Afvalscheiding voor een beter milieu

Afvalscheiding voor een beter milieu Iedere dag produceren we grote hoeveelheden afval en dat stoppen we meestal zonder erbij na te denken in de kliko of afvalbak. Geregeld klagen we dan ook dat er te weinig ruimte voor afval is en dat de gemeente niet frequent genoeg de bakken komt legen. Maar is dat feitelijk wel zo? Hoe je met afval omgaat hangt van jezelf af. Veel afval kun je namelijk scheiden, zodat het wordt gerecycled. Daarmee kan de werkelijke hoeveelheid afval worden gereduceerd. Welke afvalstromen heb je zelf en hoe kun je het scheiden?

Afvalscheiding voor beter milieu


Boodschappen doen

De eerste stap in het reduceren van afval is uiteraard wat je allemaal mee neemt uit de supermarkt. Vaak worden boodschappen in plastic tasjes gestopt, zodat jij het makkelijk kunt meenemen. Maar heb je al die verschillende tasjes wel nodig. Plastic heeft namelijk een grote impact op het milieu. Waarom doe je de boodschappen niet in een rugtas, een speciale milieuvriendelijke linnen tas of in een doos. We hoeven namelijk niet automatisch alle verpakkingsmiddelen en tasjes te accepteren. Je kunt snel en gemakkelijk al jouw boodschappen in je eigen hergebruikbare tas of doos doen, zodat je de eerste stap hebt genomen om je hoeveelheid afval te beperken. Per 1 januari 2016 is het verboden om boodschappen mee te geven in plastic tasjes.

Papier

Dagelijks krijgen we de krant, post en andere grote hoeveelheden reclame in de bus. Heb je al die reclame wel nodig aangezien het veelal een verkwisting van papier is. Neem de Nee-Nee of Nee-Ja sticker en plak die op jouw brievenbus, zodat jij geen ongeadresseerd reclamewerk of huis aan huis bladen krijgt. Het papier wat je daarnaast nog wel in huis krijgt kun je in een doos prima apart bewaren.

Plastic, glas en kleding

Iedere gemeente is verplicht om centraal opgestelde plastic en glas inzamelpunten op te stellen. Dat houdt in dat jij op een eenvoudige manier van je teveel aan plastic en glas kunt afkomen. Daarnaast kun je ook kleding op die manier in een bak gooien. Lever je plastic, glas en kleding centraal in zodat de gemeente deze ophaalt voor recycling.

GFT afval

GFT afval is biologisch afbreekbaar. Dat houdt in dat je het in principe niet hoeft weg te gooien. Neem een composteerbak waarin je je eigen compost kunt maken van je afval. Iedere dag gooi je je GFT afval in de bak, waarmee de hoeveelheid in de bak geleidelijk aan groeit. Bacteriën en schimmels doen dan de rest. Na een bepaalde tijd kun je van onderuit de bak vers tuingrond halen waarop de tuin goed kan groeien. Zodoende hoef je geen goede grond zelf te kopen omdat je compostgrond zelf maakt.

Batterijen

Een belangrijke milieuvervuiler zijn oude batterijen. We verbruiken toch nog veel batterijen op jaar basis en dus is het van belang om daarmee verstandig om te gaan. Maak gebruik van heroplaadbare batterijen, zodat je daarmee geen afval krijgt. Heb je wel oude batterijen dan kun je die veelal bij grote supermarkten inleveren. Check online waar je bij jou in de buurt batterijen kunt inleveren zodat je eveneens kans hebt op een leuke prijs via de volgende site: www.legebatterijen.nl.

Oude spullen en apparatuur

Veel spullen en niet meer gebruikte apparatuur kun je elders zonder problemen en kosten afgeven:
  • kringloopwinkel: oude apparatuur welke jij niet meer nodig hebt kunnen nieuw leven worden ingeblazen bij de kringloopwinkel. Jij bent van je afval af en anderen die het minder goed hebben kunnen tegen een gunstige prijs de ingeleverde spullen en apparatuur kopen;
  • gemeentelijk milieustation en het Leger des Heils;
  • inleveren apparatuur bij nieuwe aankoop: sedert 1999 betaal je een verwijderingsbijdrage en daar moet je dan ook gebruik van maken. Koop je een vergelijkbaar apparaat dan kun je het oude apparaat bij de winkel inleveren;
  • geef spullen aan anderen zodat zij er nog iets aan hebben. Denk aan een studerende kennis die nog goed een oude tv, koffiezetapparaat of laptop kan gebruiken.

Afvalstoffenheffing

In meerdere gemeenten is reeds een heffingensysteem ingevoerd, waarbij de afvalstoffenheffing wordt bepaald op basis van een vast deel en een deel gebaseerd op de hoeveelheid aangeboden kilo’s afval. Verminder je de hoeveelheid afval dat je aan straat zet, dan heb je de mogelijkheid om stevig te besparen op jouw onkosten. Het is van belang om na te denken over hoe jij met je eigen afval omgaat zodat je via hergebruik en recyclen minder geld kwijt bent aan gemeentelijke heffingen.

Je eigen afvalscheiding inrichting

Het is een kwestie van instelling en handigheid om ervoor te zorgen dat jouw afval goed wordt gescheiden. Maak gebruik van de beschikbare gemeentelijke inzamelpunten voor recyclebaar materiaal. Stimuleer ook verenigingen door het papier te laten ophalen, zodat zij het tegen een gunstige prijs kunnen doorverkopen aan de papierrecycling. En maak gebruik van een composteerbak, zodat je vers grond materiaal krijgt uit je eigen GFT afval. Met handige maatregelen kun jij de hoeveelheid afval aanzienlijk reduceren zodat jij op de afvalstoffenheffing kunt besparen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvalscheiden en een duurzaam milieuAfvalscheiden en een duurzaam milieuSoms denken mensen dat het scheiden van afval onzin is, dat alles toch op één grote hoop terechtkomt, maar dat is niet h…
Plastic Keeper©: afvalzakhouder grijscontainer voor plasticDe Plastic Keeper© is een stalen afvalzakhouder die in de grijscontainer gehangen kan worden zodat plastic en het overig…
Afval is waardevolAfval is waardevolDe tijd dat we afval ‘gewoon’ weggooiden is voorbij. Veel van ons afval kan weer gebruikt worden als grondstof voor nieu…
Hoe actief deelnemen aan recycling?Hoe actief deelnemen aan recycling?Recycling, een reeds ingeburgerd gebeuren bij de meeste gezinnen, of toch niet? Een groot aantal mensen doet nog niet me…

Gele vlekken uit witte kleding verwijderenGele vlekken uit witte kleding verwijderenNiets is zo vervelend dan een lelijke vlek in je mooie witte kleding. En juist in witte kleding is het verwijderen van v…
Tips om je vloerbedekking te onderhoudenTegenwoordig zijn we allemaal bezig met “het letten op de kleintjes”. Maar toch zijn de mogelijkheden om te bezuinigen v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Woodsy, Rgbstock
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.