Muren en plafonds met hout afwerken
Of het om wanden gaat of plafonds, hout maakt een ruimte gezellig en zorgt voor een aangenaam klimaat. De keuzemogelijkheden qua uiterlijk zijn zo groot als het totale assortiment aan schroten en decoratiepanelen. Daarbij kunt u kiezen om oppervlakken van onbehandeld hout met lak of was te verfraaien, of uw woning met een opmerkelijk decoratiemotief modern aan te kleden.
Het bekleden van muren en plafonds met schroten of decoratiepanelen is een mooi alternatief voor behangen, betegelen of stukadoren. Massief hout heeft daarbij een positieve uitwerking op het binnenklimaat, daar het vocht uit de lucht opneemt en later weer afgeeft. In woonkamer, slaapkamer of trappenhuis, op zolder of in vochtige ruimtes, houten betimmering kan overal positieve accenten aanbrengen.
De verschillende soorten
Schroten bestaan - in tegenstelling tot panelen - uit massief hout, dat in de lengterichting geprofileerd is. Deze profielen ( messing en groef ) zijn zo gevormd dat men de losse planken in elkaar kan schuiven. Naar gelang het uiterlijk van de zichtbare kant worden schroten in verschillende kwaliteitsklassen aangeboden. Hoe breder de delen, hoe sterker het hout kan krimpen. Als het oppervlak blank moet blijven, moet u de best mogelijke kwaliteit kopen. In ruimtes waar het uiterlijk er minder toe doet, of waar u de schroten dekkend wilt aflakken, kunt u met een goedkopere kwaliteit genoegen nemen. Gangbare houtsoorten zijn vuren, grenen en red ceder. Bij panelen bestaat alleen de buitenste laag uit echt hout. Qua opbouw lijken ze op systeemparket. Echter, bij panelen zijn niet alleen houtmotieven, maar ook allerlei dessins mogelijk. Bij panelen wordt de messing of de veer los aangebracht.
De afwerklaag
De basiseis voor een houten afwerking is een droge ruimte. Om te zorgen dat het hout niet krom trekt, wordt eerst een raamwerk van latten aangebracht. Hierop worden dan schroten gespijkerd of met passende klemmetjes aangebracht. Langs vloer en plafond laat u een rand open. Voor de eerste schroot gebruiken we speciale beginklemmetjes. Panelen hebben - in tegenstelling tot schroten - een kern van kunststof en zijn gefineerd of van een andere toplaag voorzien. Vaak hebben ze aan beide kanten een groef, waar de messing of veer dan los in wordt geschoven. Daarom worden panelen ook met andere klemmen bevestigd dan schroten, waarbij de messing in de groef van het vorige deel geschoven wordt.
Hout en vocht
Ook houten betimmering van badkamers is geen probleem, mits u de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Zo moeten de gebruikte panelen geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Dat wordt bereikt met een speciaal voorbehandeld oppervlak of door het aanbrengen van een goede, vochtwerende verflaag. Zo´n verflaag moet rondom, dus ook op de zijkanten van de panelen aangebracht worden. Daarnaast moet u in vochtige ruimtes voor goed rachelwerk zorgen, zoals tengels en latten. Dit rachelwerk moet dermate zijn dat achter de panelen een optimale luchtcirculatie plaats vind en de panelen dus altijd kunnen drogen. Dit lukt bijvoorbeeld uitstekend met een kruislings rachelwerk. Als de schroten verticaal moeten komen, bevestigt u eerst geïmpregneerde tengels verticaal op de wanden. Daaroverheen komt dan horizontaal een tweede laag tengels. De aldus gecreëerde tussenruimtes en de open rand langs vloer en plafond garanderen een optimale ventilatie. Het hout uit de bouwmarkt kan, als het vers is, nog relatief vochtig zijn. Vooral in verwarmde ruimtes kan deze vochtigheid na montage zover dalen dat de delen gaan kromtrekken door krimp, en in het ergste geval kunnen er dan zelfs naden ontstaan. Probeer daarom het hout liefst al 14 dagen van tevoren op te slaan in de betreffende ruimte, zodat het kan wennen aan het klimaat ter plekke.
Enkele termen uit het vakjargon
- Hout werkt: bij verandering van de luchtvochtigheid door seizoensinvloed of verwarming, zal het hout uitzetten of krimpen.
- Vochtige ruimtes: alle ruimtes waar sterke veranderingen in de luchtvochtigheid te verwachten zijn. Dit zijn dus vooral sanitaire ruimtes zoals de badkamer, de keuken of bijkeuken of de wasruimte.
- Impregneren: behandeling waarbij de poriën van het hout onder zeer hoge druk met een zoutoplossing worden gevuld en zodoende geen water meer kan doorlaten.
- Binnenwerkse maat: de afstand of breedte die men aan de binnenkant tussen twee delen van een werk meten kan. Ofwel de afstand of breedte waar men iets tussen kan leggen, zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal tussen twee tengels.