Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!
Een gaatje boren in een muurtegel of vloertegel is niet makkelijk. De tegels zijn vaak gehard, dus moeilijk door te komen. Dan is er ook nog de kans van barsten tijdens het boren. Toch kun je makkelijk zelf een gaatje boren in een tegel, als je maar weet wat je doet bij het boren in een tegel en het juiste gereedschap gebruikt. Dit stappenplan kan je daarbij helpen.
Gaatje boren in een tegel
In elk huishouden komt ooit de situatie voor dat er iets moet worden opgehangen op een plaats waar tegels tegen de muur zijn geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een toiletrolhouder, een handdoekenrek of een spiegel in de badkamer of een lepelrek of lamp in de keuken. Het lijkt onmogelijk om een gat te boren in een betegelde muur zonder barsten of beschadigen van de tegel, maar dat valt alleszins mee. Als je maar weet wat je doet en het juiste gereedschap gebruikt. Zelfs wanneer je hebt gekozen om vloertegels op de muur te plaatsen. Vloertegels hebben veelal een hogere hardheid dan muurtegels.
Veel mensen zijn geneigd om deze uitdaging te omzeilen door een gaatje te boren in de voegen tussen twee tegels. Dat is een oplossing, maar niet altijd is er een voeg op die plaats waar jij graag iets wilt ophangen. Is de diameter van de boor groter dan de voeg zelf, dan loop je alsnog het risico dat de tegel of tegels beschadigd zullen raken (splinters eraf) of zelfs kunnen barsten.
Gereedschap
Schets de volgende situatie: je wilt een toiletrolhouder ophangen in de badkamer. Je dient hiervoor een gaatje boren in een betegelde muur. De muur is van beton. Dit laatste is een belangrijk gegeven, omdat je niet alleen een gaatje moet boren in de tegel, maar je moet ook nog een gat boren in de betonnen muur erachter. En daar moet je rekening mee houden met het gereedschap. Een toiletrolhouder heeft geen zware belasting dus je wilt een gaatje van 6 millimeter doorsnede maken. Om dit gaatje te boren, heb je de volgende gereedschappen nodig:
- Boormachine(s)
- Tegelboortje
- Steen-/betonboortje
- Plantenspuit met water
- Schilder tape
- Plug
Boormachine
Welke boormachine heb je nodig? Dat is afhankelijk van de functies die jouw boormachines hebben, of juist niet. Je hebt in ieder geval een boormachine nodig zónder klop- of hamerfunctie om het gaatje door de tegel te boren. Ben je daar doorheen, dan moet je de betonnen muur in en dat kan niet met een gewone boormachine. Een (bak)stenen muur kom je met de klopboormachine wel in, een betonnen muur moet je toch aanpakken met een boorhamer. Sommige klopboormachines en boorhamers hebben een schakelaar waarmee je de functie van kloppen of hameren uit kunt schakelen. Dan heb je een gewone boor. Heeft jouw machine dat niet, dan moet je twee boormachines bij de hand hebben: een gewone én een boorhamer/klopboormachine.
Tegelboortje
Om door de eerste, geharde laag van de tegel te komen heb je een hard boortje met een scherpe punt nodig. De punt helpt bij het niet ‘weglopen‘ van de boor. De punt houdt jouw boortje keurig op de plaats. De diameter van het tegelboortje is niet heel belangrijk. Het tegelboortje gebruik je alleen om een begin van het gaatje te maken.
Steen-/betonboortjes
Nadat er een begin is gemaakt van het gaatje met de tegelboor, kun je met gewone steenboortjes het gaatje in de tegel verder uitboren. Omdat we uiteindelijk een gat van 6 millimeter willen maken in de muur, hebben we een steenboortje van 6 millimeter én van 8 millimeter nodig.
Om het gaatje in de betonnen muur te boren heb je het steen-/betonboortje van 6 millimeter nodig. Let er goed op, dat je de juiste boortjes voor de te gebruiken boormachine hebt. Kijk goed naar de sluiting waarmee het boortje in de machine zit. Boorhamers gebruiken het SDS systeem. Bij gewone boormachines en klopboormachines kun je het boortje zo in de boorkop vastdraaien. Het kan dus zijn dat je dus twee verschillende steen-/betonboortjes van 6 millimeter nodig hebt: één voor de gewone of klopboormachine en één voor de boorhamer.
Plantenspuit met water
Bij het boren worden de boortjes en de tegel rondom het gaatje enorm heet. Het is daarom raadzaam om tijdens het boren frequent het boortje en gaatje nat te spuiten.
Schilder tape
Om beschadiging van de tegel te voorkomen wanneer je de boor op de tegel zet, of de eerste omwentelingen van de boor laat maken, kun je een stuk schilder tape plakken op de plaats waar je wilt boren. Voordeel van schilder tape is dat het stroef is, en daarmee ook kan helpen tegen het mogelijk gaan ‘lopen’ van de boor bij de aanvang van het boren.
Plug en schroef
Heb je het gaatje kunnen maken, dan stop je er een plug in. Het advies luidt om kwalitatief goede pluggen te gebruiken en niet van die goedkope.
Stappen
- Bepaal de plaats waar het gaatje moet komen en zet een kruisje met pen of potlood
- Plak de betreffende plek af met een strook schilder tape. Zorg ervoor dat je nog steeds weet wáár je wilt boren.
- Begin met een gewone boor (géén klopboor- of boorhamer) met het tegelboortje te boren. Zet niet te veel druk op de boormachine, dus niet met je volle gewicht direct er bovenop. Laat de machine rustig draaien en niet ‘vol gas erbovenop'. De boormachine doet het werk voor jou. Blijf boren tot je een echt putje hebt geboord (circa 3-4 millimeter diep). Vergeet niet om frequent met de plantenspuit alles af te koelen.
- Vervang nu het tegelboortje door een steen-/betonboortje van 6 millimeter. Pas op: het tegelboortje kan nog heet zijn! Nog steeds met de gewone boor ga je het putje doorboren tot er een gaatje door de tegel heen is. Zet ook nu niet te veel druk op de boormachine, maar wel iets meer dan bij het tegelboortje. Je bent al door de eerste harde laag heen en de druk komt nu niet op de tegel maar in het gaatje te liggen. Vergeet niet om frequent met de plantenspuit alles af te koelen.
- Wissel het boortje van 6 millimeter om voor die van 8 millimeter. Pas op, het boortje kan nog heet zijn! Boor het gaatje nu netjes uit tot 8 millimeter. Deze stap is nodig omdat je hierna met de boorhamer aan de slag gaat. Je wilt uiteindelijk een gat van 6 millimeter in de betonnen muur, dus moet je gat in de tegel iets groter zijn. Anders maakt de beweging van de boorhamer alsnog je tegel stuk.
- Je bent door de tegel en moet nu de betonnen of stenen muur in. Pak de boorhamer of klopboormachine met beton-/steenboortje (diameter 6 millimeter) en boor het gaatje in de muur. Houd hierbij de boor loodrecht (niet schuin) op de muur, zodat je niet met het boortje tegen de tegel aankomt. De kloppende of hamerende beweging van de boorkop kan dan alsnog een stuk uit je tegel slaan of de tegel laten barsten. Om dit te voorkomen heb je juist een groter gaatje in de tegel geboord (8 millimeter).
- Je bent bijna klaar. Zuig het gruis uit het geboorde gaatje en stop de plug erin. Nu ben je klaar en kun je de toiletrolhouder ophangen. Nog even de boel schoonmaken en gereedschap opbergen.