Problemen bij en na het behangen oplossen

Behangen op zich is al een kunst. Maar soms gaat het dan toch nog fout. En niets is frustrerender dan na een dag lijm smeren, de trap op klimmen, het behang zo goed mogelijk aan brengen te merken dat het toch niet goed is gegaan. Maar er zijn oplossingen voorhanden. Goed behangen hoe doe je dat? En hoe los je problemen met behangen op?

Vingerafdrukken op behang verwijderen

Als het behangen net klaar is, zijn er soms vingerafdrukken op te zien. Paniek, want dat was niet de bedoeling. Pak wat brood, draai dat tot een bolletje en wrijf daarmee zacht over de vingerafdrukken. Daardoor verdwijnen ze.

Bevestigingsgaten terugvinden na het behangen

Een schilderij weer op dezelfde plaats hangen als waar hij hing? Dan hoeven de gaten in de muur natuurlijk niet eerst gedicht te worden. Steek er een lucifer in. Niet een hele, maar zo dat het kopje dat ontvlambaar is zicht baar blijft. Als het nieuwe behang er overheen gaat, vormen zich daar kleine blaasjes die dus gemakkelijk terug te vinden zijn. Dat blaasje hoeft dan vervolgens alleen doorgeprikt te worden, haal de lucifer eruit en plaats de schroef terug in het gat. Vervolgens kan de lijst of het schilderij gewoon weer worden opgehangen.

Blaasjes op behang

Net behangen en er zijn blaasjes te zien. Pak in dat geval een naainaald en een blaadje vloeipapier, een rollertje en het strijkijzer. Maak in het midden van het blaasje een gaatje met de naald. Maak het dan plat met de roller. Werk daarbij van de buitenkant naar het midden. Bedek het geheel vervolgens met het vloeipapier en houd er het strijkijzer op dat u op de laatste temperatuur heeft gezet. Doet dit gedurende een halve minuut en de blaasjes moeten zijn verdwenen.

Voorkomen dat behang krimpt

Soms gebeurt het dat behang na 2 of 3 dagen laat zien dat het is gekrompen. Er is dan dus meer ruimte ontstaan tussen twee banen in. Heel vervelend, want daarmee is het hele effect vaak weg. Om dit te voorkomen kunnen de rollen behang het best in een zeer koude omgeving worden gelegd zoals de koelkast. Doe dit voor het behangen. Door deze preventieve maatregelen zijn de banen al gekrompen en doen ze dat niet meer in een warmere omgeving.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Zelf behangen: tips en aan de slagZelf behangen: tips en aan de slagZelf behangen: muur voorbereiden, behangplaksel aanbrengen, behangen. Tips en handleiding. Behangen kan iedereen, al is…

Tuinset herstellenTuinset herstellenEen goede tuinset is duur en als het er even niet in zit kan je altijd bekijken of je de bestaande op kunt knappen. Er z…
Schilderen met effectenSchilderen met effectenEen muur schilderen en dan speciale effecten aanbrengen. Dat kan iedereen. Natuurlijk kan een muur gewoon worden voorzie…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.