Een nieuwe boormachine kopen
Een boormachine is een veel gebruikt middel met klussen. Maar hoe weet u nu eigenlijk welke machine geschikt is voor uw klus? Welke verschillen zijn er in accu’s? En wat is het verschil tussen een klopboor en een boorhamer? Kan je alles met één boormachine doen?Wat voor soorten boormachines heb je?
Je heb grofweg twee soorten. Een accuboormachine (zonder snoer) en een slagboormachine (met snoer).Zijn er boormachines die alles kunnen?
Er zijn tegenwoordig accuboormachines die kunnen schroeven en boren in harde materialen. (Zoals beton.) Bijvoorbeeld met de Bosch Uneo. Zo kunt u met zo’n apparaat de meeste klussen doen. Echter blijven er uitzonderingen. Als het betton te hard is (als er bijvoorbeeld een kiezelsteentje in zit) lukt het niet om er in te boren. Ook het ‘hakwerk’, bijvoorbeeld tegels uit de badkamer halen, lukt niet met zo’n machine. Daar heb je een boorhamer voor nodig.Wat is belangrijk bij de aanschaf van een accuboormachine?
Erg belangrijk is de hoeveelheid Voltage. Hoe hoger het Voltage, hoe sterker de machine. De meest gebuikte Voltages zijn 9.6V, 12.0V, 14,4V en 18.0V. Het tweede wat belangrijk is, is het aantal Ampère/h van de accu. U kunt dit het best vergelijken met de benzinetank van een auto. Hoe meer liter er in gaat, hoe langer u kan rijden. Hoe hoger het Ampère/h, hoe langer u kan doorwerken met de accu. Als laatste is het soort accu erg van belang. De twee meest voorkomende zijn Lithium Ion en NiCd. Lithium Ion ken enkele belangrijke voordelen ten opzichte van NiCd. De accu is veel lichter, daardoor wordt het gewicht van de machine ook lager. Nog een voordeel is dat een Lithium Ion accu niet ‘leeg loopt’ Als u de machine een poos niet gebruikt heeft, kunt u direct weer aan de slag. Zonder hem eerst op te moeten laden. Een nadeel is wel de prijs. Een Lithium Ion accu is flink duurder dan een NiCd.Wat kan je doen met een accuboormachine?
Een accuboormachine is bedoelt om te schroeven en te boren in hout en metaal. Met een accuklopboormachine kunt u ook in steen boren. Niet in beton. Er zijn tegenwoordig wel machines die dat wel kunnen. (Zie bij ‘Zijn er boormachines die alles kunnen?’)Wat is belangrijk bij de aanschaf van een slagboormachine?
Je hebt twee soorten slagboormachines. Een klopboormachine en een boorhamer. Het verschil zit al in de naam. Een klopboormachine ‘klopt’ en een boorhamer ‘hamert’. Met een klopboormachine kun je prima in steen boren, echter kom je veel moeilijker in betton. Op een boorhamer zit een speciale kop. Een SDS-aansluiting. Hierdoor kan er door de machine extra veel kracht op het boortje gezet worden. Hierdoor is het met een boorhamer wel mogelijk om in betton te boren. In een SDS-aansluiting past ook een speciale beitel. Dat is voor het afbeitelen van bijvoorbeeld tegels in een badkamer of toilet.Het belangrijkste is het wattage van de machine. Hoe meer Watt, hoe sterker de machine. Dat geldt uiteraard voor zowel een klopboormachine als een boorhamer.