Het aanbrengen van of behangen met glasvezelbehang

Het aanbrengen van of behangen met glasvezelbehang Glasvezelbehang heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het normale papierbehang. Waar papierbehang al snel kan scheuren of al snel beschadigd kan raken door water, is glasvezelbehang sterker en waterwerend. Daarnaast kan papierbehang verkleuren gedurende de tijd, terwijl dit probleem niet speelt bij glasvezelbehang. Ook eventuele kleine beschadigingen en oneffenheden in een muur kunnen makkelijker verborgen worden onder glasvezelbehang. De hoeveelheid texturen en motieven die verkrijgbaar zijn bij glasvezelbehang, zorgen voor voldoende keuze. Aangezien glasvezelbehang overschilderbaar is, is het ook mogelijk om een ruimte regelmatig een nieuwe look te geven zonder opnieuw te hoeven behangen.

Voordelen en nadelen glasvezelbehang

De duurzaamheid van glasvezelbehang zorgt ervoor dat het behang langer goed blijft dan bij normaal behang het geval zou zijn. Tevens is het behang eenvoudig over te schilderen; als de kleur van de ruimte niet langer bevalt, kan er makkelijk een nieuwe kleur overheen geschilderd worden. Daarnaast zorgt de structuur van glasvezelbehang er ook voor dat de muur beter beschermd wordt; het behang houdt als het ware de structuur van de muur in stand. Naast deze voordelen heeft glasvezelbehang ook een nadeel; glasvezelbehang is namelijk lastig te verwijderen als het eenmaal aangebracht is en het behangen met glasvezelbehang is lastiger dan het behangen met regulier papierbehang.

Het voorbereiden van de muur

Het belangrijkste bij het behangen met glasvezelbehang zijn de voorbereidingen. In deze voorbereidingen zit ook de meeste tijd; goede en nauwkeurige voorbereidingen zorgen ervoor dat het eindresultaat er ook goed uitziet. Om de te behangen muur goed voor te bereiden is het belangrijk om het eventuele oude behang goed te verwijderen. Het verwijderen van oud behang kan door het met een stoomapparaat van de muur af te stomen, maar hiermee is het verwijderen van het oude behang nog niet gedaan. Het probleem bij het verwijderen van oud behang is namelijk dat de gebruikte behanglijm altijd resten achterlaat. Het is eenvoudig te controleren of er resten behanglijm op de muur zitten; door de muur nat te maken kan aan de muur gevoeld worden of er nog lijm op zit. Als de natte vloer kleverig aanvoelt, zitten er nog teveel resten behanglijm op. Het verwijderen van de behanglijm kan door het eenvoudig weg te vegen met een sponsje of schuursponsje. Als nacontrole kunnen de muren weer nat gemaakt worden om te voelen of de behanglijm nu daadwerkelijk weg is.

Plinten verwijderen of laten zitten?

Als de oude behangresten en behanglijmresten verwijderd zijn, moet de muur verder voorbereid worden. Dit bestaat uit het vullen van eventuele gaatjes of scheurtjes met muurvuller of plamuur. Uitstekende oneffenheden kunnen worden weggeschuurd. Als dit gebeurt is, moet de muur vetvrij en stofvrij gemaakt worden. Let op bij eventuele plinten; deze kunnen het beste verwijderd worden bij de voorbereidingen. Door deze te verwijderen kan onder de plinten ook behangen worden. Bij het terugzetten van de plinten ziet de afwerking er dan beter uit, aangezien het behang niet stopt bij de plint, maar er onder door gaat.

Na het voorbereiden van de muren, kan het glasvezelbehang zelf voorbereid worden. Deze voorbereidingen bestaan uit het op maat maken van de banen behang. Meet hiervoor hoe hoog de muur is en knip het glasvezelbehang op maat. Hou hierbij wel een marge van een centimeter of 10, 15 aan.

