Goedkoop schoonmaken

Is het voor jou ook zo herkenbaar? De kast met schoonmaakmiddelen puilt uit met middelen van allerlei dure merken die een wonderbaarlijk resultaat beloven. Wist je dat je ook op een goedkope manier je huis kunt schoonmaken?

Maak zelf je huis schoon

Om te besparen op het schoonmaken van je huis, kun je een aantal tips in acht nemen. Ten eerste is het aan te raden om zelf je huis schoon te houden. Als je iemand anders je huis laat schoonmaken, tegen betaling, ben je al snel zo'n 20 á 25 euro per uur kwijt. Om een gemiddeld huis wekelijks schoon te maken, kost dit zo'n drie á vier uur per week. Het kost je dus meer dan 3.000 euro per jaar om iemand anders je huis schoon te laten maken (52 weken x 3 uur x 20 euro).
Als je zelf weinig tijd hebt om je huis schoon te maken, probeer dan je huis schoon te maken tijdens de avonduren. Een avond flink door poetsen en je huis is schoon. Daarnaast kun je ervoor kiezen om tweemaal paar jaar een grote schoonmaak te houden. Je bent dan het hele weekend (of neem enkele dagen vakantie) je huis aan het poetsen, maar daardoor kun je wel zelf je huis schoon houden.

Gebruik minder schoonmaakmiddelen

Een tweede tip is om de helft van de schoonmaak- en wasmiddelen te gebruiken, ten opzichte van wat er in de gebruiksaanwijzing op de verpakking staat. Vaak is een klein scheutje van een schoonmaakmiddel al voldoende om goed te reinigen en je badkamer of toilet schoon te maken. Je zult bijvoorbeeld ook merken dat een volle wasmachine ook met een half dopje wasmiddel schoon wordt. Daarnaast wordt ook de vaatwasmachine schoon als je een halve vaatwastablet gebuikt.
Wees er daarnaast alert op dat je alleen maar een was of een vaat draait als de wasmachine of de vaatwasser vol is. Koop desnoods wat extra servies. Als je deze apparaten aanzet tijdens de daluren, bespaar je ook nog op de stroomkosten.
Als je tijdens het poetsen een microdoek gebruikt, hoef je minder tot geen schoonmaakmiddel te gebruiken. Deze doek zorgt voor een schoon en streeploos resultaat.

Goedkope schoonmaakmiddelen

En de derde tip is, koop niet voor iedere ruimte een ander poetsmiddel. Met azijn, afwasmiddel, groene zeep en wc-reiniger (of bleek) kun je je hele huis schoonmaken. Azijn werkt prima tegen kalkaanslag. Gebruik dit om je koffiezetapparaat en waterkoker te reinigen. Maar ook als een kraan aangetast is met kalk, kun je wat toiletpapier besprenkelen met azijn en dit een nacht om de kraan laten zitten. De volgende ochtend, kun je de kalk er makkelijk vanaf poetsen. Een fles azijn kost zo'n 60 eurocent, met vijf flessen kom je een heel jaar door.
Afwasmiddel is een vriendelijk schoonmaakproduct. Als je tijdens het schoonmaken een scheutje in het water doet, kun je hier alles in huis mee schoonmaken. Ook houten meubels kunnen een beetje afwasmiddel prima verdragen. Voor een euro heb je een hele fles afwasmiddel, waar je een jaar lang je huis van schoonmaakt.
Ook voor de vloer hoef je geen aparte natuursteen-, laminaat en plavuizenreiniger aan te schaffen. Met een scheutje groene zeep kun je het hele huis dweilen. Je doet ongeveer een half jaar met een fles van ongeveer 1,50 euro.
Tot slot reinig je de wc-pot met een wc-reiniger van een B-merk. De afvoerputjes spoel je wekelijks door met gekookt water, waardoor deze goed blijven doorlopen en fris blijven. Af en toe kun je ook wat wc-reiniger door het afvoerputje spoelen, waardoor dit zuiver blijft. Doe dit niet te vaak, omdat dit belastend is voor het milieu.

Overige tips

  • Ossengalzeep kun je gebruiken om vlekken uit je kleding te halen. Dit is erg goedkoop.
  • Een goedkope fles afwasmiddel werkt vrijwel net zo ontvettend en goed als een duurder merk.
  • Schoonmaakazijn kun je gebruiken als wasverzachter. Je was gaat er heerlijk fris van ruiken en schoonmaakazijn kost bijna niks.
  • Doe een scheut spiritus of ammonia in je emmer water om je ramen te wassen. Dit werkt als ontvetter en geeft een glanzend effect op glas.
  • Wat soda in het water voor bloemen, zorgt ervoor dat deze langer fris blijven.
  • Was die vies ruikt, kun je eerst laten weken in een emmer met water en soda, voordat je deze in de wasmachine doet. Dit zorgt er voor dat de vieze geur verdwijnt.
© 2014 - 2024 Ingejt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…
Routines in je huishoudenRoutines in je huishoudenEen huishouden runnen bestaat uit verschillende taken, waaronder schoonmaken, wassen, strijken, eten koken etc..Al deze…
Poetsen met azijn en citroenPoetsen met azijn en citroenLeer milieuvriendelijk schoon te maken zonder gebruik te maken van chemische stoffen. Veel mensen poetsen met azijn; het…
Oma's schoonmaaktipsSchoonmaken, dat doen we allemaal. Maar hoe krijg ik nou die vervelende kalkaanslag weg? Die groene aanslag in de tuin,…

Afwassen: de beste manier om af te wassenAfwassen. Iedereen moet het doen, want wie het niet doet krijgt beestjes en een stinkende keuken. Veel landen om ons hee…
Zegeltjes erbij? Zin en onzin van gratis spaarsystemenZegeltjes erbij? Zin en onzin van gratis spaarsystemenDit zijn de leuke onderzoekjes: hoe veel Nederlanders sparen zegeltjes, bonnetjes of couponnetjes? Kortom, hoe populair…
Ingejt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.