De tuin opknappen

De tuin opknappen Een hele tuin renoveren is prijzig. Mooie planten, tuinafscheidingen of een tuinset is allemaal prijzig. Maar wellicht kan de tuin met een beperkt budget toch aardig opgeknapt worden en kan deze weer een hele tijd mee. Enkele suggesties.

Tuinafscheiding

Wat is de kwaliteit van de bestaande tuinafscheiding. Moet hier ook iets aan gedaan worden?

Groen

Een groene haag die al een tijdje staat en stevig groeit, zal behoudens wat snoeiwerk doorgroeien. Wat extra voeding kan een plant altijd wel gebruiken, maar bekijk goed wat voor haag je hebt staan.
Sommige hagen zijn onderaan kaal geworden en het wil niet meer groeien. Als de haag verder nog wel mooi is, kunnen er tot het groen er weer goed uit ziet houten panelen geplaatst worden. Geïmpregneerd hout is minder kostbaar als hardhout en kan prima geplaatst worden. Zo lijkt het alsof de groene haag in een grote bak staat.

Hout of hout/steen

De houten of deels houten tuinafscheiding is grauw van kleur, een enkele plank zit los etc. Afhankelijk van de stijl van de tuin zijn er verschillende mogelijkheden, zonder al het hout te vervangen. Een losse plank kan vervangen worden door een nieuwe en een kleur frist de tuin op. Een strak vormgegeven tuin zal met een kleur in die stijl prima combineren. Strak wit, diep antraciet of zwart of gewaagd rood. Een dergelijk harde kleur doet het prima als er nog een aspect in de tuin die kleur heeft. Dit kan de tuinset zijn, maar ook een kunstobject of de hoofdkleur van de kinderspeelhoek.

Een houten tuinafscheiding kan ook met fineerplaten vervangen worden (deze moet voor de bestaande afscheiding gemonteerd worden). Zorg dat er wel een houten rand om gemaakt wordt, dit om te voorkomen dat er regen in de zijkant van de plaat loopt. De fineerplaat is in alle kleuren te verven en je hebt meteen een nieuwe tuinafscheiding gerealiseerd voor veel minder geld. Weet je iemand die goed kan tekenen, dan kan er op een dergelijke wand mogelijk nog een tekening gemaakt worden. Een deel kan je ook met schoolbordverf schilderen. Zo kunnen eventuele kinderen de wand nog gebruiken.

De verf trekt erg in de houten panelen dus eerst een goedkope grondverf als basis voorkomt veel duurdere (aflak)verf.

Glas of kunststof

Een glazen of kunststof afscheiding met krassen kan weggewerkt worden door er speciale folie voor buiten overheen te plakken. Dit kan folie met een werkje zijn, strakke verticale of horizontale strepen of met een spiegelend effect.

In een wand die in delen is opgebouwd kan een paneel vervangen worden in een nieuw paneel of je zet er juist een contrasterend paneel tussen. Een spiegelend paneel bijvoorbeeld. Een spiegel geeft een vertekend beeld van de tuin. De tuin lijkt hierdoor groter.

Tuinset en accessoires

Is de tuinset van hout dan is opschuren en opnieuw beitsen of lakken de beste optie. Het lakken kan ook in een heel andere kleur en kan prima een harde primaire kleur zijn. Passen de kussens er niet meer bij, dan kan er een nieuw hoesje om de kussens gemaakt worden. Als je niet handig genoeg bent, kan je ook de oude kussens blijven gebruiken en gooi je er een kleed in de gewenste kleur over. Leenbakker, Kwantum of Blokker, dit soort zaken heeft regelmatig aanbiedingen voor eens- en tweepersoons kleden in zachte materialen en verschillende kleuren en kosten meestal maar enkele euro’s. Zo kan er met weinig geld een nieuwe look aan de tuinset gegeven worden.

Wil je toch een nieuwe tuinset, dan moet je eigenlijk aan het eind van de zomer de folders goed volgen. Tegen dumpprijzen worden dan vaak dure tuinsets verkocht.

Kunststof stoelen kunnen ook prima geverfd worden. Na het ontvetten is eerst een kunststof primer een must. Anders blijft de definitieve lak niet goed zitten.

Als je de kleuren voor je tuinset bepaald hebt bekijk dan of je nog oude accessoires in huis hebt die je eigenlijk weg wilde doen, maar nog dienst kunnen doen in de tuin. Een kaarsenstandaard kan met een lik verf in de kleur van de tuinset plots een nieuwe functie vervullen, maar ook een plantenbak uit de huiskamer kan met een nieuwe kleur in de tuin prima functioneren.

Op de tuintafel kan nog een Mexicaans geknopt kleedje gelegd worden. Deze ogen gezellig, zijn kleurig en goedkoop.

Vloer

Een nieuwe vloer is prijzig. Bekijk of je met hier en daar wat kleine houten vlonders kunt plaatsen. Heb je betontegels, dan kan je ook betonverf gebruiken maar dan moet wel bijgehouden worden. Heb je losse tegels liggen, dan kunnen kapotte tegels wellicht door gedeelten grind vervangen worden. Zorg dan wel dat je de “stap” om over te lopen goed houdt, anders loopt het erg lastig in de tuin.

Planten en bomen

Als een plant kapot is moet deze eruit, maar bekijk of je deze wel moet vervangen. Na jaren zijn andere planten groter geworden en hebben wellicht meer ruimte in de tuin nodig. Maar het kan ook zijn dat je het allemaal wat ruimtelijker wilde hebben en niets nieuws plaatst.

Wil je wel wat vervangen kijk dan goed wat er in de omgeving staat en wat er bij kan. Juist een boompje wat een blikvanger kan zijn of wat “grondspul” als bodembedekker. Het tuincentrum heeft een prima keus in pot. Een plantteler heeft ze ook vaak staan in de volle grond en als deze aan de particulier verkoopt is hij ook vaak goedkoper.
Denk bij enkele nieuwe planten ook aan wat geurige planten als de sering of lavendel, maar zorg dat het in stijl is en als je het echt even net meer weet dan zijn er gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen tegen acceptabele bedragen. Een voorbeeld is www.onlinetuindesign.nl.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuidelijke invloeden in de tuinZuidelijke invloeden in de tuinEen tuin met zuidelijke invloeden kan zowel een groene tuin als een grijs betegelde of betonnen plaats opfleuren. Met be…
Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
Stadse tuin als verlengde van de woningStadse tuin als verlengde van de woningDe stadse tuin is gemiddeld genomen niet enorm groot, maar dat neemt niet weg dat je er een mooi verlengde van je woning…
De tuin, mogelijkheden in het vroege voorjaarDe tuin, mogelijkheden in het vroege voorjaarAls het weer beter wordt, dan zijn we snel geneigd de tuin in te trekken en er al van alles te gaan doen. Maar we hebben…

Winterharde cactussenZijn er winterharde cactussen voor in de tuin? Ja die zijn er zeker. Ik zal uitleggen welke soorten geschikt zijn en wel…
Mooie tuinhuisjesMooie tuinhuisjesTuinhuisjes zijn erg in trek, als extra prieeltje of opbergruimte. Dit laatste omdat enerzijds het niet meer van zelfspr…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 22-05-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.