteen zelf afwassen, als je wilt voorkomen dat je een afwasteil moet kopen. Maar als je dat niet wilt, is er helaas nog geen afwasteil van gerecycled plastic. Dus kun je beter zo voorzichtig mogelijk met je afwasteil omgaan, zodat hij lang meegaat. Mocht hij toch kapot gaan, barsten bijvoorbeeld, dan doe je er voorlopig het verstandigst aan om op zoek te gaan naar een tweedehands exemplaar, bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel.

Het biologische afwasmiddel

Gelukkig is het geen probleem meer om een milieuvriendelijk afwasmiddel te kopen. Er zijn zelfs diverse merken, al kan de samenstelling verschillen. Bekende merken zijn Ecover, Klok en Sodasan. Ook is er een afwasmiddel zonder kleurstoffen en zonder parfum, namelijk van het merk Neutral: ook dan was je al een beetje milieuvriendelijker af.

Bestellen bij biologische webshops

Heb je de pech dat je geen supermarkt in de buurt hebt of geen natuurwinkel, dan zijn er diverse biologische webwinkels waar je onder andere biologisch afwasmiddel kunt bestellen. Let bij het bestellen bij webwinkels ook op de prijzen en de hoeveelheden. Ook bij webwinkels worden namelijk aanbiedingen gedaan. Let daarnaast op bezorgkosten en bezorgwijze. Als je bij wijze van spreken één flesje afwasmiddel bestelt en dat van ver laat bezorgen met de auto, dan wordt het natuurlijk weer milieuonvriendelijker. Bestel dan liever meerdere houdbare producten tegelijkertijd. Of bestel mede namens andere milieubewuste personen.

Biologische grootverbruikers

Ben je een grootverbruiker, je hebt bijvoorbeeld een bedrijf, dan kun je bijvoorbeeld bestellen bij Biovoordeel. Zij verkopen milieuvriendelijke producten in grote(re) hoeveelheden.

Een biologische, duurzame afwaskwast

Gelukkig is er wel een milieuvriendelijke afwaskwast: een van gerecycled plastic. Deze biologische afwaskwast is van het merk Ecoforce. Ecoforce heeft ook nog verwisselbare afwaskoppen! Per 2 stuks.

Afwasborstels van hout

Afwasborstels van hout zijn milieuvriendelijker in de afvalfase: hout verteert (verrot) beter uiteraard dan hard plastic. Dille & Kamille heeft verschillende varianten, maar de vraag is wel of het gebruikte beukenhout dan afkomstig is uit milieuvriendelijk beheerde bossen. De afwaskwasten van Dille en Kamille hebben geen ‘plastic’ haren. De haren zijn van paardenhaar, katoen of van plantaardige vezels. Bij de afwaskwast met steel is ook een losse kop leverbaar, voor als de haren zijn versleten maar de steel nog goed is.

Theedoeken en droogdoeken van biologisch katoen

Als je echt milieuvriendelijk wilt afwassen, dan ga je ook op zoek naar theedoeken van biologische katoen. Via het internet kan je ze onder andere bestellen bij www.faborganics.eu. Voor de echte diehards heeft Faborganics ook een keukenschort van biologisch katoen in het assortiment.

Als je liever naar een echte winkel gaat, omdat je bijvoorbeeld de stof en de kleur beter wilt kunnen beoordelen, dan kun je ook hiervoor terecht bij Dille & Kamille, zeker als je daar toch een duurzame afwasborstel wilt kopen

Vaatdoekjes, schuursponsjes en schuurlapjes: allemaal milieuvriendelijk

Ook voor het poetsen en schuren bestaan milieuvriendelijke alternatieven. Met name bij Ecoforce kun je hiervoor goed terecht.

Afdruiprek: van roestvrijstaal, rubberhout of van gerecycled plastic?

Als je het hele proces van het afwassen met de hand zo duurzaam mogelijk wilt doen, kun je ook keuzes maken uit een roestvrijstalen afdruiprek of een rek van rubberhout. Een afdruiprek van gerecycled plastic heb ik niet kunnen vinden op het internet. Roestvrijstaal gaat natuurlijk wel heel lang mee, maar is niet milieuvriendelijk. Een afdruiprek van rubberhout van Dille en Kamille is dan misschien beter, als dit hout tenminste afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Of je kunt, als je plastic exemplaar versleten is, op zoek gaan naar een tweedehands bij een kringloopwinkel of een winkel van Terre des Hommes of op een rommelmarkt.

De afvalfase van het afwassen

Het vuile afwaswater laat je niet zomaar weglopen door het gootgat! Eerst vis je de restanten voedsel eruit door het door een theezeefje of groentezeef te gooien. Het theezeefje of de groentezeef leeg je in de vuilnisbak. Pas dak kan het afwaswater door het gootgat de riolering in.

Tot slot, als een van de middelen om mee af te wassen echt kapot, versleten of op is, doe je de spullen zo verantwoord mogelijk weg. Plastic in de plastic bak, bijvoorbeeld. Milieuvriendelijk zijn doe je van het begin tot en met het eind!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cradle to cradle - van 2 kanten bekekenSteeds vaker worden we geconfronteerd met de term ‘duurzaam leven’, een levensstijl waarbij je goed let op de toekomst v…
C2C, Cradle to CradleC2C, Cradle to CradleCradle to Cradle was de titel van een boek, maar is ondertussen uitgegroeid naar een begrip dat staat voor het ontwerpen…
Samenvatting: Cradle to cradle documentaireDe Amerikaanse Architect en de Duitse, ecologische gemicus komen elkaar tegen op een bijeenkomst van verschillende organ…
Vaatwasser onderhoudenVaatwasser onderhoudenEen vaatwasser is een heel gemakkelijk gebruik voor mensen die weinig tijd hebben om de afwas te doen, maar ook deze app…

Hoe moet ik afwassen of de vaat doen zonder vaatwasmachine?De afwas of de vaat doen, het lijkt kinderspel voor de meeste mensen. Toch bestaan er ook mensen die keer op keer een st…
Besparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproductenBesparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproductenSchoonmaakproducten zijn er voor elk doel en alle klussen. Ze zijn vaak duur en door slimme marketing is de verleiding g…
Bronnen en referenties
  • www.milieuduurzaam.nl
  • www.milieucentraal.nl
  • www.dille-kamille.nl
  • www.faborganics.eu
  • www.biovoordeel.nl
Reactie

Miranda, 04-07-2014
Met welk middel kan ik het best (zo milieuvriendelijk mogelijk) mijn vaat afwassen? Werkt water met een beetje citroen voldoende? Of kan het ook met een beetje groene zeep en citroen? Als ik de pot groene zeep erop nasla zie ik echter staan dat deze voornamelijk voor vloeren, aanrechten, badkamers etc. bedoeld is, maar niet voor de vaat. Reactie infoteur, 07-07-2014
Kijkt u even op de site van Milieucentraal: zij hebbei veel goede tips!

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 08-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.