Verlaagd plafond met inbouwspots in een badkamer

Vergis je niet: ook in een periodiek vochtige ruimte zoals een badkamer kan je een verlaagd plafond plaatsen met laminaatpanelen. Voorwaarde is dan uiteraard wel dat je beklede, vochtbestendige HDF-panelen gebruikt om het verlaagde lattenwerk mee te beslaan. Die bestaan in twee breedtes en ook in de afwerking is er keuze genoeg om er zeker je gading in te vinden. Als je je plafond trouwens voldoende verlaagt, is dit meteen ook het ideale moment om er de nodige inbouwspots in te verwerken. Teken dan wel op voorhand uit waar precies je overal een lichtpunt wil hebben.

Acclimatiseren

Nog voor je aan de voorbereiding van je verlaagd plafond begint, leg je de panelen het best al in de ruimte waar die tegen het plafond moeten komen. Laat die daar een tweetal dagen liggen, zodat die voldoende kunnen acclimatiseren.

Lattenwerk

Een lattenwerk uit dennenhout dient als basis om straks de HDF-panelen tegen te kunnen bevestigen. Schroef de houten latten ongeveer 12 cm lager vast dan het oorspronkelijk plafond. Dat is de minimum afstand die je moet respecteren om straks ook een aantal inbouwspots in het verlaagde plafond te kunnen inwerken. De latten kan je stuk voor stuk vastschroeven op verbindingsijzers die je bovenaan tegen het originele plafond bevestigde.

Zorg er wel voor dat het hele lattenwerk overal even hoog hangt. Dat kan je gemakkelijk controleren door een touw te spannen van de ene kant van de badkamer naar de andere, precies op de hoogte waarop je het nieuwe plafond wil. Let er dan wel op dat de latten waartussen je dat touw spant, perfect waterpas en op de juiste hoogte hangen en hou er ook rekening mee dat de latten in de andere richting moeten lopen dan de panelen.

Een lat om de 25 centimeter moet volstaan om straks de panelen gemakkelijk op te kunnen bevestigen.

Kabels en lattenwerk

Om de inbouwspots in het verlaagde plafond te kunnen aansluiten, moet je nu al de nodige kabels bovenop het lattenwerk leggen. Bereken de lengte die je nodig hebt voor iedere kabel aan de hand van de plaatsen van de inbouwspots die je op je plan voorzag. Reken wel wat extra kabel om bij het aansluiten van de spots zeker niet in de problemen te komen.

Verlies niet uit het oog dat nu ook alle verlichting geaard moet zijn en dat alle elektriciteit in de badkamer op een verliesstroomschakelaar van 30 mA aangesloten moet zijn.

Strip nu ook al het uiteinde van alle draden, terwijl je er nog overal goed bij kan.
De Maëstro Novo HDF-panelen zijn vochtbestendig en dus geschikt voor een verlaagd plafond in bijvoorbeeld de badkamer. Voor droge ruimtes zoals je living of slaapkamer volstaan de gewone Maëstro MDF-panelen.

Panelen bevestigen

De panelen kan je op 2 verschillende manieren op het lattenwerk bevestigen: met clips of met een nietpistool. Nieten is wellicht de eenvoudigste, snelste en goedkoopste manier van werken.

Plaats het eerste paneel met de tand naar de muur gericht en nagel dat langs de kant van de muur vast op het lattenwerk.
Laat langs de muur ook 1 centimeter open als uitzetvoeg, want de vochtige lucht in de badkamer zal de panelen sowieso wat doen uitzetten. Langs de andere lange zijde niet je het paneel door de lip op de houten latten vast. Bij de volgende rijen zal je uiteraard enkel de kant met de lip moeten vastnieten.

Panelen afkorten

Op het einde van elke rij meet je hoeveel je van het laatste paneel moet afzagen om dat ertussen te kunnen passen. De rest van elk afgezaagd paneel gebruik je dan gewoon om de volgende rij mee te beginnen. Zo heb je bijna geen afval en gaat de plaatsing snel vooruit.

Uitsparing voor inbouwspots

Op de plaats waar er inbouwspots moeten komen in het plafond, boor je een gat in het paneel met een klokboor. Welke diameter die uitsparing precies moet hebben, kan je meestal aflezen van de doos waarin je inbouwspots verpakt zitten.

Kabels doorvoeren

Niet ook het paneel met de uitsparing op zijn plaats tegen het lattenwerk vast en haal meteen de kabels door de uitsparing. Het uiteinde van die kabels kleef je het best met een stukje tape tegen het plafond vast, zodat die niet opnieuw in het verlaagde plafond kunnen verdwijnen.

Afwerken met plafondlijsten

De randen van het plafond werk je af met passende plafondlijsten. Die lijsten juist in verstek zagen is geen sinecure, maar de volgende tip maakt dat toch een stuk gemakkelijker: voor een juist verstek zet je de lijst in net dezelfde stand op de zaag zoals die aan het plafond zal komen.

Om de lijsten op te hangen, gebruik je het best een montagelijm met een hoge aanvangshechting. Daarmee blijven de lijsten meteen op hun plaats hangen, hoef je achteraf nergens sporen van nageltjes op te vullen en is de noodzakelijke uitzetvoeg van het plafond toch overal proper weggestopt.

Spotjes aansluiten

Eens het plafond volledig afgewerkt is, hoef je enkel nog de spotjes aan te sluiten. Schakel die parallel volgens het schema dat je hierboven terugvindt.

Uiteraard gebruik je hiervoor geïsoleerd gereedschap en begin je enkel aan deze klus nadat je de hoofdschakelaar in je elektriciteitskast afzette.

Eens juist aangesloten, schuif je de armaturen in de uitsparingen die je maakte in het plafond. Dankzij de klemmetjes zetten die zichzelf daarin vast.

Uiteindelijk monteer je in elke armatuur een spotje.
© 2013 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vooroordelen over ledverlichtingDe vooroordelen over ledverlichtingAls er over ledverlichting wordt gesproken, denkt men vaak aan koud, kil licht. Ook wordt er vaak gedacht dat ledlampen…
Verlaagd plafond makenDe redenen om een verlaagd plafond aan te brengen in een ruimte zijn verschillend. Soms is het bestaande plafond erg lel…

Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Een gaatje boren in een muurtegel of vloertegel is niet makkelijk. De tegels zijn vaak gehard, dus moeilijk door te kome…
Vliesbehang eenvoudig aanbrengenIn plaats van gewoon behangpapier kiezen velen steeds meer voor vliesbehang. Om dat op te hangen, ga je omgekeerd te wer…
Bronnen en referenties
  • www.brico.be
  • www.dobbit.be
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 22-03-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.