Boormachines, welke moet ik hebben?

Een onmisbaar gereedschap voor de klusser, beginner of gevorderd, is de boormachine. Door de technologische ontwikkeling zijn er momenteel meerdere soorten boormachines op de markt. Welke machine het beste bij jou past, is afhankelijk van het doel waar je de machine voor nodig hebt. Of liever gezegd: welke doelen (meervoud) omdat de boormachine van tegenwoordig voor meerdere doelen geschikt is, gecombineerd in één apparaat. Een onmisbaar gereedschap voor de klusser, beginner of gevorderd, is de boormachine. Door de technologische ontwikkeling zijn er momenteel meerdere soorten boormachines op de markt. De keuze voor het juiste apparaat is afhankelijk van wat je er mee wilt doen.
  • Accuboormachine: voor het lichte boorwerk en schroeven
  • Klopboormachine: voor het normale boorwerk, ook in steen
  • Boorhamer: voor het boren in beton en beitelwerk

Accuboormachine

Voor het lichte boorwerk in huis, bijvoorbeeld in hout of gipswerk, en voor het in- en uitdraaien van schroeven in de accuboormachine een onmisbaar apparaat. Het grote voordeel van de accuboormachine is het feit dat je snoerloos kunt werken. Hierdoor is het overal te gebruiken, en daarmee is hij ook veiliger in gebruik in vochtige ruimtes dan de boormachine met snoer. De accuboormachine is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. De prijsverschillen ontstaan met name door de verschillen in vermogen, type batterij en eventueel de accessoires die meegeleverd worden.

Het vermogen wordt aangeduid met voltage, bijvoorbeeld 18V. Hoe hoger het voltage, des te meer vermogen het apparaat heeft en des te zwaarder je klus kan zijn. Kijk ook naar het aantal ampère-uur, aangeduid als Ah. Dit geeft simpelweg aan hoe lang je batterij per klus meegaat, voordat je de batterij weer moet opladen. Hoe hoger, des te beter. Je zit immers niet te wachten op een accuboormachine die je na 4 gaatjes boren al weer moet opladen. Houdt altijd rekening met het feit dat boren met een accuboormachine veel van de accu’s vergt.

De keuze van het type batterij is een belangrijke bij de aanschaf van je accuboormachine. Er zijn twee soorten batterijen: Nikkel Cadmium (NiCd) en Lithium Ion (Li-ion). De Li-ion accu is lichter van gewicht en heeft als voordeel dat hij niet ‘leegloopt’ wanneer je de machine een tijdje niet gebruikt. Klaar voor gebruik dus. Nadeel is het prijskaartje, de Li-ion accu’s zijn aanzienlijk duurder dan NiCd.

Bron: Horst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Horst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Er zijn legio accessoires beschikbaar voor de accuboormachine. Denk aan boren voor verschillende soorten materiaal (hout, steen, licht metaal). Tevens heb je veel type bitjes voor het schroefwerk. Er zijn ook bij de accessoires weer verschillen in prijs en daarmee kwaliteit.

Zeker wanneer je vaak aan de slag gaat, is de keuze voor de wat duurdere accessoires aan te raden. Er zijn bitjes op de markt die, zoals vaklui dat wel eens uitspreken ‘van kaas gemaakt lijken te zijn’. Deze slijten zo snel, dat je er geen schroef meer mee in de muur krijgt. Dit geldt ook voor boortjes die de neiging hebben af te breken als ze van mindere kwaliteit zijn. En dan moet je alsnog naar de winkel.

Houdt bij de aanschaf van een accuboormachine rekening met het de stelling: goedkoop kan duurkoop zijn. Wanneer je het apparaat zeer frequent gaat gebruiken, dus niet alleen voor af en toe een schroef in de muur draaien, is het aan te raden eenmalig te investeren in een wat duurdere machine.

Klopboormachine

Voor het normale boorwerk in huis, ook in de muren van steen, kun je kiezen voor een klopboormachine. Deze machine onderscheidt zich van de accuboormachine, naast het feit dat je er wat zwaarder boorwerk mee kunt doen, door het snoer. Deze machine werkt op elektriciteit van het lichtnet. De klopboormachine heeft een klopmechanisme, dat middels een schakelaar aan en uit te schakelen is. Zonder klopfunctie is de machine een normale boormachine waarmee je gaten in houten, ijzer en licht gesteente kunt boren. De klopfunctie aangeschakeld maken het apparaat ook geschikt om makkelijk te boren in gesteente.

