Waar moet je op letten wanneer het gaat dooien?

Waar moet je op letten wanneer het gaat dooien? Na een koudegolf, volgt er dooi. En dan kunnen er massa's problemen ontstaan als je geen voorzorgen hebt genomen. Niet alleen binnenshuis kan er vanalles mislopen. Denk maar aan de waterleidingen, aan je vloerbekleding en aan je houtwerk. Ook in de tuin kunnen je gazon en je vijver lijden onder de vrieskou. Je auto en je fiets kunnen erge schade oplopen als je niet oplet. Strooizout is prima om sneeuw en ijs te doen smelten maar voor je koetswerk is het funest. Ga je foto's maken van sneeuw en ijs, dan moet je ook nog eens erg opletten voor je fototoestel.

Wanneer spreekt men van een koudegolf?

Wanneer de temperatuur vijf dagen en nachten na elkaar niet boven het vriespunt uitkomt, spreekt men officieel van een koudegolf. Tijdens deze periode kan je best je voorzorgen nemen, anders zou je wel eens voor onaangename verrassingen kunnen te staan komen wanneer het gaat dooien.

Welke voorzorgen nemen voor wanneer het gaat dooien?

Vele problemen die ontstaan bij erge koude worden pas zichtbaar wanneer het begint te dooien. Je moet dus eigenlijk je voorzorgen nemen voor de temperaturen terug beginnen te stijgen. Zowel je tuin als je huis kunnen lijden onder de vrieskou. Ook je auto en je fiets houden niet van koude temperaturen.

De tuin beschermen tegen vrieskou

Het gazon

Mooi hé, zo'n sneeuwtapijt op je gazon. Bovendien beschermt de sneeuw het gras ook nog eens tegen de koude, want onder de sneeuw is het warmer dan er boven. Zolang het koud blijft, geen probleem dus. Maar wanneer het gaat dooien is het flink opletten geblazen. Het is erg belangrijk om nu even niet op het gazon te lopen, anders gaat het gras compleet stuk en zal je je tuin helemaal opnieuw moeten aanleggen!

Vijvers

Een vijver hebben is tof maar wanneer alles dichtvriest, moet er ook aan de vissen gedacht worden. Het is belangrijk om gaten in het ijs te maken, zodanig dat de vissen geregeld lucht kunnen komen happen. Bij erge vrieskou zullen de vissen helemaal onderin de vijver gaan zitten, omdat het daar warmer is. Ook met de pomp moet opgelet worden. Laat het water niet lopen vooraleer alles goed ontdooid is, anders draait de pomp volledig stuk. Hetzelfde geldt voor de pompen in (sier)fonteinen.

Binnenshuis

Waterleidingen

Wanneer het erg koud is, gaat het water in de waterleidingen bevriezen. Het water zet uit waardoor er scheurtjes in de waterleidingen komen. Wanneer het terug warmer wordt, gaat het bevroren water in de leidingen terug vloeibaar worden. En dan gaan die scheurtjes lekken en in het ergste geval heb je gebarsten waterleidingen. Om dit te voorkomen kan je best de waterleidingen goed isoleren en/of stoken in de ruimten waar zich waterleidingen bevinden. Tracht de koude ook zo veel mogelijk uit deze ruimten te weren. Laat de kranen open staan zodanig dat de druk van de waterleidingen wordt gehaald. In leegstaande gebouwen, zoals bijvoorbeeld vakantiehuizen, kan je de waterleidingen best helemaal leeg laten lopen voor het vertrek en kan je best ook de kranen laten openstaan. Soms heb je het niet eens door dat je waterleidingen gescheurd zijn en lekken. Het is daarom belangrijk dat je tijdens de dooi je watermeter goed in het oog houdt om te zien of je niet erg veel water verbruikt. Je kan bijvoorbeeld de waterstand opnemen 's avonds voor je gaat slapen en 's morgens wanneer je opstaat. Is er veel verbruikt, dan heb je ergens een lek! Het lek zo snel mogelijk opsporen is dan de boodschap.

Buitenkranen

Kranen buiten zullen vaak bevriezen. Je zal wat geduld moeten oefenen eer er terug water uit komt. Soms duurt het enkele dagen vooraleer er terug water uit loopt.

