Tips om de buitenkant van jouw woning verkoopklaar te maken

Tips om de buitenkant van jouw woning verkoopklaar te maken Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Dit geldt ook voor de verkoop van een woning. De potentiële koper krijgt een eerste indruk op het moment dat hij/zij voor een woning staat. De buitenzijde van de woning en de tuin zijn daarbij essentieel. Wanneer je jouw huis wilt verkopen, doe je er goed aan om ook de buitenkant van de woning verkoopklaar te maken. Met een aantal tips voor kleine én grote projecten kun je ervoor zorgen dat jouw woning er op het eerste oog aantrekkelijk uitziet.

Waarom de buitenzijde van mijn woning verkoopklaar maken?

Een onverzorgde indruk geeft de potentiële koper mogelijk het idee dat het onderhoud van jouw woning te wensen overlaat. Het is daarom belangrijk om de aandacht van jouw potentiële koper niet af te laten leiden van de woning. Een nette, opgeruimde en schone buitenzijde is dus van belang om de kijker een goede eerste indruk te geven. Om erachter te komen of de buitenzijde van jouw woning er verzorgd uitziet, zul je er kritisch naar moeten (laten) kijken. Stel jezelf vragen zoals: Wat valt op? Wat kan beter? Werkt alles naar behoren? Ziet de buitenzijde er schoon uit? Als je deze vragen beantwoord hebt, kun je na gaan denken over hoe je jouw woning er dan wel verzorgd uit laat zien. Zowel kleine als grote projecten dragen bij aan het verkoopklaar maken van de buitenzijde van jouw woning.

Kleine projecten om de buitenzijde verkoopklaar te maken

Wil je graag een goede eerste indruk creëren bij jouw kijkers, maar je liever niet te veel werk op de hals halen? Met een aantal simpele tips kun je een bijdrage leveren aan een verkoopklare buitenzijde.

Zorg voor een nette tuin en een lege oprit

Een nette en verzorgde tuin creëren kun je gemakkelijk zelf. Haal het onkruid weg en fleur de voortuin op met een aantal kleurrijke bloemen: dit geeft direct een ander gezicht. Haal ook het onkruid weg uit het pad richting de voordeur, indien je deze hebt.
Door vuilnisbakken, fietsen en auto’s van de oprit te verwijderen of uit het zicht te halen, creëer je een ruimere oprit. De oprit ziet er op deze manier groter uit.

Pleeg onderhoud aan de buitenkant van de woning

Naast een verzorgde tuin en lege oprit, draagt een schone woning ook bij aan een goede eerste indruk. Met onderstaande kleine projecten maak je een groot verschil:
  • Potentiële kopers gluren vaak even door de ramen voor ze naar binnen gaan. Zeem dus de ramen en haal een doekje over de kozijnen
  • Haal eventuele spinnenwebben weg
  • Controleer de voordeur. Maak deze schoon, zorg ervoor dat de bel het doet en doe een beetje smeerolie op piepende scharnieren
  • Heb je tuinmeubelen, kachel en/of verlichting buiten? Maak deze dan ook schoon
  • Is er aan de buitenzijde van jouw woning iets wat van toegevoegde waarde kan zijn bij de verkoop? Zoals een zonnescherm of hordeuren? Zorg er dan voor dat deze zichtbaar zijn.

Grote projecten om de buitenzijde verkoopklaar te maken

Bovengenoemde tips maken een groot verschil. Deze kleine aanpassingen doen al veel met een eerste indruk van een potentiële koper. Je kunt er ook voor kiezen om aan de slag te gaan met grotere projecten voor de verkoop. Deze projecten verhogen de waarde van jouw woning.

Controleer of jouw kozijnen toe zijn aan vervanging

Kozijnen worden door een potentiële koper vaak gecontroleerd. Een likje verf of vervanging van kozijnen kan zorgen voor meerwaarde. Je kunt zelf gemakkelijk controleren of jouw kozijnen in goede staat zijn. Zie je wat rotte plekken of schimmel? Dan zijn ze toe aan vervanging. Als ze slechts verkleurd zijn, kun je ervoor kiezen om ze te schilderen.

Reinig de gevel

Zijn de buitenmuren van jouw woning verkleurd of zit er lichte vervuiling, zoals algen of mos, op? Dan bestaat de mogelijkheid tot gevelreiniging. Door middel van reiniging met stoom wordt lichte vervuiling verwijderd en ziet de buitenkant van jouw woning er netjes uit.

Samenvattend

Uiteraard moet niets, dus de grote projecten zijn er echt voor degenen die net wat extra willen doen om een woning aan de buitenzijde verkoopklaar te maken. De kleine projecten volstaan al om een goede eerste indruk achter te laten bij jouw potentiële koper.
© 2020 - 2024 Dmr-88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Executieverkoop woning voorkomenHoe voorkom je executieverkoop? Er zijn mogelijkheden om een executieverkoop te voorkomen. Een prijsgarantie is één van…
Overbruggingskrediet: overbrugging tot verkoop oude woningOverbruggingskrediet: overbrugging tot verkoop oude woningJe huis staat te koop én je hebt een nieuwe woning gekocht. Dan ben je tijdelijk eigenaar van twee woningen en heb je, n…
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Uw huis verkopen met een voorbehoud geeft nog niet voldoende zekerheid om een ander huis te kopen. De verkoop is namelij…

Zelf de radiatoren in huis ontluchtenZelf de radiatoren in huis ontluchtenEens in de zoveel tijd is het nodig om de radiatoren (vooral bekend als verwarmingen) te ontluchten. Lucht in radiatoren…
Een zelfvoorzienend gesloten terrarium makenEen zelfvoorzienend gesloten terrarium makenEen gesloten terrarium met planten maken is ideaal voor degenen onder ons die vaak vergeten om hun planten water te geve…
Bronnen en referenties
  • www.provareiniging.nl
  • www.huisreus.nl
Dmr-88 (1 artikelen)
Laatste update: 16-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.