Boorhamer

De boorhamer is een ideaal apparaat voor het zwaardere boorwerk. Hieronder vallen ook het boren van gaten in beton, wat je toch veel aantreft in nieuwbouwhuizen. Zeker de muren tussen twee woningen, of de buitenmuren en plafonds zijn vaak van het keiharde beton. Hier kom je met een normale boor niet doorheen. Er zijn twee soorten boorhamers: de mechanische boorhamer en de pneumatische boorhamer.

Een mechanische boorhamer is meer geschikt voor het zachtere beton. De snelheid van het hameren hangt af van de rotatiesnelheid van de boor. Draait de boor op een laag toerental, dan is de hamerfunctie ook langzamer. Een pneumatische boorhamer daarentegen is geschikt voor harder beton. De snelheid van het hameren kan onafhankelijk van de rotatiesnelheid van de boor ingesteld worden. Hierdoor kan er ook met een laag toerental nog steeds snel gehamerd worden.
De boorhamer maakt gebruik van SDS boren en andere accessoires. Het betreft de aansluiting op de machine. Bij de klopboor- en accuboormachine plaats je de accessoire in de kop en draai je de kop aan zodat de accessoire vast komt te zitten. De accessoire is helemaal rond in omtrek. De SDS aansluiting ziet er anders uit en werkt ook anders. Juist hierdoor kan de kop meer kracht aan en is het beter geschikt voor het zwaardere werk. Er zijn ook accessoires zoals de beitel. waarmee je de machine ook gebruiken kan voor bijvoorbeeld het verwijderen van tegels uit een badkamer.

Tips bij de aanschaf van je nieuwe boormachine
  • Bedenk goed waar je het apparaat voor nodig hebt. Welke werkzaamheden ga je er mee doen? Soms kunnen verschillende klussen met hetzelfde apparaat worden gedaan. Het kan ook zijn dat je bewust moet kiezen om juist twee aparte machines aan te schaffen.
  • Wees bewust van het verschil tussen de accessoires met en zonder SDS aansluiting. De accessoires zijn onderling per machine niet uitwisselbaar.
  • Goedkoop is in de meeste gevallen ook duurkoop. Goedkopere machines en accessoires gaan veelal ten koste van de kwaliteit. Verwacht je meer van je boormachine, trek dan iets meer geld voor de aanschaf uit. Op de lang termijn heb je daar veel voordeel van.
  • Laat je in de winkel goed informeren. En haal ook eens informatie uit gebruikersforums op internet. Er zijn veel verschillende merken boormachines beschikbaar. Je hebt niet altijd het beste van het beste (en daarmee ook vaak het duurste) nodig.

Lees verder

© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een nieuwe boormachine kopenEen boormachine is een veel gebruikt middel met klussen. Maar hoe weet u nu eigenlijk welke machine geschikt is voor uw…
Boormachines voor allerlei klussenBoormachines voor allerlei klussenDe term boormachine slaat op een apparaat dat machinaal kan boren in tegenstelling tot een handboor. Maar wat wordt prec…
Accuboormachine kopenAccuboormachine kopenBijna iedereen die voor hobbymatige doeleinden een schroefboormachine of een boormachine koopt, heeft een exemplaar in h…
Backdoor-selling (de inkoper passeren en toch verkopen)Backdoor-selling (de inkoper passeren en toch verkopen)Wanneer je als zelfstandige ZZP'er of verkoopmedewerker er niet in slaagt om rechtstreeks de inkoper of directeur van ee…

Zo selecteer je de juiste radiatoren bij centrale verwarmingZo selecteer je de juiste radiatoren bij centrale verwarmingEen compleet assortiment CV-radiatoren omvat al snel zo’n 200 verschillende radiatoren, in allerlei afmetingen en warmte…
Cascobouw: het bouwen van een cascowoningCascobouw: het bouwen van een cascowoningIn Nederland wordt er steeds meer gebruik van cascobouw. Op deze manier kan een woning op een goedkopere manier worden g…
Bronnen en referenties
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.