Geld verdienen met afval

Geld verdienen met afval Alles wat je weggooit via de afvalcontainer staat gelijk aan geld. Wat jij denkt dat afval is, daar kunnen anderen nog van profiteren. Door een wijziging van beleid binnen bepaalde gemeenten in Nederland dient de vervuiler te bepalen. Mensen die geregeld met een halve afvalbak aan straat staan, moeten meer gaan betalen. Het heeft namelijk te maken met het rendement op een enkele kliko, voordat het wordt geleegd. Door daaraan een prijs te verbinden, dient men meer te betalen dan mensen die het minder vaak en in minder grote hoeveelheden aan straat zetten. Waardoor komt dit en waarom kan de burger als gemeente hierop verdienen?

Geld verdienen met afval


Inzamelen via de kliko

Van oudsher wordt afval ingezameld via de afvalbak ook wel de kliko geheten. Het wordt op die manier verzameld, omdat het een vast huishoudelijk punt is om het afval in te bewaren voordat je het aan straat zet. De gemeente komt dan langs om het op te halen. Standaard was het zo dat eenmaal per twee weken de afvalbak werd geleegd. Toch is het gebleken dat dit een kosten- en tijdrovende bezigheid is, waardoor menig gemeente is overgegaan op een ander betalingssysteem. Aan de kliko is nu een chip verbonden, zodat de gemeente precies weet welke inwoner hoeveel kilo afval op welk moment aanbiedt. Daarmee kan dus de hoeveelheid en frequentie worden geregistreerd. Op basis daarvan kan ook concreet de rekening aan die burger voor het aangeboden afval worden gepresenteerd.

Gedaalde vaste lasten met stijgende variabele lasten?

Per jaar dient de burger afvalstoffen heffing te betalen. Tot dusver was dit gerelateerd aan het aantal bewoners van een woning op basis waarvan een theoretische afvalbelasting werd gekoppeld. Oftewel ieder huishouden betaalde hetzelfde bedrag bij een gelijke gezinssamenstelling. Op zich is dat een oneerlijke verdeling aangezien het ene gezin relatief veel afval produceert, terwijl het andere veel moeite doet om het milieu te sparen. Om dat verschil te verminderen hebben gemeenten de variabele lasten in het leven geroepen. Naarmate er door een gezin meer kilo’s en vaker afval wordt aangeboden dan zal daarvoor moeten worden betaald. Andersom is dus ook waar. Naarmate minder afval wordt geproduceerd, aan manieren van recycling denkt en minder vaak afval aan straat zet komt er een minder hoge rekening. Deze manier van afvalinzameling schijnt goed te werken, omdat de burger het rechtstreeks in de portemonnee voelt. Er wordt naar alternatieve manieren gezocht om de hoeveelheid afval te verminderen.

Stimulering van afvalscheiding

Een bijkomend voordeel is dat de burger gaat nadenken over het eigen afval. Om te voorkomen dat de rekening voor de afvalheffing te hoog wordt moeten oplossingen worden gevonden. Er zijn binnen iedere gemeente verschillende manieren om van gescheiden afval af te komen. Denk aan het volgende:
  • centrale gemeentelijke inzameling van plastic, glas, papier en kleding. Vaak kan dit bij ieder winkelcentrum;
  • batterij-inzameling bij vele supermarkten;
  • kleding en/of meubels voor het Leger des Heils;
  • de kringloopwinkel voor oude mogelijk nog herbruikbare spullen;
  • oudijzer- of koperhandelaren kopen rechtstreeks het materiaal op. Mogelijk kun je het via een constructiebedrijf of tussenhandelaar doorverkopen;
  • de gemeentelijke stort alwaar ook veel materialen, stoffen, goederen en machines gescheiden worden ingezameld.

Door dagelijks heel even met de eigen afvalstroom bezig te zijn kun je ervoor zorgen dat jouw hoeveelheid aangeboden kliko afval aanzienlijk gaat afnemen. Zorg voor een hoekje in de woning waar je zelf één en ander gaat scheiden, zodat jouw afvalberg op een gescheiden manier afneemt. Zo zet jij veel minder vaak de afvalbak aan straat, zodat jij een minder hoge rekening krijgt.

GFT, wat doe jij ermee?

Speciale aandacht moet worden geven aan het onderdeel GFT afval. Het is namelijk biologisch afbreekbaar afval zoals voedselresten, schillen, gebruikte koffiefilters, tuinafval zoals takken en bladeren enzovoorts. Daaromtrent kun je twee dingen handig zelf doen.

Composteren

Je kunt een composteerbak nemen. Daarin doe je het GFT afval en na verloop van tijd komt er weer compost uit. Iedere dag doe je er het afval in, waarna je het geleidelijk aan in de tuin kunt gebruiken. Zo heb je goedkope voedzame aarde altijd ter beschikking.

Vergisting

Woon je in een landelijk gebied dan kan er in de buurt een boer zijn met een vergistingsinstallatie. Al het verzamelde GFT afval uit de buurt in combinatie met het afval van de boer zelf - zoals stront, plantenresten enzovoorts - worden vergist. Zo kan er elektriciteit uit worden gehaald. Het kan zijn dat de boer er open voor staat om een ander zijn GFT over te nemen, omdat er energie uit kan worden gehaald.

Resultaat is minder afval en dat drukt de kosten

Alle acties tezamen zorgen ervoor dat iedereen zijn kliko met gewoon afval minder vaak aan straat zet. Doordat er minder wordt aangeboden is de gemeente sneller klaar, waarna ook minder afval nutteloos wordt verbrand. Verbranding levert ook energie op, echter is altijd nog minder gunstig voor het milieu ten opzichte van hergebruik of recycling. Ook voor de gemeente vormt het een goede kostenbesparing, doordat de burger effectief met het recyclen meedenkt. Sta er dus bij stil hoe jij het milieu kunt helpen zodat je meer geld in je portemonnee houdt. Ook jij kunt geld verdienen met afval!

Lees verder

© 2013 - 2025 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen of omgekeerde afvalinzameling is een wijze van ophalen en verwerken van particulier afval. Waar bij…
Diftar: een variabele afvalstoffenheffingDiftar: een variabele afvalstoffenheffingDiftar staat voor “gedifferentieerde tarieven”. Diftar is een systeem waarbij de hoogte van de afvalstoffenheffing wordt…
Recycling: inzamelen van gebruikt frituurvetRecycling: inzamelen van gebruikt frituurvetHet is mogelijk om op steeds meer plaatsen gebruikt frituurvet in te leveren. Het gebruikte frituurvet kan vervolgens wo…

Tips om de vriezer te ondooienWanneer er zich een ijslaag begint te vormen in de vriezer, is het de hoogste tijd om de vriezer eens te ontdooien. De v…
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • http://duurzameleefomgevingoverijssel.nl/186774.aspx?t=Geld%20verdienen%20met%20een%20volle%20kliko
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.