Besparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproducten

Besparen in het huishouden: goedkope schoonmaakproducten Schoonmaakproducten zijn er voor elk doel en alle klussen. Ze zijn vaak duur en door slimme marketing is de verleiding groot om te geloven wat er op de verpakking wordt beloofd. Voor de meeste middelen zijn echter uitstekende alternatieven te vinden die een stuk goedkoper zijn en bovendien milieuvriendelijker. Wie zich niet gek laat maken door de reclame en zich een beetje verdiept in de ouderwetse schoonmaakmiddelen kan met weinig moeite een hoop geld besparen.

Goedkope schoonmaakproducten voor reinigen, voor ontkalken, voor ontvetten, voor desinfecteren...

Voor schoonmaken in en om het huis zijn er allerlei producten verkrijgbaar. Ze zitten vaak in mooie, kleurige verpakkingen en er wordt flink reclame voor gemaakt. Meestal worden ze aangeprezen als speciaal geschikt voor een bepaalde klus, bijvoorbeeld het ontkalken van de badkamer of het ontvetten van de keuken. Deze schoonmaakmiddelen zijn doorgaans niet goedkoop want niet alleen voor het middel, maar ook voor de verpakking en de marketing moet betaald worden. En dat terwijl er prima alternatieven zijn voor de meeste van deze producten. Die zitten niet in een flitsende verpakking, maar maken net zo goed schoon. Bovendien zijn ze niet alleen goedkoper maar ook beter voor het milieu. Een overzicht van goede, goedkope producten voor schoonmaken in en om het huis.

Goedkoop schoonmaken met... alleen water

Schoonmaken kan vaak heel goed met alleen (warm) water. Daar waar eerder stof dan echt vuil ligt volstaat dat prima. Voor gladde oppervlakken van meubels en vensterbanken bijvoorbeeld. Er zijn wegwerpdoekjes verkrijgbaar voor dit doel, zowel vochtig als droog, maar dat is relatief duur; een gewone doek doet het ook prima. Erg handig zijn doekjes gemaakt van microvezel; wat de eigenschap heeft beter vuildeeltjes en water op te nemen. Gebruik van reinigingsmiddel is niet nodig en zelfs af te raden, alleen een beetje warm water is genoeg. Microvezeldoeken kunnen vele malen gewassen worden in de wasmachine en gaan lang mee. Gebruik geen wasverzachter en droog ze niet in de wasdroger, dat gaat ten koste van de werkzaamheid van de microvezel. Microvezeldoeken zijn voor weinig geld verkrijgbaar bij onder andere Action.

Goedkope producten

Soda is in zakjes bij de supermarkt te koop. Soda is in het algemeen geschikt om schoon te maken en geurtjes en vieze luchtjes te laten verdwijnen. Met een oplossing van soda in heet water maak je de koelkast schoon en vrij van luchtjes. Zweetluchtjes in kleding zijn niet altijd verdwenen na een wasbeurt. Als de kleding een nacht in een teiltje warm water met soda heeft geweekt en vervolgens wordt gewassen in de wasmachine verdwijnt de zweetlucht (dit kan niet voor wol en zijde). De wasmachine is ook zo'n voorbeeld. In plaats van duur reinigingsmiddel voor de machine zijn een paar handen soda in de wastrommel net zo effectief. Laat de machine leeg het programma van 90 graden draaien en de vieze geur is verdwenen. Een beetje soda met een laagje water in een aangekoekte pan even aan de kook brengen zorgt dat de resten loskomen en gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Soda is ook geschikt om te af en toe in de afvoer van gootsteen en wastafel te strooien; daarmee worden zeepresten verwijderd en verstopping voorkomen. Soda mag niet op aluminium worden gebruikt; dit wordt zwart. Bewaar soda in een afgesloten verpakking om klontering te voorkomen.

Ammonia, spiritus

Ammonia heeft een sterk ontvettende werking, net als spiritus. Beide zijn bij de supermarkt te koop voor weinig geld. Een scheutje in een emmer heet water is voldoende om er de ramen streeploos mee schoon te krijgen. Ook geschikt voor gebruik op ander glaswerk, zoals tafelbladen en spiegels.

