De basis voor een beginnende loodgieter

Wil je zelf waterleidingen plaatsen en kranen aansluiten. Dit is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Wel dien je goed te weten welke leidingen je wanneer gebruikt en dien je rekening te houden met de juiste diameters. Hier volgt alvast wat basisinformatie die je al een heel stuk op weg zal helpen. Wanneer wordt uw droombadkamer werkelijkheid? Modern sanitair is voor doe-het-zelvers eenvoudig te installeren. Het geheim zit hem in voorwandconstructies en verdeelkasten, die zonder moeizaam hakwerk voor of op de muur gemonteerd kunnen worden. In vergelijking met traditionele installaties liggen de kosten iets hoger, maar montage-elementen zijn complete sets eenvoudig zelf te installeren, waardoor u flink bespaart op arbeidsloon.

De toevoer en afvoer van water

Wist u dat kraanwater - en dus ook het spoelwater voor het toilet - een levensmiddel is, en dus aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen? Daarom moeten buizen, afdichtingmiddelen en andere materialen zo verwerkt worden, dat er geen gevaar voor de gezondheid ontstaat. Gebruik daarom alleen materiaal dat voor gebruik als drinkwaterleiding is toegestaan. Let op het KIWI-keur ( KIWI is het keuringsinstituut voor de Nederlandse waterleidingbedrijven ).

De materialen voor de afvoer- en waterleidingen

Drinkwaterleidingen, of kortweg waterleidingen, bestaan tegenwoordig uit koper of kunststof. Bij kunststofleidingen moet je er goed op letten dat ze voldoende hittebestendig zijn. Alle afvoerleidingen bestaan tegenwoordig uit hitte- en vormbestendig, breekvast kunststof. Bochten in drinkwaterleidingen worden meestal met soldeer- of knelkoppelingen gemaakt. Bij afvoerleidingen met vertakkingen en bochtstukken.

De diameter van een buis

Al naar gelang het materiaal worden de maten van de buizen verschillend aangegeven. Buizen en fittingen met schroefdraad worden in inches benoemd, terwijl bij kunststofbuis de binnendiameter in millimeters wordt aangegeven. Koperen buis wordt benoemd met buitendiameter en wanddikte. De verschillende maatvoeringen corresponderen als volgt:
De meest gebruikte buisdikte voor drinkwaterleidingen zijn 12X1, 15X1, 22X1 en 28X1,5 ( buitendiameter x wanddikte in mm ). Ook kunststof-drinkwaterleidingen volgt deze maten.

Maatvoering van de waterleidingen

De doorsnede van waterleidingen neemt stapsgewijs af van de watermeter tot de kraan. De standleidingen, die de verschillende verdiepingen van water voorzien, zijn minstens 20 mm. Dit is hetzelfde als 22X1. Op de verdieping volstaan buizen van 15 mm. Dit is dan weer gelijk aan 15X1. Dit kan tot aan de waterputten, als er niet meer dan drie punten zijn aangesloten. Als je twijfelt hoe je best te werk gaat in jou specifieke situatie, ga dan zeker eerst een informeren in de bouwmarkt.

De maximale maten voor waterafvoer

Fonteintjes, wastafels en bidets moeten op een 40 mm afvoerpijp aangesloten worden. Spoelbakken, was- en afwasmachines, bad en douche vereisen al een 50 mm afvoer. Voor wc-afvoer en valpijpen wordt 110 mm buis gebruikt. Als er meer dan drie afvoeren samenkomen, de buis meerdere bochten maakt of het verticaal verloop meer dan 50 cm is, neem je de buis bet een maat wijder.

Zacht- en hardsolderen

Koperen pijpen worden met koppelingen met tin aan elkaar gesoldeerd, het zogenaamde zachtsolderen. Voor bindingen van pijpen met een diameter groter dan 25 mm volstaat zachtsolderen echter niet, en is hardsolderen nodig. Hiervoor gebruik je een beetje koper-zink-legering. Maar aangezien deze maten normaal gesproken niet binnenshuis gebruikt worden, zullen we de verwerking ervan buiten beschouwing laten. Voor grotere diameters kan je best vooraf advies vragen aan een vakman.

Enkele termen uit het vakjargon

  • Hart op hart: de afstand tussen twee buizen wordt gemeten tussen de middelpunten van die buizen.
  • Valpijp: loodrechte afvoerbuis voor afvalwater.
  • Fittingen: koperen verbindingsstukken - koppelingen - om pijpen te verbinden.
  • Braam: ruwe rand die bij het op maat snijden ontstaat.
  • Meterpeil: markering op 1 meter hoogte boven de afgewerkte vloer die dient als ijkpunt voor de overige hoogtes.
  • Standleiding: verticale koud- of warmwaterleiding, die water naar de verschillende etages transporteert.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water geeft extra dimensie aan de tuinWater geeft extra dimensie aan de tuinWat is er heerlijker dan op een warme zomeravond verkoeling te zoeken aan de rand van de vijver en te genieten van murme…
Zelf waterleiding aanleggenEen waterleiding aanleggen is goed zelf te doen. Met de juiste gereedschappen en materialen kom je een heel eind. Bedenk…
Leidingen in huisLeidingen in huisStappen we ís morgens de deur uit na een warme douche en een dampende kopje koffie, dan hebben we al heel wat leidingen…
Wat kost een loodgieter?Een loodgieter schakelt u in voor het onderhouden van sanitair, waterleidingen en verwarmingsinstallaties. Dit zijn werk…

Muren en plafonds met hout afwerkenOf het om wanden gaat of plafonds, hout maakt een ruimte gezellig en zorgt voor een aangenaam klimaat. De keuzemogelijkh…
Kluswoning of een verbouwde woning?Kluswoning of een verbouwde woning?Steeds meer Nederlanders zijn op zoek naar een kluswoning. De hoofdreden hiervoor is de aantrekkelijke prijs in vergelij…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.