Het behangen met glasvezelbehang

Als de eerste baan glasvezelbehang klaar ligt, kan de muur ingestreken worden met behanglijm. Hiervoor moet speciale glasweefsellijm aangebracht worden, aangezien deze zorgt voor een betere hechting in combinatie met glasvezelbehang. Bestrijk de muur gelijkmatig en zorg dat de muur iets breder dan de behangbaan bestreken wordt. Zo wordt voorkomen dat er op de rand van de strook behang te weinig lijm zit. Breng hierop de eerste baan aan. Het kan de eerste keer wat verwarrend zijn welke zijde de bovenkant is, maar als vuistregel kan aangehouden worden dat de binnenkant van de rol de kant is die tegen de muur geplakt moet worden. Als de baan is aangebracht, moet gecontroleerd worden of deze overal goed aansluit op de muur en of deze recht hangt. Bij glasvezelbehang kan het namelijk snel voorkomen dat er een bubbel lucht onder het behang zit, zonder dat dit direct goed zichtbaar is. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het behang goed aan te drukken met bijvoorbeeld een droge roller. Als dit gebeurt is kan de volgende baan op dezelfde wijze worden aangebracht. Let hierbij wel op dat in tegenstelling tot ander behang, de nieuwe strook tegen de vorige strook moet worden aangebracht. Er moet dus geen strook met overlap zijn, het behang moet tegen elkaar aan zitten.

Afsnijden van de baan

Het verwijderen van de overtollige stukken behang aan de bovenzijde en onderzijde kan direct na het opplakken van een baan glasvezelbehang gebeuren, maar kan ook gebeuren als een complete muur klaar is. Gebruik hiervoor een scherp mes, bijvoorbeeld een stanleymes, om eventuele beschadigingen door het gebruik van een slecht mes te voorkomen.

Hoeken behangen

Let ook op bij het behangen van de hoeken; in de hoeken mag geen baan eindigen. Als dit wel gebeurt zijn de uiteindes van de banen duidelijk zichtbaar. Als een baan behanglijm doorloopt tot voorbij de hoek, kan dit effect voorkomen worden. Hierbij is het dan wel belangrijk dat het behang goed in de hoek gedrukt wordt en dat er ook voldoende behanglijm in de hoek aanwezig is. Als dit niet zo is, kan het behang in de hoek loslaten.

Het afwerken en verven van glasvezelbehang

Zodra de ruimte volledig behangen is met glasvezelbehang moet de ruimte drogen. Het glasvezelbehang ziet er nu nog niet mooi uit; het schijnt nog erg door. Dit komt omdat het glasvezelbehang nog moet worden afgewerkt met verf. Wacht ongeveer 1 dag met het verven, zodat het behang goed kan drogen. Als het behang goed droog is kan de verf aangebracht worden. Let er hierbij op dat de verf niet te dik is; als de verf te dik is zullen er oneffenheden in de afwerking ontstaan. Gebruik tevens minimaal twee lagen verf; aangezien er gebruik gemaakt wordt van licht aangelengde verf, zal één laag onvoldoende zijn voor een goede kleurvaste afwerking.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Welke soorten behang zijn er?Soms kan mooi behang in een woning precies voor de juiste sfeer en uitstraling zorgen. Het patroon zegt soms meer dan bi…
De verschillende soorten behangDe verschillende soorten behangEr zijn heel veel verschillende soorten behang verkrijgbaar. Wat voor behang u ook kiest, het is verstandig om behang in…
Vliesbehang; wat zijn de voordelen en hoe breng ik het aan?Vliesbehang is een populaire behangsoort die vanwege de eenvoud en kracht steeds meer in trek aan het raken is. De uniek…

Buiten schilderen: alleen bij goed weerBuiten schilderen: alleen bij goed weerWie buiten schilderen wil, moet altijd eerst het actuele weerbericht raadplegen. Niet alleen tijdens het schilderen, maa…
Binnenshuis composteren: compost maken met een wormenbakBinnenshuis composteren: compost maken met een wormenbakCompost maken wordt vaak geassocieerd met iets wat je alleen kunt doen als je een tuin of balkon hebt. Met een wormenbak…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.