Azijn

Schoonmaakazijn is geschikt om te ontkalken, om op te frissen en om geuren te laten verdwijnen. Deze eigenschappen komen van pas bij de schoonmaak van de toiletpot (azijn erin en een nacht laten weken). Een scheut azijn in het wasverzachterbakje van de wasmachine zorgt voor een fris en zacht wasgoed, en is goed voor de machine. Het koffiezetapparaat en de waterkoker kunnen ermee ontkalkt worden, net als een verstopte douchekop. Een vieze, aangekoekte oven of magnetron is makkelijker schoon te maken als er eerst een bakje verwarmde azijn in wordt gezet. Laat een half uurtje staan en het schoonmaken gaat eenvoudiger en geuren zijn verdwenen.

Citroen

Citroen werkt ontvettend en verfrissend, net als azijn. Bovendien is de geur erg aangenaam. Veel dure schoonmaakmiddelen bevatten niet voor niets citroensap.

Ossengalzeep

In plaats van dure anti-vlekkenproducten is het ouderwetse ossengalzeep bij uitstek geschikt voor het verwijderen van (vet)vlekken uit kleding.

Vloeibare zeep, groene zeep, goudzeep

Prima geschikt om bij het schoonmaken in plaats van duurdere allesreiniger te gebruiken, inclusief het toilet. Het bestaat al heel lang en heeft de ouderwetse geur van de zeep zelf, want deze zeep is meestal niet geparfumeerd. De vloeibare variant is verkrijgbaar in flessen, de steviger variant in potten. Bekend zijn de merken Driehoek en Tricel. Deze zeep heeft een anti-bacteriële werking en is ook geschikt als vlekkenmiddel voor kleding.

Kruidenzakje of lucifers

De luchtverfrisser voor in de toiletruimte is niet alleen prijzig maar ook niet zo best voor de luchtwegen; er zitten vaak schadelijke stoffen in. Dat geldt ook voor de blokjes die in de pot moeten worden gehangen. Koop ze niet en leg eventueel een doosje lucifers neer. Bij vieze geuren is het voldoende om een lucifer aan te steken om de lucht te verdrijven. Ook kan je een zakje met gedroogde kruiden ophangen.

Andere tips om te besparen op schoonmaakmiddelen

  • Veel wasmiddelen zijn geconcentreerd of compact gemaakt. Let op de juiste dosering, je kunt snel te veel gebruiken
  • Heb je een vaatwasser? Gebruik losse poeder in plaats van vaatwastabletten, of breek de tabletten in tweeën en gebruik een halve
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen als het niet echt nodig is en anders voldoet een van de bovenstaande vaak goed.
  • Laat je niet gek maken door reclames, je bespaart er een hoop geld mee

Lees verder

© 2013 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oven schoonmaken met sodaHet is goed mogelijk dat jouw oven na veelvuldig gebruik vies wordt of mogelijk minder fris gaat ruiken. Als je dergelij…
Goedkoop schoonmakenIs het voor jou ook zo herkenbaar? De kast met schoonmaakmiddelen puilt uit met middelen van allerlei dure merken die ee…
Schoonmaken met azijnSchoonmaken met azijnAzijn is erg handig schoonmaakmiddel. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van bestaande schoonmaakmiddelen. Z…
Handige SchoonmaaktipsSchoonmaken is voor velen een vervelend en tijdrovend karweitje. Hier staan enkele bruikbare tips die het leven in dat o…

Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Milieuvriendelijk afwassen in plaats van het gebruiken van een afwasmachine, als deel van milieuvriendelijk je huishoude…
Waar moet je op letten wanneer het gaat dooien?Waar moet je op letten wanneer het gaat dooien?Na een koudegolf, volgt er dooi. En dan kunnen er massa's problemen ontstaan als je geen voorzorgen hebt genomen. Niet a…
Bronnen en referenties
  • www.stofzuigerzen.nl
  • www.milieucentraal.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_zeep
  • Eigen ervaring
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.