Een nieuwe boormachine kopen

Een boormachine is een veel gebruikt middel met klussen. Maar hoe weet u nu eigenlijk welke machine geschikt is voor uw klus? Welke verschillen zijn er in accu’s? En wat is het verschil tussen een klopboor en een boorhamer? Kan je alles met één boormachine doen?

Wat voor soorten boormachines heb je?

Je heb grofweg twee soorten. Een accuboormachine (zonder snoer) en een slagboormachine (met snoer).

Zijn er boormachines die alles kunnen?

Er zijn tegenwoordig accuboormachines die kunnen schroeven en boren in harde materialen. (Zoals beton.) Bijvoorbeeld met de Bosch Uneo. Zo kunt u met zo’n apparaat de meeste klussen doen. Echter blijven er uitzonderingen. Als het betton te hard is (als er bijvoorbeeld een kiezelsteentje in zit) lukt het niet om er in te boren. Ook het ‘hakwerk’, bijvoorbeeld tegels uit de badkamer halen, lukt niet met zo’n machine. Daar heb je een boorhamer voor nodig.

Wat is belangrijk bij de aanschaf van een accuboormachine?

Erg belangrijk is de hoeveelheid Voltage. Hoe hoger het Voltage, hoe sterker de machine. De meest gebuikte Voltages zijn 9.6V, 12.0V, 14,4V en 18.0V. Het tweede wat belangrijk is, is het aantal Ampère/h van de accu. U kunt dit het best vergelijken met de benzinetank van een auto. Hoe meer liter er in gaat, hoe langer u kan rijden. Hoe hoger het Ampère/h, hoe langer u kan doorwerken met de accu. Als laatste is het soort accu erg van belang. De twee meest voorkomende zijn Lithium Ion en NiCd. Lithium Ion ken enkele belangrijke voordelen ten opzichte van NiCd. De accu is veel lichter, daardoor wordt het gewicht van de machine ook lager. Nog een voordeel is dat een Lithium Ion accu niet ‘leeg loopt’ Als u de machine een poos niet gebruikt heeft, kunt u direct weer aan de slag. Zonder hem eerst op te moeten laden. Een nadeel is wel de prijs. Een Lithium Ion accu is flink duurder dan een NiCd.

Wat kan je doen met een accuboormachine?

Een accuboormachine is bedoelt om te schroeven en te boren in hout en metaal. Met een accuklopboormachine kunt u ook in steen boren. Niet in beton. Er zijn tegenwoordig wel machines die dat wel kunnen. (Zie bij ‘Zijn er boormachines die alles kunnen?’)

Wat is belangrijk bij de aanschaf van een slagboormachine?

Je hebt twee soorten slagboormachines. Een klopboormachine en een boorhamer. Het verschil zit al in de naam. Een klopboormachine ‘klopt’ en een boorhamer ‘hamert’. Met een klopboormachine kun je prima in steen boren, echter kom je veel moeilijker in betton. Op een boorhamer zit een speciale kop. Een SDS-aansluiting. Hierdoor kan er door de machine extra veel kracht op het boortje gezet worden. Hierdoor is het met een boorhamer wel mogelijk om in betton te boren. In een SDS-aansluiting past ook een speciale beitel. Dat is voor het afbeitelen van bijvoorbeeld tegels in een badkamer of toilet.
Het belangrijkste is het wattage van de machine. Hoe meer Watt, hoe sterker de machine. Dat geldt uiteraard voor zowel een klopboormachine als een boorhamer.

Wat kun je doen met een slagboormachine?

Een slagboormachine heeft verschillende standen. Met de stand ‘boren’ kunt u boren in hout en metaal. Met de stand ‘boren en kloppen’ kunt u boren in steen en betton. Een boorhamer heeft nog een aparte stand met alleen ‘kloppen’. Die is voor het gebruikt met een beitel.

Als laatste, er zijn zoveel merken… Welke moet ik hebben?

In een bouwmarkt hebben ze vaak boormachines in verschillende prijsklassen. Uiteraard geldt: Hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit. Voor de meeste mensen is een Bosch of Black&Decker het meest geschikt. Hiermee kun je alles in en om het huis doen. En je weet zeker dat hij het tijdens een flinke verbouwing niet van zich af laat weten.
© 2011 - 2024 Gerard85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boormachines, welke moet ik hebben?Een onmisbaar gereedschap voor de klusser, beginner of gevorderd, is de boormachine. Door de technologische ontwikkeling…
Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Een gaatje boren in een muurtegel of vloertegel is niet makkelijk. De tegels zijn vaak gehard, dus moeilijk door te kome…
Accuboormachine kopenAccuboormachine kopenBijna iedereen die voor hobbymatige doeleinden een schroefboormachine of een boormachine koopt, heeft een exemplaar in h…
Boormachines voor allerlei klussenBoormachines voor allerlei klussenDe term boormachine slaat op een apparaat dat machinaal kan boren in tegenstelling tot een handboor. Maar wat wordt prec…

Verbouwen van de zolderVerbouwen van de zolderHet verbouwen van een zolder hoeft niet heel duur te zijn. Zeker wanneer u dat zelf doet kunnen de kosten beperkt blijve…
Laminaat leggen in 5 stappen!Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Lamina…
Gerard85 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.