Tuinset herstellen

Tuinset herstellen Een goede tuinset is duur en als het er even niet in zit kan je altijd bekijken of je de bestaande op kunt knappen. Er zijn voldoende mogelijkheden om een tuinset nog een seizoen mee te laten gaan ... en daar hoef je niet enorm handig voor te zijn.

De tuin, een geheel

Het is altijd belangrijk te weten over welk materiaal we het hebben. Als de constructie nog goed is, is een tuinstoel of tafel over het algemeen nog wel op te snappen. Begin met te kijken wat je er mee wilt doen.

Wat zijn de kleuren die de tuin beheersen of welke kleur wil je dat de tuin gaat beheersen (het mogen er natuurlijk ook meer zijn)? Hierbij kan je denken aan de kleuren van de bloemen in de tuin of de kleur van de kozijnen, een schutting of zelfs een kunstwerk wat je in de tuin kunt hebben. Als je het passend maakt, gaat het op in het geheel van de tuin en wordt daarmee onderdeel van.

Bekleding

Los van het feit of je tuinset van hout of kunststof is, kunnen de kussens bij een opknapbeurt meestal ook wel een oppepper gebruiken. Het is afhankelijk van het soort hoezen of je er een nieuwe hoes omheen kunst schuiven of dat je bijvoorbeeld met grand foulards moet werken.

Niet iedereen vindt een grand foulard lekker, omdat deze kunnen gaan schuiven of gaan rimpelen. Dit is echter prima op te lossen door er elastiek omheen te bevestigen. Of als je elastiek niet mooi vindt, het rimpelt aan de uiteinden immers een beetje, kan je ook denken aan strikken. Strikken zie je vaker aan de kussens van tuinsets, losse kussens schuiven immers ook vaak heel gemakkelijk.

Als het handig genoeg bent om een hoes te maken, zorg er dan voor dat er een rits in zit om de hoes ook weer gemakkelijk eraf te halen om te reinigen. Het is dus bij de stof van belang dat deze naast de juiste kleur en materiaal ook geschikt is om te wassen. Een hoes kan je mooi houden door deze binnenstebuiten te draaien, voordat deze de wasmachine in gaat. Laat de hoes ook niet geplet met andere stoffen drogen, als deze per abuis in een regenbui heeft gelegen, maar laat deze open en bloot drogen of doe deze in de wasmachine. Er kan anders snel het weer in de stoffen komen en dit haal je er nauwelijks uit.

Een druk patroon is fleurig en kan je iets neutraliseren door ook wat kleine sierkussens te kopen (of hoesjes voor te maken) in een kleur die in de drukke print terugkomen. Laat je creativiteit hier een beetje op los, om voor de zomer een vrolijke combinatie te krijgen.

Tuinset

Je hebt tegenwoordig allerlei materialen en gelukkig ook materialen die je gemakkelijk buiten kunt laten staan. Heb je een materiaal wat de tand des tijds niet helemaal weerstaat, dan zijn daar nog wel wat mogelijkheden voor.

Kunststof

Als je een kunststof set hebt is het goed deze eerst extra goed te ontvetten, alvorens aan de slag te gaan. Als het kunststof niet glad is, is het extra belangrijk dat je alle hoekjes en gaatjes goed meeneemt, anders hecht de verf niet.
Op het moment dat alles goed droog is kun je beginnen met het schilderen. Neem een kunststof primer en schilder de kunststof stoelen en tafel. Laat het goed drogen en haal oneffenheden nog even weg. Er zijn verschillende kleuren primer, maar als je een dekkende verf neemt als definitieve kleur, dan de primerkleur niet zoveel uit.

Is de primer droog dan kan de definitieve kleur erop. Een kunststof roller gebruiken voorkomt dat je door de kwast een soort strepen in de verf krijgt of andere onregelmatigheden. Bovendien verft het wel zo gemakkelijk. Er kan een tweede dekkende laag overheen en desgewenst een aflaklaag. Er wordt niet altijd zachtzinnig met tuin stoelen om gegaan en een goede lak is behoorlijk stootvast.

Hout

Hout is wat bewerkelijker in de zin van schuren. Een houten set moet goed geschuurd worden en als je geen schuurapparaat hebt, zal je het met de hand moeten doen. Dit kan behoorlijk arbeidsintensief zien en wellicht zinvol om gefaseerd te doen (op tijd beginnen dus, om de tuinset tijdig buiten te kunnen zetten).
Als je een tuinset hebt die alleen geïmpregneerd is, kan je deze ook op dezelfde manier behandelen.

Na het schuren is het hout als het goed is mooi glad en maak het met een vochtige doek nog even schoon. Weer goed laten drogen en begin dan met de grondverf. Er zijn ook verfsoorten die geen grondverf nodig hebben, let in de winkel dus goed op welke lak je uiteindelijk wilt gaan gebruiken. Goede verf is niet goedkoop, dus als het niet nodig is, geen grondverf kopen.
Ga de tuinset in de gewenste kleur verven en werk het weer af met een goede lak laag.
Een houten tuinset die nog niet geverfd is, kan je ook in structuur laten zoals deze is. Beits de tuinset dan alleen.

Tot slot

Kijk daar waar schroefjes verwerkt zijn, altijd naar de mogelijkheden deze te vervangen als er aanleiding toe is. Niet alle tuinsets zijn met materiaal vastgezet wat niet roest. Zou wel moeten ... maar controleren kan geen kwaad.

Wat de ondergrond ook is, het is altijd belangrijk dat je tussen de verschillende behandelingen het materiaal goed laat drogen. Een goede roller is iets duurder, maar levert een mooier resultaat en al met al ben je beduidend goedkoper uit dan een nieuwe tuinset. Voor een goede verfbeurt kan je met zon 100 euro prima uit te voeten en voor stof voor de hoezen kom je op de markt met zon 40 euro prima uit. Succes!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een nieuwe tuinset kopen, maar welke?Een nieuwe tuinset kopen, maar welke?In de tuin zitten is het prettigst als je een goede tuinset of loungeset hebt. Er zijn veel verschillende soorten tuinse…
Maak je tuin in het najaar winterklaarMaak je tuin in het najaar winterklaarHet is niet zo vreemd dat we graag de zomer zo lang mogelijk vast houden. We zijn graag buiten, in de tuin en met het va…
Subtiel met kleur en licht in de tuinSubtiel met kleur en licht in de tuinSubtiel met kleuren in de tuin maakt nieuwsgierig, maar subtiel met kleuren werken is niet per definitie wat eenvoudige…
De tuin opknappenDe tuin opknappenEen hele tuin renoveren is prijzig. Mooie planten, tuinafscheidingen of een tuinset is allemaal prijzig. Maar wellicht k…

Het verven van een plafond of muur met kalkhoudende verfHet verven van een plafond of muur met kalkhoudende verfWat te doen als u een plafond/muur wilt verven waarin kalk zit? In oudere huizen en vooral huurhuizen is de kans groot d…
Problemen bij en na het behangen oplossenBehangen op zich is al een kunst. Maar soms gaat het dan toch nog fout. En niets is frustrerender dan na een dag lijm sm…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-04-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.