Hoe laat je een kleine kamer groter lijken?

Hoe laat je een kleine kamer groter lijken? Een kleine kamer kan soms lastig in te richten zijn. Met een paar meubels lijkt het al gauw vol te zijn. Hoe kan je een kleine kamer een ruimtelijker effect geven, zodat deze groter lijkt?

Kleine woonkamer of slaapkamer

Van de meeste huizen zijn één of meerdere kamers wat aan de kleine kant. Wanneer je klein behuisd bent doordat je op een kleinere flat woont, of op een studentenkamer, dan valt het soms wel erg op dat je kamers klein zijn. Wat kun je doen om een kleine kamer wat groter te laten lijken?

Lichte en effen kleuren

Zorg voor licht behang en/of lichte verf. Een lichtgekleurde kamer lijkt groter dan een kamer die met donkere kleuren is behangen of beschilderd. Wanneer je kiest voor behang, neem dan een effen kleur. Hoe drukker het behang, hoe kleiner de kamer lijkt. Met rustiger behang lijkt de kamer groter. Belangrijk is om ook de vloerbedekking in een lichte kleur te nemen. Dus geen donker parket, of zeil met drukke patroontjes. Licht parket, kurk of zeil is beter dan tapijt. Een lichte kleur tapijt is heel besmettelijk en wordt dus snel vuil.

Verlichting

Zorg dat alle hoeken van de kamer goed verlicht zijn. Donkere hoeken doen de kamer kleiner lijken. Plaats voldoende lichtspots in de kamer, zodat alle hoeken verlicht zijn. Je kunt gebruik maken van een warme kleur licht, fel licht kan wat koud aandoen, wanneer je lichte kleuren gebruikt voor de meubels, wanden en vloeren. Naast spots kun je ook een staande lamp in één van de hoeken van de kamer neerzetten.

Meubelen

Schaf meubelen aan die niet te donker zijn, neem bijvoorbeeld een tint donkerder dan de muren en de vloeren. Probeer de meubels in dezelfde kleurstelling te gebruiken als de vloer en de wanden. Bijvoorbeeld heel lichtgroene muren met een lichtgroen bankstel.

Plaats bij voorkeur glazen tafels in de kamer. Doordat je hier doorheen kunt kijken, lijkt de kamer groter. Zorg voor niet teveel meubelen in de kamer. Een kamer die vol staat met meubelen lijkt al gauw erg klein. Koop meubelen die niet groot en pompeus zijn. Deze meubelen kosten veel ruimte, terwijl er net zo veel zitplaatsen zijn als bij meubelen van een fijner karakter.

Raambekleding

Gebruik als raambekleding gordijnen, lamellen e.d. die zijn afgestemd op de overige kleuren. Je kunt de gordijnen bijvoorbeeld qua kleur laten overeenkomen met de kleur van het bankstel. Zorg daarnaast indien mogelijk voor voldoende lichtinval van buitenaf.

Decoratie en accessoires

Gebruik niet teveel accessoires in de kamer. Zet de kamer niet vol met snuisterijtjes, maar plaats bijvoorbeeld slechts twee identieke planten in de vensterbank, twee identieke kaarsen op het tv-kastje en twee identieke vazen op de tafel. Dit geeft een harmonieus en geordend beeld, waardoor de ruimte groter lijkt.

Hang niet veel dingen aan de muren. Veel kleine foto's of schilderijtjes maken de ruimte kleiner. Gebruik liever één groot schilderij aan één wand van de kamer. Maak gebruik van spiegels. Een spiegel boven een dressoir geeft al een veel ruimtelijker idee. Je kunt er ook voor kiezen een gehele wand te bedekken met spiegeltegels. De kamer lijkt dan dubbel zo groot. Voorwaarde is wel dat je er niets tegen hebt jezelf steeds in de spiegel te zien.

Tips voor feestjes op een kleine kamer

Zorg dat je klapstoeltjes achter de hand hebt, voor wanneer je bezoek verwacht. Je kunt zo gemakkelijk het aantal zitplaatsen uitbreiden voor de duur van het feest of het bezoek. Wanneer je eters krijgt, is het waarschijnlijk onmogelijk aan de tafel te eten. Maak een buffetmaaltijd, zodat iedereen langs de tafel kan om zelf eten en drinken te pakken. Schuif je eettafel hiervoor tegen de wand, zodat er meer ruimte ontstaat om te staan en/of te zitten.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf tips om je huis groter te laten lijkenHelaas komen kleine ruimtes in een huis veel voor, vooral als je een huis hebt in de stad of net je eerste huis hebt gek…
Waar in huis komt welke kleur?Waar in huis komt welke kleur?Leuk en mooi, veel kleur in huis, maar hoe doet u wat en waarvoor kiest u, enkele tips dan maar. Mooie kleuren en kleurc…
Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…
Op kamers: inrichtingOp kamers: inrichtingJe bent student en gaat op kamers, maar hoe ga je die kleine studentenkamer inrichten? Tips en trucs om je kamer groter…

Zilver: Antiek zilverZilver: Antiek zilverAntiek zilver is weer aan een opmars bezig. Er is veel vraag naar het zilverwerk. Dit komt met name omdat het met de han…
Wonen: hout in huisHout is warm en uitermate geschikt om in de woning te verwerken. Kennen we de houten meubelen en keukenkastjes, maar er…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.