Vloerbekleding

Erge koude gaat heel dikwijls gepaard met sneeuw en ijs. En dan wordt er buiten duchtig met zout gestrooid. Het strooizout is een ramp voor je vloerbekleding binnenshuis. Je krijgt overal witte kringen die met moeite zullen kunnen verwijderd worden. Vooral bij houten vloeren en parket is het opletten geblazen. Doe steeds onmiddellijk je schoenen uit bij het binnenkomen of veeg je voeten grondig schoon.

Hout

Door de koude gaat hout werken. Houten vloeren kunnen scheeftrekken en houten deuren zullen minder goed open- en dichtgaan. Naast voldoende verluchting is ook stoken erg belangrijk tijdens een koude periode. Houten deuren kan je het beste dichtlaten, zo zullen ze minder kunnen werken. Heb je houten tuinmeubelen, zet ze dan op een beschutte plek, binnen of in een tuinhuisje. Anders zal je deze zomer weinig plezier meer beleven aan je tafel en stoelen.

Gaten en kieren

Om zo weinig mogelijk koude binnen te laten, is het belangrijk om gaten en kieren zo veel mogelijk af te dekken. Zijn er plaatsen waar je niet veel komt? Dek de ramen dan af met karton, plastiek of piepschuim. Leg tochthonden voor de deuren, plak de brievenbus in de voordeur af. Doe de kelderdeur steeds dicht en sluit de zolder af. Zo vermijd je een te hoge energierekening na een strenge winter en hou je de koude al voor een groot stuk buiten.

Vervoersmiddelen

Auto

Door de vriestemperaturen kunnen er scheurtjes in je motorblok ontstaan. Dit merk je pas na het dooien. Je auto start, maar valt daarna stil. Dek je auto dus steeds goed af tijdens periodes van grote koude wanneer hij buiten staat. Leg er een deken of karton op. Beter nog, probeer de wagen indien mogelijk in een garage te zetten.

Ook voor de auto is het zout dat op de wegen wordt gestrooid een ramp. Het kan de carrosserie flink beschadigen, want het vreet er in. Wanneer de grote koude gedaan is, ga je dus best even naar de carwash voor een grondige reiniging van het koetswerk en de onderkant van je wagen.

Fiets

Net als bij de auto is het zout ook erg funest voor je trouwe tweewieler. Het zout kruipt tussen de remkabels en de versnellingen. Goed invetten op voorhand kan al veel ellende vermijden. Ook het frame van de fiets wordt ingevreten door het zout, met lelijke roestplekken tot gevolg. Dus ook de fiets zal na de extreme koude een flinke poetsbeurt nodig hebben om al het zout er af te krijgen.

Fototoestel

Foto's maken van sneeuw en ijs kan erg leuk zijn, maar ook voor het fototoestel is extreme koude gevaarlijk. Door de temperatuurschommelingen wanneer je je fototoestel terug binnen in de warmte legt, kan je fototoestel erg beschadigd raken. Het fototoestel even in een plastiek zak leggen tot het opgewarmd is, kan de schade beperken.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je tuin winterklaar makenRond novenber is het de periode om je tuin winterklaar te maken. Je tuin winterklaar maken is geen verplichting. Maar he…
Tegelterras: tegels leggen in de tuinTegelterras: tegels leggen in de tuinEr zijn veel bedrijven die tegels kunnen leggen voor het terras. Er zijn verschillende voordelen aan het hebben van een…
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Kindertuin creërenKindertuin creërenWanneer er kinderen zijn, is het leuk om een tuin te ontwerpen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. Het mooie onberis…

Besparen in het huishouden: de was doen, tipsBesparen in het huishouden: de was doen, tipsDe was is een noodzakelijke klus die in elk huishouden wekelijks terugkomt. En de was doen kost geld: voor het water, de…
Natuurlijk wasmiddel kopen of goedkoop zelf makenNatuurlijk wasmiddel kopen of goedkoop zelf makenEcologisch, fairtrade, duurzaam, besparend, biologisch... Allemaal uitdrukkingen die je tegenwoordig vaak tegenkomt in a…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.