Wat behelst een gescheiden regenwaterafvoer?

Wat behelst een gescheiden regenwaterafvoer? Het riool krijgt dagelijks veel te verduren doordat we grote hoeveelheden vloeibaar afval produceren, maar ook omdat het regent. Als het warm en broeierig is kunnen grote wolken ontstaan, waardoor grote hoeveelheden water moeten worden afgevoerd. Daartoe is de riolering berekend op maximale hoeveelheden, echter bij een wolkbreuk kan het weleens betekenen dat een buurt onderloopt. Vaak wordt afvalwater afgevoerd middels een gemengd systeem. Wat is gescheiden regenwaterafvoer en welke voordelen kunnen daaraan worden verbonden?

Gescheiden regenwaterafvoer


Afvalwater

We produceren met ons allen dagelijks een grote hoeveelheid toiletafval, schoonmaak- en douchewater wat allemaal via de riolering wordt afgevoerd voor verwerking. Een groot deel van de afvoer bestaat echter ook uit regenwater. Dat water is relatief schoon, waardoor de hoeveelheid vervuild water strikt genomen slechts toeneemt. Is het dus wel verstandig om dat regenwater aan de werkelijke vuiligheid toe te voegen?

Noodzaak overstort gemengde riolering

Omdat praktisch altijd afvalwater en regenwater gezamenlijk worden afgevoerd, houdt dit in dat het regenwater in principe vervuild raakt met ons eigen afval. Om het riool niet over te belasten is er sprake van een overstort op een rivier of vijver. Dat houdt in als het te hard regent dan wordt in uitzonderlijke gevallen vervuild water geloosd. Daarnaast komt vervuild water op straat. Oppervlakte water vervuilt en vissen kunnen daaraan overlijden, waarnaast de algehele maatschappelijke gezondheid onder druk kan komen te staan. Oftewel het huidige gemengde systeem druist in tegen het maatschappelijke welzijn. Wat kan dus beter worden toegepast?

Voorkom watervervuiling

Water dat wordt opgevangen op het dak is schoon en kan in principe zo op het oppervlakte water worden geloosd zonder dat het schadelijk is. Doordat het wordt gemengd met afval kan dat dus niet meer. Dat is dan ook een sterk argument om juist regenwater van daken af te voeren naar oppervlakte water, danwel om het gescheiden af te voeren van onze afvalstroom. Indien er dan teveel water wordt afgevoerd dan betreft het relatief schoon water welke praktisch niet vervuilend is. De kwaliteit van het rivierwater verslechtert daardoor niet. Anderzijds kan dat regenwater ook worden afgevoerd voor zuivering ten behoeve van drinkwater. Een derde optie is om zelf regenwater deels af te vangen zodat je het gedurende droge tijden voor de tuin of het land kunt gebruiken.

Twee systemen: gescheiden regenwaterafvoer

Water dat op de weg terecht komt wordt deels vervuild met resten van het verkeer. Oftewel dat water kan mogelijk niet worden afgevoerd met het schone regenwater. Er kan worden overwogen om dat gescheiden van het schone regenwater af te voeren, om eventuele vervuiling te voorkomen. Pas de volgende systemen toe.

Septic-tank

Plaatselijk bij de woningen de mogelijkheid wordt gerealiseerd voor gescheiden afvoer van water en afval.

Water van de weg

Enigszins vervuild water van de weg via een gescheiden systeem of gecombineerd met waterafvoer van het dak. Dit zorgt ervoor dat het teveel aan water effectief wordt afgevoerd, echter dat het water niet vervuild raakt met afval. Is er dan sprake van ernstige regenval dan stort relatief schoon water over op de rivier of vijver, waardoor die waterkwaliteit niet wordt aangetast. Bovendien kan dat water sneller schoon worden gemaakt danwel worden afgevoerd, zodat op een meer duurzame manier aan schoon drinkwater wordt gekomen. Zodoende kan effectief regenwater middels gescheiden regenwaterafvoer worden gerecycled.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is rioleringIn elke stad is het aanwezig, riolering, of ook wel het rioolstelsel of rioolsysteem genoemd. Dit netwerk van buizen, pu…
Goede regenwaterafvoer middels de dakgoot bladvangerGoede regenwaterafvoer middels de dakgoot bladvangerIeder jaar verliezen de bomen hun bladeren en komen op het dak terecht. Deze worden samen met regen en andere vuiligheid…
Riolering: riool aanleggenRiolering: riool aanleggenHet aanleggen van een riolering kan veel werk kosten. Het brengt ook behoorlijk wat kosten met zich mee wanneer u zelf h…

Wanneer is een sondering (bodemonderzoek) noodzakelijk?Wanneer is een sondering (bodemonderzoek) noodzakelijk?Een sondering is, afhankelijk van de stabiliteit van de grond, vaak noodzakelijk om een goede, bouwkundige berekening te…
Geef inbrekers geen kansGeef inbrekers geen kansInbraken zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Hoe beter u op de hoogte bent van de werkwijze van de inbrekers, hoe…
Bronnen en referenties
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.