Hoe kun je makkelijk behang verwijderen?

Behang verwijderen wordt meestal gezien als een vervelende klus. Soms zit behang stevig op de muur en krijg je het er amper af en dit kan dus erg tijdrovend zijn. Hoewel het verwijderen van behang vervelend is, is het vaak wel noodzakelijk. Hoe kun je gemakkelijk behang verwijderen zonder al te veel frustraties?

Behang verwijderen

Helaas ontkom je er niet altijd aan dat je behang moet verwijderen. Het is een vervelende klus, maar moet vaak wel gebeuren. Bijvoorbeeld als je geen behang, maar verf wilt. Ook kan het zijn dat het oude behang teveel zal doorschijnen bij het nieuwe behang. Behang verwijderen wordt vaak als een tijdrovende klus gezien, maar het kan gemakkelijker. Er zijn diverse technieken die hierbij kunnen helpen. Zorg er sowieso voor dat je oude kleding draagt en dat je alles goed bedekt met afdekfolie. Ook kun je het beste de stekkerdozen van de muur verhalen en de stroom die je niet nodig hebt uitschakelen.

Behang en een natte spons

Een bekende manier om behang te verwijderen is met de natte spons. Je maakt de spons nat en dept hiermee op het behang. Het is een klus die erg tijdrovend is en vaak heb je meerdere emmers nodig. Ook wordt het een behoorlijke kliederboel. In sommige gevallen kan deze methode wel goed werken, bijvoorbeeld als het behang niet al te stevig op de muur vast zit. In dit geval kan het heel snel worden verwijderd met een natte spons.

Afweekmiddel

Je kunt behang ook verwijderen met een afweekmiddel. Dit middel zorgt ervoor dat de behanglijm sneller wordt opgelost. Je kunt het behang dan gemakkelijk van de muur halen. Behang afweken doe je op de volgende manier:
 • Maak het afweekmiddel aan met water volgens de instructies op de verpakking
 • Breng het afweekmiddel aan op de muur met een blokkwast
 • Laat het middel zon vijf minuten intrekken
 • Maak het behang los

Stomen

Een hele goede en effectieve manier om behang van de muur te halen is met een stoomapparaat. Dit kun je bij veel klusbedrijven huren. Kopen is natuurlijk nodig, maar huren is doorgaans voordeliger, omdat de meeste mensen maar één keer behang van de muur willen halen. Meestal krijg je bij het huren of kopen van een stoommachine wel de nodige uitleg van de werking. In het kort moet je op de volgende manier het behang verwijderen:
 • Sluit het stoomapparaat op de stroom aan
 • Vul het apparaat met water (volgens de instructies van het apparaat)
 • Wacht tot het water de juiste temperatuur heeft
 • Houd de afstomer ongeveer 30 seconden op de muur
 • Haal het behang weg wanneer je de stoommachine weer van de muur haalt

Lukt het niet om behang te verwijderen met het stoomapparaat? Dan kun je een paar kleine gaatjes in het behang prikken en het nog een keer proberen.

Glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang kun je vaak heel moeilijk verwijderen. Dit heeft meerdere oorzaken:
 • De lijm is erg sterk
 • Er zit latexverf overheen die het water tegenhoudt

Als het echt niet lukt om glasvezelbehang te verwijderen met het stomen of het afweekmiddel, dan kun je de muur ook plamuren.

Vinylbehang verwijderen

Ook Vinylbehang kan problemen opleveren bij het verwijderen van behang. Vaak werkt stomen beter dan een afweekmiddel. Zorg dat je erg veel gaatjes in het behang prikt voordat je aan de slag gaat. Dit moet er meestal wel voor zorgen dat het behang gemakkelijker verwijderd kan worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten behangDe verschillende soorten behangEr zijn heel veel verschillende soorten behang verkrijgbaar. Wat voor behang u ook kiest, het is verstandig om behang in…
Twee methodes om behang te verwijderenTwee methodes om behang te verwijderenWie geen gestukadoorde of andere soort stenen of houten muren of wanden wil zal in de meeste gevallen kiezen voor behang…
Het aanbrengen van of behangen met glasvezelbehangHet aanbrengen van of behangen met glasvezelbehangGlasvezelbehang heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het normale papierbehang. Waar papierbehang al snel ka…
Creatief met behangCreatief met behangMet behang kun je niet alleen je muren een leuk motiefje of kleur geven, je kunt er ook heel creatieve dingen mee doen!…

Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?Stel je hebt in de meubelwinkel een mooi, maar onbetaalbaar bedombouw met bijpassende nachtkastjes gezien. Wat doe je da…
Zelf een inloopdouche makenEen inloopdouche is een ontspannende manier om te douchen. Veel mensen willen graag een inloopdouche, omdat het er strak…
Bronnen en referenties
 • Gamma.nl
 • Karwei.nl
 • Flickr.com
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.