Basiskennis voor het behangen
Behangen is de doe-het-zelf klus bij uitstek. De meeste rollen behang die in de bouwmarkt over de toonbank gaan, worden door doe-het-zelvers thuis verwerkt. Net zo belangrijk als het behang dat u uitgezocht heeft, zijn een goede planning, de juiste voorbehandeling van de ondergrond en het gebruik van goed gereedschap. Met volgende tips kan je probleemloos starten met behangen.
De ondergrond
Bij behangen komt het aan op een goede voorbereiding van de ondergrond. Wat is een mooi behang nog waard, als het al na een paar dagen gaat bobbelen of de naden open gaan staan? De eigenschappen van een perfecte ondergrond laten zich snel samenvatten: de ondergrond moet goed vast zijn, licht zuigend, droog, neutraal en glad en moet het behang kunnen dragen. Een vaste ondergrond is absoluut nodig om te zorgen dat behang en lijm een goede verbinding kunnen aangaan. Als u met uw hand over een stukwerkwand gaat, mag deze niet afgeven. Gebeurt dat wel, dan moet u een voorstrijklaag aanbrengen. Daarmee verstevigt u de ondergrond. Bij een ondergrond als bijvoorbeeld gipsplaat, die goed draagt en glad is, maar wel sterk zuigt, kunt u ook volstaan met voorlijmen. Bij het voorlijmen wordt behangplaksel volgens aanwijzingen van de producent dun vloeibaar aangemaakt en opgebracht. Zo voorkomt u dat het water te snel uit de lijm op de rug van het behang wordt gezogen en de lijm niet meer plakt. Om te voorkomen dat bij een volgende vervanging het behang makkelijk van de muur komt, kunt u voorstrijken met een speciale vervangingsgrondlaag. Deze verstevigt de ondergrond echter niet zo goed als een voorstrijklaag.
Verwerking van de materialen
Veiligheid
Bij voorbehandeling van de ondergrond gebruik je vaak chemische middelen waar je voorzichtig mee moet omspringen. Let voor uw eigen veiligheid goed op de gebruiksaanwijzingen en berg deze middelen zo op dat kinderen er niet bij kunnen. Voor het behangen worden de afdekplaten van stopcontacten en lichtschakelaars losgeschroefd. Schakel absoluut de betreffende stroomgroepen uit en controleer of er geen spanning meer op de draden staat. Plafonds moet u schilderen of opknappen voordat u gaat behangen.
Behangrollen
Bij een breedte van 53 cm bedraagt de lengte van een rol behang volgens Europese normen 10,05 m. Daarmee kunt u dus een oppervlak van ruim 5 vierkantenmeter behangen. Maar pas op: de hoeveelheid rollen berekent naar gelang het aantal banen dat u nodig heeft. U wilt immers geen stukjes aan elkaar gaan plakken. Werk je met behang met een motief dat om een vaste afstand wordt herhaald, dan heb je meer snij afval. Hou ook rekening met eventuele reparaties die je zal moeten doen en met de ramen en deuren in het werkvlak. Koop dan ook liever een rol meer dan berekend. Na verloop van tijd zal je behang niet meer te krijgen zijn en alleen bij identieke nummers weet u zeker dat u kleuren precies gelijk zijn.
Behangsoorten
Van oorsprong bestaat behang uit een dragerlaag van papier, die op verschillende manieren wordt bedrukt. Zo ontstaat behang met verschillende kleuren en patronen. Als behang tussen geprofileerde walsen geperst wordt, ontstaat structuurbehang. Schuimvinylbehang wordt gemaakt met een - al of niet gekleurde - opgeschuimde laag. Dit behang heeft geen negatiefprofiel op de rugzijde. Kunststofbehang, bijvoorbeeld met een vinyloppervlak, is voorzien van een laklaag of een folie en daarom bestand tegen schoonmaken. Rauhfaser neemt een bijzondere plaats in onder de behangen. Het is een meerlaagsbehang, waarin houtvezels zijn opgenomen, die het behang zijn structuur geven. Rauhfaser moet na het behangen geschilderd worden. Daarnaast zijn er nog tal van bijzondere behangsoorten. Polyestervliesbehang ( al of niet met reliëf ) laat zich heel gemakkelijk verwerken. Textielbehang heeft eveneens een papieren drager, waarop lange vezels of weefsels zijn gelijmd. Daarvoor komen materialen als katoen, wol, linnen, zijde en synthetische vezels, maar ook kurk en gras in aanmerking. Handgeschilderd of klassiek stijlbehang is zeer duur zodat er weinig vraag naar is. Verder zijn er nog modieuze zaken op de markt als bijvoorbeeld metallic behang, waarop een metaal- of aluminiumfolie is aangebracht. Ga alvorens het aankopen van een specifiek behang steeds na of het behang bij het aanbrengen al of niet moet verspringen en indien nodig, of het water- of schrobbestendig is. Elke behangsoort kan beter of minder goed tegen zonlicht. Kijk dus zeker na of het behang minstens een goede lichtechtheid heeft.
De juiste lijm
Alleen als u het juiste behangplaksel gebruikt, kan een duurzame verbinding zonder luchtbellen ontstaan tussen muur en behang. Afhankelijk van de fabrikant hebben de lijmsoorten verschillende toevoegingen, die bepaalde eigenschappen versterken. De ideale kamertemperatuur voor verwerking van behangplaksel is 20° C. Standaard behangplaksel is geschikt voor papieren behang en na 20 minuten gebruiksklaar. Zwaar-behangplaksel is universeel inzetbaar. Dankzij een kunstharstoevoeging is het ook geschikt voor rauhfaser, polyestervliesbehang en textiel- en vinylbehang. Ook het aanbod aan behang uit natuurlijke grondstoffen kan met deze lijm worden verwerkt. Bij instant behangplaksel praten we over een hoogwaardige lijm met methylcellulose en kunstharstoevoegingen die binnen en paar minuten gebruiksklaar is. Met deze extra sterke, maar dure lijm verkrijgt u bij praktisch elke behangklus een optimaal resultaat. Machinelijm is eveneens in 3 minuten klaar. Roer deze lijm zeer krachtig door, zodat u een gladde homogene lijmlaag met de lijmmachine kunt aanbrengen.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf behangen: voorbereidingZelf behangen: behang en behangplaksel uitzoeken, muur klaar maken, voorbereiding. Zelf behangen is leuk en bespaart een…