Twee methodes om behang te verwijderen

Twee methodes om behang te verwijderen Wie geen gestukadoorde of andere soort stenen of houten muren of wanden wil zal in de meeste gevallen kiezen voor behang. Soorten te over waarbij het niet altijd makkelijk is een keuze te maken. Eenmaal tegen de muur zal er dikwijls enkele jaren van genoten worden. Maar dan is het weer zover dat er nieuw behang moet komen. En het verwijderen van het oude behang is een vervelende klus waar twee methodes voor bestaan. Een methode met een stoomapparaat voor moeilijk verwijderbaar behang en een methode met water dat met plantenspuit of spons wordt aangebracht.

Behang verwijderen geen leuke klus

Behangen over oud behang geeft zelden een mooi resultaat. Ook al zit het oude behang mooi strak, dan nog kunnen er bobbels en blazen ontstaan en de naden van het oude behang blijven vaak zichtbaar. Het is daarom beter het oude behang eerst te verwijderen. Behang verwijderen vinden de meeste klussers geen leuk werk maar er zijn toch manieren om het zonder al teveel ergernis voor elkaar te krijgen. Hoe vervelend de klus is hangt voor een groot deel af van het soort behang. Als het behang water doorlaat valt het nog wel mee maar als dat niet het geval is wordt het een zwaarder karwei. Dan is het meestal een kwestie van lang doorzetten en peuteren maar.

Soms poreus maken nodig

Soms heeft behang, wat in principe water doorlaat, een gladde waterafstotende bovenlaag. Dit is bijvoorbeeld bij vinylbehang het geval. Die laag moet eerst worden opengemaakt voordat het water kan doordringen naar de hechtingslaag. Open maken kan door gebruik te maken van grof schuurpapier, een staalborstel of een behangperforator. Een andere manier is door in te kerven met een behangstripper of een scherp mes. Het inkerven mag niet te diep gebeuren omdat anders de muur zal beschadigen.

Twee methodes: water aanbrengen of stoomapparaat

Afhankelijk van de hardnekkigheid waarmee het behang vastzit zijn er twee methodes om het behang te verwijderen. Behang dat tamelijk makkelijk los laat kan verwijderd worden door het handmatig nat te maken en bij hardnekkig vastzittend behang door een speciaal stoomapparaat te gebruiken. Verstandig is om eerst uit te proberen of het behang makkelijk los laat om eventueel op tijd een stoomapparaat te kunnen huren.

Werkwijze zonder stoomapparaat in vier stappen

Bij behang dat zich goed laat verwijderen kan gewerkt worden zonder stoomapparaat. Om makkelijker te werken kunnen meubelen beter uit de ruimte worden gehaald of naar het midden worden verplaatst.

Stap 1

Omdat er bij het verwijderen van behang met (veel) water gewerkt wordt moet eerst de vloer bedekt worden met folie welke aan de plinten wordt vastgeplakt. Zo zal zeker stoffen vloerbedekking niets lijden van het karwei. Ook kan vanwege dat water de elektriciteit beter worden uitgeschakeld en om makkelijker te werken kunnen de afdekplaatjes van
stopcontacten en lichtschakelaars worden verwijderd.

Stap 2

Daarna wordt het behang natgemaakt door middel van een plantenspuit of natte spons. Aan het water kan afwasmiddel worden toegevoegd voor een sneller resultaat. Bij een dikke behangsoort die mogelijk met een taaie lijmsoort is vastgezet kan beter speciaal afweekmiddel worden gebruikt.

Stap 3

Laat het vocht een half uur inwerken waarbij het behang donkerder zal kleuren. Maak daarna nog een keer nat en probeer het behang te verwijderen. Dikwijls is daarbij een plamuurmes nodig om het behang voorzichtig van de muur af te steken. Probeer beschadiging van de muur te voorkomen.

Stap 4

Reinig de muur met warm water waardoor lijmresten zullen verdwijnen. Bewerk eventueel beschadigde plekken met muurvuller en schuur die glad na uitharding.

Werkwijze met stoomapparaat in vijf stappen

Bij behang dat moeilijk verwijderbaar is kan beter met een stoomapparaat worden gewerkt. Let daarbij wel op dat behang verwijderen (met een stoomapparaat) van een gipswand af te raden is. Gips neemt namelijk veel vocht op.

Stap 1

Bedek de vloer zoals dat ook gebeurt met de methode zonder stoomapparaat en schakel eveneens de stroom uit.

Stap 2

Maak indien nodig met een behangperforator gaatjes in het behang zodat de stoom beter kan doordringen.

Stap 3

Vul het apparaat met water en sluit het aan op stroom (van een ruimte waar die niet is afgesloten) via een lange snoer of kabelhaspel.

Stap 4

Houd het stoomapparaat, nadat het water op temperatuur is gekomen, een halve minuut tegen het behang en verwijder het daarna meteen. Eventueel voorzichtig een plamuurmes gebruiken.

Stap 5

Evenals bij de andere methode moet de muur daarna gereinigd worden met warm water waardoor lijmresten zullen verdwijnen en eventueel beschadigde plekken moeten worden bijgewerkt.

Veiligheid bij elk karwei

Zoals bij elk karwei is aan de veiligheid denken van groot belang. Gebruik daarom een stevige trap die hoog genoeg is en die is voorzien van een beugel en antislip treden. Trek ook stevige schoenen aan.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je makkelijk behang verwijderen?Behang verwijderen wordt meestal gezien als een vervelende klus. Soms zit behang stevig op de muur en krijg je het er am…
Hoe behang verwijderen en de muur behangklaar makenHoe behang verwijderen en de muur behangklaar makenBehang verwijderen, geen grotere rotklus mogelijk in een nieuw huis. Een kijkje naar de muren in een nieuwe woonst lever…
Behangen; Hoeveel rollen, welke lijm en hoe verwijderenBehang. Het is er in alle soorten en maten. Zoveel keus maakt het moeilijk om te onthouden welke regels nu voor welk soo…
Het verwijderen van resten behanglijm op een muurHet verwijderen van resten behanglijm op een muurAls je een muur opnieuw wilt bewerken, bijvoorbeeld door er sierpleister of stucwerk op aan te brengen, is het noodzakel…

Repareren van een gat in een gestucte muurRepareren van een gat in een gestucte muurEen inrichting blijft niet altijd hetzelfde; trends en interieurs veranderen en daardoor kan het voorkomen dat ook een s…
Kitten met siliconenkit: een handig 5-stappenplanKitten met siliconenkit: een handig 5-stappenplanHet kitten van de badkamer, keuken of kozijnen met siliconenkit is een regelmatig terugkerende klus voor mensen die onde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.gamma.nl/klusadvies/behangen/stappenplan/behang-verwijderen
  • http://www.verbouwtips.nl/muur/behang-verwijderen/
  • http://behangen.net/behang-verwijderen.html
  • http://www.verfenbehangloods.nl/a-14332627/tips-en-trends/verwijderen-van-oud-behang/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.