Maak je tuin in het najaar winterklaar

Maak je tuin in het najaar winterklaar Het is niet zo vreemd dat we graag de zomer zo lang mogelijk vast houden. We zijn graag buiten, in de tuin en met het vallen van de bladeren kondigt de herfst zich aan en moeten we langzaam maar zeker naar binnen. We proberen het nog te rekken met vuurkorven en overkappingen, al dan niet met verwarming, maar de tuin moet er echt aan geloven. Dat geloven doen we op een dusdanige manier dat we volgend voorjaar weer een mooie tuin kunnen laten groeien, toch? Nou dat ligt wat genuanceerder, want er zijn best veel mensen die de tuin maar de tuin laten en zich verder niet bekommeren over wat er in die tuin allemaal aan de hand is. Toch is het goed de tuin winterklaar te maken en dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te vergen. Je moet het zo zien, als je je huis van wat warmere kleuren gaat voorzien, omdat het winter wordt, dan gaan de zomerspullen toch ook niet zonder sopje of wasje naar de zolder? De tuin van alle troep ontdoen, maakt dat je planten meer kans van slagen hebben om na de herfst en winter weer prachtig te ontspruiten en bovendien het ziet er net iets fraaier uit. Hoe ga je aan de slag?

Schoonmaken attributen en tuin

Attributen

Schoonmaken is eigenlijk niet meer of minder dan een sopje halen over alles wat ingepakt en/of weggezet wordt. Bijvoorbeeld de tuinset, die kan – afhankelijk van het materiaal – blijven staan of die ruim je op en gaat de schuur in. In beide gevallen is het goed de tuinset van alle viezigheid te ontdoen (denk ook aan de onderste randen). Ook als de tuinset buiten blijft staan en je legt er een hoes overheen, dan is het goed de tuinset goed schoon te maken. Er zijn speciale reinigers, maar veel materialen doen het ook goed met een gewoon sopje.

Afhankelijk van het soort overkapping moet je deze schoonmaken en in de hoes verpakken of je schuift deze alleen op. Voor beide gevallen geldt dat het altijd goed is om het materiaal zo nu en dan schoon te maken. Zelfs een vast dak kan van bijvoorbeeld mos ontdaan worden en is het goed even te kijken of er geen blokkering is voor de afwatering.

De paden in je tuin maak je schoon als ook het opruimwerk gereed is. Het is afhankelijk van wat voor materiaal je hebt, hoe je het het beste schoon kunt maken. Tegels kunnen vaak met een eenvoudig sopje gedaan worden, maar hout kan glibberig worden (groene aanslag) in de winter en dus is het goed soppen van het hout belangrijk.

Tuin

De tuin “schoonmaken” is alles weg harken wat er aan gevallen bladeren is neergestreken en mogelijk ander spul wat in je tuin terecht is gekomen. Toch zijn er ook genoeg mensen die de bladeren in ieder geval deels laten liggen, de bladeren vormen namelijk ook een stukje bescherming om de planten een (een soort dakje tegen de kou). Het ziet er alleen wat rommelig uit.

Bomen snoeien

Bomen hoeven niet per se gesnoeid te worden, maar mensen willen de boom vaak wel binnen de perken houden en wordt er dus gesnoeid. De meeste bomen snoei je in de winter, omdat dan de winterrust is ingetreden. Verder kan je bij een kale boom het beste het patroon van de boom zien en kijken wat je het beste kunt snoeien.

Opruimen

Als je alles schoongemaakt hebt, komt het grote opruimen en als je zelf niet composteert, dan is de groene kliko een prima middel om alles netjes weg te krijgen. Mocht het nu zo zijn dat je erg veel hebt, breng het dan naar de gemeentelijke afval. In de meeste gemeentes kan je het gratis afleveren.
Als alles weg is, maak je het pad schoon.

Tot slot

Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je tuin, maar de meeste stadstuinen kunnen met een dag goed doorwerken, weer helemaal netjes en gereed voor de winter zijn. Ook als je in de winter buiten kunt zitten met een overkapping en open haard, oogt het nog steeds een stuk netter en fraaier als je tuin er verder netjes uit ziet. Een dagje flink doorwerken en klaar … en nu is de tijd er rijp voor!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je huis winterklaar makenHet is belangrijk je huis en tuin voor de winter winterklaar te maken. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen in de…
De tuin winterklaar makenDe tuin winterklaar makenWe hebben te weinig kunnen genieten van de tuin, wellicht komen er nog enkele mooie dagen aan, maar dan zit het er toch…
Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken van de tuin: de een kiest hier bewust voor terwijl de ander de natuur zijn gang laat gaan. Waar m…
Je tuin winterklaar makenRond novenber is het de periode om je tuin winterklaar te maken. Je tuin winterklaar maken is geen verplichting. Maar he…

Zaden oogsten en bewaren - Kiemkracht en kiemproefZaden oogsten en bewaren - Kiemkracht en kiemproefDe herfst is de tijd van overvloed, van mooie kleuren, volle geuren en douwdruppels aan het spinnenweb. Het is ook het s…
De Tuinen van Appeltern voor advies en genotDe Tuinen van Appeltern voor advies en genotDe Tuinen van Appeltern is een tuinpark met meer dan 200 modeltuinen verspreid over ongeveer 22 hectaren. Naast veel zel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beeki, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.