Zelf de radiatoren in huis ontluchten
Eens in de zoveel tijd is het nodig om de radiatoren (vooral bekend als verwarmingen) te ontluchten. Lucht in radiatoren kan onder andere ontstaan bij het in werking stellen van een nieuwe CV-ketel, wanneer de huidige CV-ketel reeds is bijgevuld met water of wanneer de CV-ketel weer volop in werking moet komen tijdens de koudere seizoenen. Het zelf ontluchten van radiatoren is een fluitje van een cent en zal uiteindelijk een kostenbesparende handeling blijken.
Artikelindeling
Het herkennen van lucht in radiatoren
Wanneer je tijdens stille momenten in huis tikkende, borrelende of zacht knallende geluiden in de buurt van een radiator hoort, dan is de kans groot dat er lucht in de radiator zit. Wees niet bevreesd het zijn geen
(klop)geesten. De lucht wordt veroorzaakt doordat het water in de CV-ketel opwarmt. Tijdens dat proces wordt de zuurstof uit het water afgescheiden. Als de radiator een automatische ontluchter heeft, kan het ook voorkomen dat wanneer de druk in de CV-ketel te laag is, deze gaat werken als een beluchter en dus lucht naar binnen haalt.
Wat je nodig hebt voor het ontluchten van radiatoren
Radiatoren ontlucht je door het ontluchtingsventiel open te draaien met het ontluchtingssleuteltje. /
Bron: TeemaTuotanto, Pixabay
Tenzij alle radiators in je woning zijn voorzien van een automatische ontluchter, dan is het uiteraard niet nodig om ze handmatig te gaan ontluchten. Als dat niet het geval is, dan heb je het volgende nodig:
- Een (oud) doekje.
- Een ontluchtingssleuteltje.
Het doekje heb je nodig om het water mee op te vangen dat vrijkomt nadat de lucht uit de radiator verdwenen is. Een ontluchtingssleuteltje heb je nodig om het ontluchtingsventiel open te draaien. Het sleuteltje is niet duur in aanschaf en verkrijgbaar bij bouwmarkten en speciaalzaken. Doordat het sleuteltje universeel is past het op ieder soort radiator.
De juiste volgorde en stappen voor het ontluchten van radiatoren
vuistregel is dat je bij radiatoren op de begane grond begint en vervolgens naar boven werkt, lucht stijgt namelijk op. Als je gelijkvloers woont is dit uiteraard niet van toepassing. Voor het ontluchten voer je de volgende stappen uit:
- Zet de thermostaat op de allerlaagste stand.
- Wacht 30 minuten zodat de CV-ketel kan afkoelen, zorg in de tussentijd dat je het doekje en het ontluchtingssleuteltje bij de hand hebt.
- Ga naar een radiator en draai de kraan daarvan dicht (als er geen kraan aan zit of niet dicht kan, dan hoef je dat niet te doen).
- Aan een van de zijkanten van de radiator zit het ontluchtingsventiel. Het ontluchtingsventiel zit altijd bovenin, onderin zit namelijk een aftapkraantje en die moet je in dit geval niet gebruiken.
- Houd het doekje onder het ontluchtingsventiel en draai deze vervolgens iets open met de ontluchtingssleuteltje.
- Luister en/of voel bij het ontluchtingsventiel of er lucht uit de radiator komt.
- Als alle lucht eruit is komen er druppeltjes of een straaltje water uit het ontluchtingsventiel. Draai vervolgens het ontluchtingsventiel weer dicht.
Punten van aandacht
Zorg dat je de kraan van de radiator weer open draait (indien mogelijk) voordat je aan de volgende begint. Als er te veel radiatoren uit staan dan kan de CV-ketel in storing raken. Wanneer je klaar bent met het ontluchten van de radiatoren, dan controleer je de druk van de CV-ketel. Deze moet tussen de 1.5 en 2 bar zijn. Als druk daar onder zit dan moet je de CV-ketel bijvullen. De druk kan in principe niet hoger uitkomen, want juist door het ontluchten van radiatoren breng je de druk omlaag. Als je bent aangesloten op blok- of stadsverwarming dan kun je de druk niet controleren. Dit is dan ook niet noodzakelijk omdat de CV-ketel in dat geval is ondergebracht in een zogenaamd "ketelhuis" en in verbinding staat met meerdere woningen.
Als het niet lukt
Combineer het ontluchten dan met de eerstvolgende onderhoudsbeurt. Vaak wordt dit niet aangerekend door de onderhoudsmonteur, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het installatiebedrijf en/of het servicecontract dat je hebt afgesloten. Informeer dus altijd naar de mogelijkheden zodat je niet voor verassingen komt te staan.
De gevolgen van het niet ontluchten van radiatoren
De gevolgen van het niet ontluchten zijn vaak merkbaar in de koudere seizoenen. Je zet de thermostaat hoger, maar in sommige ruimtes is het maar een beetje warm en in anderen juist steenkoud. De thermostaat steeds hoger zetten kost meer energie en dat zie je uiteindelijk terug op de jaarafrekening van de energiemaatschappij. Het blijven uitstellen van ontluchten kan er uiteindelijk ook voor gaan zorgen dat leidingen beginnen te oxideren en in het extreemste geval kan er zelfs een leiding knappen. Dit zal enorme waterschade tot gevolg hebben. Dit laatste geval is veelal in combinatie met een slecht onderhouden CV-ketel waarin het membraan kapot is (dit onderdeel vangt de drukverschillen op). Het is dan ook raadzaam om eens per 1 á 2 jaar de CV-ketel door een erkend onderhoudsmonteur na te laten kijken. Indien nodig kunnen er dan reparaties of een vervanging door hem of haar worden uitgevoerd. Een verzekeraar kan dit zelfs verlangen bij een eventuele claim over (water)schade die veroorzaakt is door de CV-ketel.
Lees verder