Zelf een inloopdouche maken

Een inloopdouche is een ontspannende manier om te douchen. Veel mensen willen graag een inloopdouche, omdat het er strak uitziet en ook gemakkelijk schoon te houden is. Het maken van een inloopdouche in je badkamer is niet eens heel erg moeilijk. Hoe kun je zelf een inloopdouche maken voor je badkamer en ook lekker genieten van een warme douche?

Wat is een inloopdouche?

Een inloopdouche is een douche waar je, zoals de naam al doet vermoeden, in kunt lopen. Het is dus geen cabine, maar vormt een geheel met de badkamer. Dit kan er erg strak uitzien. Een voordeel van een inloopdouche is ook dat je geen douchecabine schoon hoeft te maken. Een nadeel is echter dat je wel een grote badkamer moet hebben, omdat er anders geen ruimte is voor de inloopdouche. Houd rekening met zon 70 centimeter rondom het douchegedeelte. Ook is de kans vrij groot dat de hele badkamer nat wordt. Dit kan vooral op de lange termijn voor meer schoonmaakwerk zorgen.

Maak een goed plan

Zorg dat je van tevoren een goed plan maakt voor je inloopdouche. Zorg voor een duidelijke tekening en zoek van tevoren ook alvast de spullen en tegels uit die je in je inloopdouche wilt. Denk aan de verlichting, de afscheiding en de waterafvoer. Wanneer je zelf niet goed bent in het ontwerpen van een douche of het maken van een plan, kun je professionele hulp vragen. Er zijn veel bedrijven die je hiermee kunnen helpen.

Inloopdouche van glas

Een inloopdouche van glas zorgt ervoor dat de badkamer veel groter lijkt. Wanneer je zelf een inloopdouche van glas wilt bouwen, heb je glasplaten nodig van tenminste 10 millimeter dikte. Meet van tevoren altijd op hoeveel ruimte je hebt voor het glas, zodat je hier geen fout in maakt. Er zijn veel gespecialiseerde bedrijven die glaswanden voor inloopdouches kunnen verzorgen. Het is aan te raden meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken voordat je ook werkelijk zaken doet. Let op de prijs en kwaliteitsverhouding.

Inloopdouche van steen

Een voordeel van een inloopdouche van steen is dat het douchegedeelte enigszins verborgen is. Dit kan een badkamer een rustige uitstraling geven en is vooral een voordeel wanneer een woning geen apart toilet heeft, maar een toilet en badkamer in één. Gasten zien dan niet direct de doucheruimte wanneer ze gebruik maken van het toilet. De wand die je gebruikt bij een inloopdouche van steen kun je betegelen en hierdoor kun je een mooie, eigentijdse stijl aan de badkamer geven. Kies voor tegels die bij het meubilair passen en die voor een rustige uitstraling zorgen.

De douchekop

Omdat je veel ruimte hebt bij een inloopdouche, kun je kiezen voor een regendouche. Dit is een grote douchekop waar veel water uitkomt. Een regendouche kan aan het plafond hangen voor optimaal gebruik, maar er zijn ook varianten die aan een stang hangen. Bekijk vooral goed wat het aanbod is en wat bij jouw smaak en wensen past. Ook zou je nog massagestralen kunnen bevestigen in de muren, om optimaal te kunnen genieten wanneer je onder de douche staat.

De waterafvoer

Voor de waterafvoer zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lijngoot. Hierdoor hoef je de tegels op de vloer niet te snijden. Het water wordt dan over de gehele breedte van de inloopdouche weggevoerd. Ook kun je natuurlijk kiezen voor het afvoerputje. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een afvoer, zorg je dat de vloer in de inloopdouche iets afloopt, in de richting van de lijngoot of het afvoerputje. Dit hoeft maar met een paar millimeter gedaan te worden en dit zul je dus niet merken wanneer je onder de douche staat. Het schuin aflopen van de vloer scheelt wel een hoop schoonmaakwerk. Bij de afvoerput of lijngoot kun je de boel dichtzetten met een siliconenkit.

Douchebak

Soms wordt ervoor gekozen om de glazen wanden om een douchebak te zetten. Hierdoor spat het water minder alle kanten op. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden voor een douchebak. Denk aan formaat, vorm en kleur.

Schapjes

In de inloopdouche kunnen schapjes aan de muur worden bevestigd waar je spullen op kunt zetten, zoals shampoo en douchegel. Wanneer je schapjes ophangt, voorkom je dat spullen op de grond staan. Hierdoor oogt het minder rommelig en krijg je een strakkere uitstraling in je badkamer.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inloopdouche of instapdouche geschikt voor elke badkamerInloopdouche of instapdouche geschikt voor elke badkamerEen inloopdouche of instapdouche kan bijna in elke badkamer worden toegepast. Door het ontbreken van een speciale douche…
Douchekoppen: van harde straal tot regendoucheDouchekoppen: van harde straal tot regendoucheHet is bijna niet meer voor te stellen maar lang tot in de twintigste eeuw waren velen nog verstoken van een douche in h…
Douchewanden, de soorten en de matenHet douchen werd eigenlijk pas populair na de tweede wereldoorlog. Dit ging meestal nog primitief, daar het warme water…
Douchekoppen in allerlei soorten en uitvoeringenDouchekoppen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en modellen te koop. Van een eenvoudige, niet verstelbare, tot een…

Hoe kun je makkelijk behang verwijderen?Behang verwijderen wordt meestal gezien als een vervelende klus. Soms zit behang stevig op de muur en krijg je het er am…
Houten kozijnen vervangenKozijnen hebben helaas niet het eeuwige leven: er zal een moment komen waarop het kozijn aan vervanging toe is. Hoe weet…
Bronnen en referenties
  • http://www.badkamermarkt.nl/c3401/inloopdouche.aspx
  • http://www.wonend.nl/badkamer/tips/de-inloopdouche-terecht-de-trend-van-dit-moment.html
  • Wikipedia
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.