Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?

Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan? Stel je hebt in de meubelwinkel een mooi, maar onbetaalbaar bedombouw met bijpassende nachtkastjes gezien. Wat doe je dan? Je kunt je er natuurlijk bij neerleggen dat je de bedombouw en de nachtkastjes niet kunt betalen. Veel leuker is het om zelf een bedframe met bijpassende nachtkastjes te gaan maken. Een idee waar niets mis mee is, maar hoe pak je dat eigenlijk aan?

Een voorbeeld uitkiezen

Voordat je een bedombouw met bijpassende nachtkastjes of een ander meubel gaat maken is het handig om een voorbeeld uit te kiezen. Blader wat meubelmagazines door, struin het internet af of bezoek een meubelzaak. Kies vervolgens een bedframe, nachtkastjes, een kast of misschien wel een tafel uit die je als voorbeeld kunt gebruiken. Een voorbeeld uitkiezen is belangrijk om een goed idee te kunnen krijgen van het meubel dat je wilt gaan maken. Je hoeft het meubel dat je gezien hebt natuurlijk niet precies na te maken, soms is dit niet eens mogelijk. Het is wel verstandig om wat aandacht te besteden aan de constructie en de maten van het meubel. Je wilt tenslotte geen bedombouw maken die tijdens de eerste nacht slapen meteen instort.

Het hout bestellen

Voordat je het hout voor je meubel kunt gaan bestellen moet je eerst nog wel even een bouwtekening van je meubel maken. Dit hoeft zeker geen professionele bouwtekening te zijn. Het is eigenlijk alleen maar van belang dat de bouwtekening de constructie en de juiste maten weergeeft. Zo ben je er zeker van dat je het hout op de juiste maat bestelt. Daarnaast geeft de bouwtekening je ook houvast bij het in elkaar zetten van je meubel. Hout kun je bestellen bij de bouwmarkt. Het meest gangbare en betaalbare hout dat je kunt gebruiken voor het maken van meubelen is MDF. Het is aan te raden om het hout in de bouwmarkt op maat te laten zagen. Dit kost meestal maar een klein beetje extra, maar scheelt een heleboel zaagwerk. In de bouwmarkt kun je natuurlijk advies vragen over je constructie, de maten en vooral ook de nodige dikte van het hout.

Aan de slag

Als je het hout in huis hebt is het van belang dat je de overige benodigdheden voor het maken van het meubel in huis haalt, denk aan schroefjes, verbindingselementen, schroevendraaiers, boormachines en een workmate. Maak een ruimte vrij om in te werken. Bestudeer je bouwtekening vooraf goed en neem de tijd! Vergeet niet dat je het meubel waarschijnlijk ook nog wilt schilderen of beitsen. Dit moet vaak gebeuren voordat je het meubel definitief in elkaar zet, omdat je anders bepaalde hoeken niet meer kunt bereiken met je verfkwast. Voordat je gaat schilderen of beitsen is het natuurlijk nog van belang dat je een kleur uitkiest die je mooi vindt.

Iedereen kan het, echt waar!

Het lijkt nu allemaal wel heel erg makkelijk om een zelf een meubel te maken. Dat is het natuurlijk niet. Er komt nog heel wat bij kijken. Het is vooral niet makkelijk om te bedenken hoe de constructie in elkaar zit, maar ook het uiteindelijke in elkaar zetten van het meubel is een uitdaging. Toch kan iedereen het! Probeer niet meteen een enorme boekenkast te maken, maar begin met iets makkelijks of kleins. Vraag advies bij andere die al eens zelf een meubel hebben gemaakt. Of zoek het internet af naar bouwtekeningen. Blijf het proberen en geef vooral niet op, dan kun je echt je eigen meubels maken!
© 2012 - 2024 Mariska25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steigerhouten meubels voor binnen en buitenAlles over steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Steigerhouten meubelen zijn al even een trend, en omdat ze in el…
Populariteit rotanPopulariteit rotanRotanmeubels en accessoires zijn niet meer weg te denken in ons interieur. Waarom overstijgt het de trends?
Hoe laat je een kleine kamer groter lijken?Hoe laat je een kleine kamer groter lijken?Een kleine kamer kan soms lastig in te richten zijn. Met een paar meubels lijkt het al gauw vol te zijn. Hoe kan je een…
Klein wonen vraagt om groots denkenKlein wonen vraagt om groots denkenOok meer ruimte nodig? Dan kan je bijvoorbeeld verhuizen. Maar financieel gezien is dit niet altijd de beste optie. Daar…

Goede buitenverlichting realiseer je zoEen goede buitenverlichting is geld waard, zéker in de winter. Dan kun je extra (buiten)licht in de duisternis best gebr…
Hoe kun je makkelijk behang verwijderen?Behang verwijderen wordt meestal gezien als een vervelende klus. Soms zit behang stevig op de muur en krijg je het er am…
Bronnen en referenties
Mariska25 (18 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.